Απίστευτες αιτίες πυρκαγιών: «Στον ύπνο μου έβλεπα φωτιές»

Από τη… «ζωντοχήρα με τα μαύρα» και τα όνειρα ενός νεαρού άντρα, που …έβλεπε στον ύπνο του φωτιές και τις άναβε στο… ξύπνιο του (!), στους μελισσοκόμους του Υμηττού, που κατέκαψαν το βουνό, καθώς με δυνατό αέρα προσπαθούσαν να… καπνίσουν τα μελίσσια τους! Είναι απίστευτα τα στοιχεία του παζλ, που συνθέτουν μια ατέλειωτη αλυσίδα πυρκαγιών, που αφάνισαν μεγάλες εκτάσεις και έβαλαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, στο παρελθόν, έτσι όπως προέκυψαν μέσα από την

έρευνα των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δικαιοσύνης.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Χωρίς να σημαίνει αυτό, ότι στο βάθος του πύρινου τρόμου, δεν κρύβονται και συνειδητοί δολιοφθορείς, με διαφορετικά κάθε φορά ελατήρια (οικοπεδοφάγοι, σκοτεινά κυκλώματα κ.λπ.), οι συλλήψεις που έχουν γίνει οδηγούν σε… θέατρο του παραλόγου! Η «Αττική freepress» αποκαλύπτει σήμερα, με αφορμή τη σύλληψη των… μελισσοκόμων στον Υμηττό και στην Ακράτα, τις πιο απίστευτες περιπτώσεις εμπρηστών, που κλήθηκαν να δώσουν λόγο στα δικαστήρια, κατά καιρούς.

Η ζωντοχήρα με τα μαύρα και τα ανθεκτικά κεράκια της τούρτας!

Μια από τις πιο απίστευτες υποθέσεις, που κλήθηκε να εξιχνιάσει η Ομάδα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ήταν ο «χορός της φωτιάς» που είχε στηθεί στις παρυφές του Υμηττού, πριν από λίγα χρόνια. Ενώ και τότε πολλοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν πίσω από τις πυρκαγιές «ασύμμετρες απειλές» ή «χέρι ξένων πρακτόρων» απεδείχθη ότι μια γυναίκα με ψυχολογικά προβλήματα ήταν αυτή που «έσπερνε» τις φωτιές στο διάβα της, χρησιμοποιώντας τα, ανθεκτικά στον άνεμο, κεράκια, που χρησιμοποιούνται σε τούρτες γενεθλίων! Παρόμοια με τα κεράκια αυτά, που βρέθηκαν τότε σε τόπους μεγάλων καταστροφών, βρέθηκαν σε έρευνα και στο σπίτι αυτής της γυναίκας-εργαζόταν σε ζαχαροπλαστείο- ο σύζυγος της οποίας την εγκατέλειψε, όταν μια μέρα την παρακολούθησε και είδε έντρομος να «ξεφυτρώνουν φωτιές» από τα σημεία στα οποία εκείνη περνούσε! Τη συνέλαβαν, εν τέλει, ενώ έβγαινε ντυμένη στα μαύρα από νεκροταφείο!

Τα Γλυκά Νερά- Οι 23 πυρκαγιές και ο πυροφύλακας που έβλεπε «συννεφάκια θολά»

Στην περιοχή των Γλυκών Νερών, μέσα σε δύο καλοκαίρια, οι πυροσβέστες μέτρησαν 24 πυρκαγιές. Η ανησυχία ήταν μεγάλη, καθώς ανά πάσα στιγμή, κινδύνευε ο Υμηττός. Οι πυροσβέστες συνέλαβαν έναν νεαρό υπάλληλο του Δήμου της περιοχής, ο οποίος μάλιστα την προηγούμενη περίοδο στελέχωνε και το σώμα εθελοντών (φύλακας σε πυροφυλάκιο), ως δράστη των πυρκαγιών. Είπε: «Έβλεπα κάτι συννεφάκια ώρες-ώρες! Ήταν θολά. Κι άναβα φωτιές για να τα ξαναδώ!». Λίγο αργότερα άλλαζε το… τροπάριο και μιλούσε για τοκογλύφους, που «με πλήρωναν να βάλω τις φωτιές».

Βλαχοκερασιά Τρίπολης: «Έβλεπα στον ύπνο μου αναμμένους δαυλούς»!

