Ποια είναι η εξέγερση του Ίλιντεν
Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.
Πώς συνδέεται η Εξέγερση του Ίλιντεν με την πΓΔΜ και το νέο όνομα το οποίο αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων ως το επικρατέστερο.
Σύμφωνα με το Wikipedia, η Εξέγερση του Ίλιντεν είναι η εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως και ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων
Η εξέξερση οργανώθηκε από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / Αύγουστο (Γρηγοριανό Ημερολόγιο) του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.
Ονομάστηκε έτσι από την ημέρα που ξεκίνησε, την ημέρα του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / 2 Αυγούστου 1903 (γρηγοριανό ημερολόγιο), στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου και συγκεκριμένα στους καζάδες Αχρίδας, Πρέσπας, Κιτσόβου, Μοναστηρίου, Φλώρινας, Καστοριάς και Καϊλαρίων, όπου σημειώθηκε και η πιο έντονη και εντυπωσιακή σε αποτελέσματα δράση, στα βόρεια διαμερίσματα του Βιλαετίου της Θεσσαλονίκης, που γειτόνευαν με τη βουλγαρική ηγεμονία και σε ορισμένες περιοχές του Βιλαετίου της Αδριανούπολης, κυρίως στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.
Διαβάστε ακόμα:
Σκόπια: Αυτό θα είναι το νέο όνομα της πΓΔΜΣτις αρχές του 20ου αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρεε κάτω από το παλιό μοντέλο διοίκησης, την γραφειοκρατία και την διαφθορά, την αύξηση των εισαγωγών με βιομηχανικά προϊόντα, την αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων, την αδυναμία της να εκβιομηχανιστεί.
Η οικονομική δύναμη του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Μακεδονία και την Θράκη εξασθενούσε και οι χριστιανικοί και εβραϊκοί πληθυσμοί, ιδιαίτερα των πόλεων και των κωμοπόλεων, είχαν αποκτήσει μεγάλη ευρωστία που αντικατοπτρίζονταν στην άνοδο του βιοτικού και του μορφωτικού επιπέδου.
Οι χριστιανικοί και εβραϊκοί πληθυσμοί είχαν αποκτήσει τον έλεγχο του εμπορίου, της οικιακής βιοτεχνίας ακόμα και της τουρκικής διοίκησης, όπου παρατηρούνται συχνά φαινόμενα διαφθοράς. Στις αγροτικές περιοχές, ενώ τις εκτάσεις τις είχανε παλαιότερα οι μεγάλοι τούρκοι γαιοκτήμονες οι οποίοι συμπεριφέρονταν άδικα και βάναυσα στους χριστιανούς εργάτες με παρακράτηση της αμοιβής τους, σε πολλές περιπτώσεις, όπως βιλαέτι του Μοναστηρίου, οι χριστιανικοί και οι εβραϊκοί πληθυσμοί είχαν αποκτήσει ακόμα και τις μισές εκτάσεις των παλαιών τσιφλικίων.
Διαβάστε ακόμα:
Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ΣκοπιανόΗ επιλογή της 20ής Ιουλίου, ημέρας του Προφήτη Ηλία, ήρθε ύστερα από μια σειρά πολλών αναβολών, ώστε να οργανωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και με την συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού. Η εξέγερση στην Μακεδονία εκδηλώθηκε στο βιλαέτι του Μοναστηρίου και υποστηρίχθηκε από βουλγαρόφιλους και σλαβόφωνους των αργοτικών περιοχών αλλά και σε κάποιο βαθμό και από τον Αρμανικό (Βλάχικο) και ελληνόφωνο πληθυσμό της περιοχής.
Σε μήνυμα του προς τον πατέρα του, Στέφανο, στις 25 Ιουλίου ο Ίων Δραγούμης έγραψε ότι «έχομεν σλαυικήν επανάστασιν εν Μακεδονία […] Άπαντες οι σλαυόφωνοι πληθυσμοί ηκολούθησαν το κομιτάτον, ορθόδοξοι και σχισματικοί, και οι πλείστοι εκουσίως» και ότι οι επαναστάτες καταλάμβαναν κωμοπόλεις και χωριά κατοικούμενα από βλαχόφωνους και αλβανόφωνους, όπως το Κρούσοβο, το Πισοδέρι και το Νυμφαίο. Η κατοχή του Κρουσόβου από τους επαναστάτες κράτησε ακριβώς δέκα μέρες μέχρι τις 12 Αυγούστου ανακηρύσσοντας τη Δημοκρατία του Κρούσεβο υπό την προεδρία του δασκάλου Νικόλα Κάρεβ.
Στις 6 Αυγούστου 1903 / 19 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως, έγινε η εξέγερση Βουλγάρων αγροτών στο βιλαέτι της Αδριανούπολης και οδήγησε στον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής στα όρη της Στράντζα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και ανακηρύχτηκε η δημιουργία αυτόνομης διοίκησης των ελεύθερων περιοχών με το όνομα Δημοκρατία της Στράντζα και μιας προσωρινής κυβέρνησης με έδρα την πόλη Βασιλικό (σήμερα Τσάρεβο της Βουλγαρίας, στην επαρχία Μπουργκάς). Η προσωρινή κυβέρνηση διατηρήθηκε συνολικά για είκοσι μέρες μέχρι την καταστολή της εξέγερσης από τον οθωμανικό στρατό.
Το άρθρο Ποια είναι η εξέγερση του Ίλιντεν εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έπαθαν αμόκ οι γιατροί με αυτό που αντίκρισαν – Κoριτσάκι υπέφερε από πονόλαιμο και δείτε τι βρήκαν στο λαιμό της
- Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να καταλάβουν πως το κουτάβι τους δεν ήταν… σκυλί
- Ζάχος Χατζηφωτίου: Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη λέγανε «Α κονόμησε!»
- Ένας μύθος καταρρέει: Το μπλε κομμάτι της γόμας δεν φτιάχτηκε για να σβήνει στυλό!
- Ράπισμα δικαστών στον Σακελλαρίου
- Επανέρχεται η ενιαία τιμή βιβλίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ποια είναι η εξέγερση του Ίλιντεν
- «Τον συγχώρεσα. Υπάρχει κανένας που δεν έχει δείρει τη γυναίκα του»;
- Ευρωπαϊκό γκαλά στο Ζάππειο
- Περαστικός ξυλοκοπά επίδοξο κλέφτη στη μέση του δρόμου (vid)
- Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Σκοπιανό
- Γέμισαν το νεκροταφείο με ναρκωτικά
- Σύλληψη για τα «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συμβολαιογράφοι: Το γραφείο που κατέστρεψε ο Ρουβίκωνας δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε πλειστηριασμό
- Καλλιεργούσε χασισόδεντρα στο μπαλκόνι του σπιτιού του στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
- Σαμοθράκη: Τέλος η μεταφορά σκουπιδιών από το νησί -Τι λέει ο δήμαρχος
- Δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα που κατηγορούνταν ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στην εθνική ποδοσφαίρου του Ισραήλ
- 'Oλη η λάμψη που έχεις σαν άτομο στη χώρα σου, δεν σε κάνει διεθνή'- Λάκης Γαβαλάς την εμφάνιση της Ελένης Μενεγάκη
- Η Εθνική Τράπεζα για την υπεξαίρεση των θυρίδων
- Συζήτηση για Novartis: Σκοπιμότητες καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ο Ανδρέας Λυκουρέντζος
- Κόσοβο: Καταδίκη οκτώ ατόμων που σχεδίαζαν να επιτεθούν στην εθνική ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