Ποια μάσκα προστατεύει καλύτερα: Το υλικό που εγκλωβίζει τον ιό όταν βήχουμε
Ποια μάσκα προστατεύει καλύτερα: Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε υλικά από μπλουζάκια και κάλτσες μέχρι τζιν παντελόνια και σακούλες ηλεκτρικής σκούπας για να προσδιορίσει ποιο είδος υλικού είναι πιο αποτελεσματικό στη μάσκα προσώπου για τον εγκλωβισμό των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων που μπορεί να περιέχουν ιούς όπως ο SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί την COVID-19. Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Cambridge και Northwestern εξέτασαν την αποτελεσματικότητα διάφορων
Προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο μια μικρή ποικιλία υλικών και περιπτώσεις όπου το άτομο ανέπνεε κανονικά, όταν δηλαδή τα σωματίδια εκτοξεύονται με χαμηλότερη ταχύτητα. Ως εκ τούτου, η μελέτη περισσότερων υφασμάτων και η εξέτασή τους σε υψηλότερες ταχύτητες (όπως στην περίπτωση του βήχα) παρέχει μια πιο ισχυρή βάση στοιχείων για την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για μη κλινική χρήση μάσκας είναι αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα των εξαιρετικών μικρών σωματιδίων. Επιπλέον, οι μάσκες Ν95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αν και μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα HEPA για ηλεκτρική σκούπα υπερέβαινε την απόδοσή τους σε κάποιους τομείς.
Όσο για τις χειροποίητες μάσκες, όσες ήταν φτιαγμένες από πολλαπλά στρώματα υφάσματος αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές, ενώ κι εκείνες που έχουν φόδρα παρουσίασαν βελτιωμένη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση στην απόδοση καθιστούσε δυσκολότερη την αναπνοή σε σύγκριση με τις μάσκες Ν95.Οι ερευνητές μελέτησαν, επίσης, την απόδοση διάφορων υφασμάτων όταν είναι υγρά και μετά από ένα τυπικό πλύσιμο και στέγνωμα, διαπιστώνοντας ότι τα υφάσματα ανταποκρίνονταν καλά και ως υγρά αλλά και μετά από ένα κύκλο πλυσίματος. Αντίθετα, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα πολλά πλυσίματα υποβαθμίζουν το ύφασμα και οι ερευνητές τόνιζαν ότι οι μάσκες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται επ’αόριστον.
«Τα υφάσματα έχουν γίνει μια νέα αναγκαιότητα για τους περισσότερους ανθρώπους από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, όταν τα αποθέματα σε μάσκες Ν95 δεν ήταν επαρκή, πολλοί βιοτέχνες και κατασκευαστές ξεκίνησαν να φτιάχνουν τις δικές τους υφασμάτινες μάσκες, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις που δεν μπορούσαν να καλύψουν οι αλυσίδες εφοδιασμού ή παρέχοντας μια πιο οικονομική επιλογή», σημειώνει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Eugenia O’Kelly από το Πανεπιστήμιο Cambridge.
Παρά τις αναρίθμητες διαδικτυακές πηγές που βοηθούν τους ανθρώπους να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες, τα επιστημονικά στοιχεία για τα πιο κατάλληλα υλικά είναι λίγα. Για την παρούσα μελέτη, λοιπόν, η Δρ. O’Kelly και οι συνεργάτες της δημιούργησαν μια συσκευή εξέτασης της αποτελεσματικότητας αφενός του κάθε υλικού και αφετέρου του είδους αναπνοής, περιλαμβάνοντας και την αντίσταση στην αναπνοή.
«Μια μάσκα που εγκλωβίζει πολύ αποτελεσματικά τα σωματίδια αλλά περιορίζει την αναπνοή δεν είναι μια αποτελεσματική μάσκα. Το τζιν, για παράδειγμα, ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό στην παγίδευση των σωματιδίων, αλλά καθιστούσε πάρα πολύ δύσκολη την αναπνοή, επομένως μάλλον δεν είναι καλή ιδέα για την κατασκευή μάσκας. Οι μάσκες Ν95 καθιστούν την αναπνοή πολύ πιο εύκολη από οποιαδήποτε άλλο συνδυασμό υφασμάτων με παρόμοια επίπεδα διήθησης», εξηγεί η ειδικός.Κατά την προετοιμασία της μελέτης, οι ερευνητές συμβουλεύθηκαν διάφορες διαδικτυακές κοινότητες ραπτικής για να βρουν ποια είδη υφάσματος χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μασκών. Λόγω της σοβαρής έλλειψης σε μάσκες Ν95 την εποχή εκείνη, πολλοί κατασκευαστές ανέφεραν πως πειραματίζονταν με τη χρήση σακούλας ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο HEPA στις μάσκες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι σακούλες ηλεκτρικής σκούπας μίας χρήσης και οι επαναχρησιμοποιούμενες ήταν αποτελεσματικές στην παγίδευση των σωματιδίων, με την επισήμανση ότι οι μίας χρήσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις μάσκες προσώπου, καθώς όταν κόβονται θρυμματίζονται και μπορεί να περιέχουν στοιχεία που δεν είναι ασφαλές να τα εισπνεύσουμε.