Ώρες αγωνίας από μεγάλη πυρκαγιά στη Βλαχοκερασιά της Τρίπολης έζησαν οι κάτοικοί της πριν από καιρό. Οι ίδιοι ανέφεραν στην Πυροσβεστική ότι «ξεπήδησαν ξαφνικά τρεις με τέσσερις εστίες πυρκαγιάς». Οι ανακριτές έφθασαν σε ένα νεαρό 21 χρόνων: «Έβλεπα στον ύπνο μου δαυλούς! Κάτι με έσπρωχνε να βάζω φωτιές. Δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό».

Οινόη Βοιωτίας: Ο λοχίας που πήγε να κάψει τη σφηκοφωλιά!

Ιούλιο μήνα, η πολύπαθη Οινόη της Βοιωτίας έζησε δραματικές ώρες από μεγάλη πυρκαγιά. Oι φλόγες ξεκίνησαν από αγωγό καυσίμων, που ενώνει τα διυλιστήρια με την Αγχίαλο. Εκείνη την ημέρα ένας ελεγκτής λοχίας διαπίστωσε ότι η πόρτα του κουτιού των εγγράφων είχε «φράξει» από φωλιά, που είχαν φτιάξει οι σφήκες! Αν και οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 7-8 μποφόρ, ο λοχίας άναψε ένα χαρτί και επιχείρησε να κάψει τη σφηκοφωλιά, για να ανοίξει το πορτάκι! Η φλόγα λόγω των ισχυρών ανέμων ξέφυγε και σε λίγα λεπτά ο πύρινος εφιάλτης εξαπλωνόταν στα δάση της περιοχής με ταχύτητα φωτός. Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη.

Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Τα αναμμένα αποτσίγαρα

Ιούλιο πάλι, ο πύρινος όλεθρος κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη. Οι φλόγες έφθασαν ως και στην Εθνική Οδό, προκαλώντας προβλήματα στους οδηγούς που τυλίχθηκαν μέσα σε σύννεφα μαύρου καπνού. Όλα είχαν ξεκινήσει από μια αυλόπορτα σπιτιού, όπου έμενε μόνος ένας ηλικιωμένος. Κάπνιζε, αλλά είχε την ολέθρια συνήθεια να μη σβήνει τα αποτσίγαρα. Οι κάτοικοι Βαρυμπόμπης και του Καπανδριτίου μετρούν από αυτή τη… συνήθεια 2.300 στρέμματα καμένα.

Οι μπατζανάκηδες στο Ρέθυμνο: «Ο αδερφός μου κάηκε 15 χρόνια πριν»

Τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο, κάθε καλοκαίρι, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, ξεσπούσαν «περίεργες» πυρκαγιές, που φαινόταν ότι ήταν έργο εμπρηστών. Ομάδα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής ταξίδεψε στο νησί. Βρήκε ότι τις πυρκαγιές τις έβαζαν δυο μπατζανάκηδες! Κατάλαβαν ότι ο ένας ήταν αυτός που τις έβαζε και ο άλλος τον κάλυπτε πηγαίνοντας μαζί του. Όταν τον ρώτησαν «γιατί», τους άφησε εμβρόντητους. « Δεν μπορώ να ξεπεράσω το γεγονός ότι πριν από 15 χρόνια κάηκε ο αδελφός μου σε μια πυρκαγιά στην Ανάσταση του Πειραιά»!

Η φωτιά στο Λασίθι και οι ερωτικές αντιζηλίες των βοσκών!

Για μια πυρκαγιά στο Λασίθι, οι ανακριτές βρέθηκαν μπροστά σε «καυτές» υποψίες ενός βοσκού, ότι η σύζυγός του με την οποία χώρισε, συνήψε δεσμό με άλλον βοσκό. Για να του κάψει τα βοσκοτόπια και να εκδικηθεί έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε μεγάλη έκταση…

Ο Ιρακινός και οι Θρακομακεδόνες: «Ήθελα να πάω φυλακή, όχι στο Ιράκ»

Οι Θρακομακεδόνες δοκιμάστηκαν ένα από τα προηγούμενα καλοκαίρια από μεγάλη πυρκαγιά. Η πυροσβεστική έφθασε στον δράστη. Ήταν ένας Ιρακινός, ο οποίος δεν διέθετε άδεια παραμονής στη χώρα. Ζούσε, όπως είπε καθημερινά με τον φόβο ότι θα τον έπιαναν και θα τον ανάγκαζαν να γυρίσει στην πατρίδα του. «Προτίμησα να πάω φυλακή. Έβαλα τη φωτιά, που ξέρω ότι είναι πολύ κακό, για να με πάτε στη φυλακή, αλλά όχι να με απελάσετε στο Ιράκ! Δεν θέλω να γυρίσω. Φοβάμαι. Καλύτερα στα κάγκελα», είπε στους εμβρόντητους πυροσβέστες.

Στο Τατόι τα σουβλάκια και οι μπριζόλες!

Στις φλόγες τυλίχθηκε κι ένα μέρος του πράσινου των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι. Δράστης ήταν ένας Γεωργιανός, ο οποίος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες έστησε ψησταριά μέσα στο δάσος…

Οι οικοπεδοφάγοι

Οι ερευνητές της ΔΑΕΕ ερεύνησαν τότε σχολαστικά και δύο υποθέσεις εμπρησμών που φαινόταν ότι ήταν έργο οργανωμένων συμφερόντων. Στα Γλυκά Νερά, όπου η φωτιά κινδύνεψε να κάψει τον Υμηττό, και στα Σπάτα. Δεν έγινε γνωστό τι απέγινε με τη δικογραφία που σχηματίστηκε…

Ποιοί είναι οι «εμπρηστές» των δασών μας

Ασύμμετρη… ανευθυνότητα, οικονομική ένδεια και ψυχολογικά προβλήματα(!) κατακαίνε και εφέτος τα δάση όλης της χώρας. Για μια ακόμη φορά, τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συνθέτουν, ως ένα βαθμό, το καυτό παζλ των αιτίων που προκαλούν τις πυρκαγιές, στέλνουν στο… πυρ το εξώτερον, όσα, εν πολλοίς αστήρικτα, λέγονται κατά καιρούς, από κυβερνητικούς παράγοντες για ευνόητους λόγους. Είτε περί «ασύμμετρων απειλών», είτε περί σχεδίων «αποσταθεροποίησης της χώρας»!

Οι εκατοντάδες υποθέσεις, που μπήκαν τα τελευταία 5 χρόνια στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και οδήγησαν πάνω από τριακόσια άτομα στα γραφεία του εισαγγελέα με ανάλογες κατηγορίες, σε ένα συμπέρασμα οδηγούν. Ότι μόνοι μας (!) στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καταστρέφουμε τους ίδιους τους πνεύμονές μας. Είτε από αλόγιστες ενέργειες σε ώρες, που ο «στρατηγός άνεμος» σαρώνει τα πάντα, είτε για να «κάψουμε» τα ψυχολογικά μας προβλήματα, είτε ακόμα να λύσουμε τις ερωτικές μας αντιζηλίες!

Στο βάθος του πύρινου σκηνικού, που δημιουργείται, αχνοφαίνονται, σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι αλήθεια, επαγγελματίες εμπρηστές, που «δουλεύουν» με εξελιγμένες μεθόδους και στόχο έχουν την καταπάτηση εκτάσεων που αμφισβητούνται και πάντως, σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό κέρδος σε βάρος της υγείας των πολιτών. Από την άλλη, τέτοιου είδους «κορώνες», χωρίς σαφή στοιχεία, από κυβερνητικά στελέχη, σε εποχές δεκάδων πυρκαγιών, που μοιραία προκαλούν στους πολίτες ερωτήματα για τις αιτίες τους, έχουν και στόχο να κρύψουν κάτω από το χαλί τις βαριές ευθύνες, που έφερε η οικονομική ασφυξία της χώρας με αποτέλεσμα να μη διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια για μονάδες σαν την Πυροσβεστική και την Πολεμική Αεροπορία που χειρίζεται την αεροπυρόσβεση.

Η «Αττική freepress», σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, παρουσίασε με μελανά χρώματα την διαμορφωμένη κατάσταση. Έγραφε: «Η Πυροσβεστική… καίγεται, η Πολιτική Προστασία ετοιμάζει ταχύρυθμα μαθήματα για νέους Δημάρχους και η Πολεμική Αεροπορία… διαλύει γερασμένα καναντέρ για να βάλει τα ανταλλακτικά τους σε ετοιμοπόλεμα!».

Η «Αττική freepress», λίγο καιρό μετά επανήλθε στο «καυτό» θέμα, φέρνοντας στο φως, μια απίστευτη, μέσα στην αγωνία και την απόγνωση του πρωταγωνιστή της, ενέργεια Διοικητή Πυροσβεστικής περιοχής της Πελοποννήσου. Θέλοντας ο αξιωματικός να εξασφαλίσει ελαστικά για τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας, του απηύθυνε έκκληση στους επαγγελματίες της περιοχής να βοηθήσουν, «αφού τα πυροσβεστικά θα έτρεχαν για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου»!

Keywords
Τυχαία Θέματα