«Το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία –θέλουμε τα υλικά να είναι αποτελεσματικά στο φιλιτράρισμα των σωματιδίων, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι κατάλληλα για αυτή τη χρήση, ώστε να μην θέτουμε τους χρήστες σε κίνδυνο να εισπνεύσουν ίνες ή χνούδι, που μπορεί να είναι επιβλαβή», καταλήγει η Δρ. O’Kelly.
Οι ερευνητές, πάντως, προειδοποιούν πως η μελέτη τους έχει αρκετούς περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι πολλοί ιοί μεταδίδονται με σταγονίδια μεγαλύτερα από αυτά που εξετάστηκαν στην παρούσα εργασία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Lockdown: Δυσάρεστη έκπληξη για όσους έφυγαν από την Αθήνα - Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
- «Είσαι ένα μαλακία», «Ντικό σου είναι πλατεία…»
- Στροφή Μπάιντεν υπέρ Τουρκίας με το «καλημέρα»!
- Lockdown: Προβλήματα με το SMS στο 13033 - Δείτε τι έχει συμβεί
- Αγωνία για την 19χρονη Άρτεμη - Το περίεργο τηλεφώνημα στον αδελφό της και τα ύποπτα μηνύματα
- Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Τα κριτήρια και οι αιτήσεις
- Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο στο lockdown
- Πάνω από 70.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας πριν το lockdown
- Ertflix: 5+1 ταινίες-αριστουργήματα για να δεις στο lockdown
- «Μερακλής» ο καπετάνιος: «Χόρευε» με το «Εξπρές Σκοπελίτης» στα κύματα – Απίστευτες εικόνες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Καρπενήσι κρούσματα: Ο κορονοϊός “χτύπησε” την άλλοτε covid free πόλη
- SMS μετακίνηση καραντίνα: Πρεμιέρα με προβλήματα στο 13033
- Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τα πρώτα συγχαρητήρια σε Μπάιντεν από τα… Φίτζι
- Σημίτης – Γεννηματά: “Δεν γίνεται έτσι αντιπολίτευση”
- Lockdown μετακινήσεις: Τι ισχύει για λεωφορεία, ταξί, ΙΧ, ΚΤΕΟ, πτήσεις
- Τσίπρας lockdown: Τι είπε ο Μητσοτάκης, τι… είπαν ότι είπε (vid)
- 7χρονη Αναστασία καρκίνος: Το «ευχαριστώ» για το ταξίδι στις ΗΠΑ
- Μέτρα οικονομικής στήριξης – κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για μισθούς, αποζημιώσεις, επιδόματα
- Αρκάς κορονοϊός: Το νέο σκίτσο για την καραντίνα
- Πρέμιερ Λιγκ – προαναγγελία: Τελικός για Σόλσκιερ
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ποια μάσκα προστατεύει καλύτερα: Το υλικό που εγκλωβίζει τον ιό όταν βήχουμε
- Λα Λίγκα – προαναγγελία: Με Μπέτις η Μπάρτσα
- Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τα πρώτα συγχαρητήρια σε Μπάιντεν από τα… Φίτζι
- Καρπενήσι κρούσματα: Ο κορονοϊός “χτύπησε” την άλλοτε covid free πόλη
- Πρέμιερ Λιγκ – προαναγγελία: Τελικός για Σόλσκιερ
- SMS μετακίνηση καραντίνα: Πρεμιέρα με προβλήματα στο 13033
- Πηνελόπη Πλάκα κορονοϊός: Διαγνώστηκε θετική η ηθοποιός
- Πρόστιμα lockdown: Έφοδοι σε σπίτια για πάρτι, έλεγχος και σε αναρτήσεις
- Σημίτης – Γεννηματά: “Δεν γίνεται έτσι αντιπολίτευση”
- Κορονοϊός κόσμος κρούσματα: Πάνω από 1.240.000 νεκροί παγκοσμίως – Σχεδόν 50 εκατ. κρούσματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σπίτι με το MEGA : Η πορεία του Σταμάτη Κραουνάκη μέσα από 31 σημαντικούς σταθμούς
- ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Nέο πρόγραμμα παρατήρησης άστρων από τη NASA
- Μέχρι την Δευτέρα στο νοσοκομείο ο Μαραντόνα
- Ο Σημίτης τραβάει την πρίζα από την Φώφη!
- Εύβοια : Φωτιά στο Βέλος κοντά σε σπίτια
- Γερμανία: Να τεθούν εκτός νόμου οι «Γκρίζοι Λύκοι» ζητούν πολιτικοί του CDU
- «The Witches»: Η συγγνώμη της Anne Hathaway μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από άτομα με αναπηρία
- Καραντίνα και κορωνοϊός στρέφουν ολοένα περισσότερους στο ποτό
- Μη χάσετε το ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί