Πολυνομοσχέδιο: Φόρος πολυτελούς διαβίωσης 13% & φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία έως 5%

Κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, ειδικό φόρο διαμονής από 3% έως 5% σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω και αύξηση κατά 3% του πολυτελούς φόρου διαβίωσης είναι ορισμένα από τα μέτρα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Από τις… εξετάσεις του EuroWorking Group και του Brussels

Group θα περάσει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα, στη βάση των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει μια μεταβατική πρώτη συμφωνία με τους εταίρους πριν από τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Οι ρυθμίσεις πήραν την οριστικοποίηση από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά τα σχέδια της κυβέρνησης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους. «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», «αν και», όπως είπε, «όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο».

Η προσδοκία της ελληνικής πλευράς βέβαια είναι η βαλίτσα να μην πάει μακριά και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου να κλείσει η συμφωνία. Αν όμως το πολυνομοσχέδιο είναι το μόνο διαβατήριο και δεν έχει όντως εκπλήξεις, παρά τη «λίστα Βαρουφάκη», είναι απορίας άξιον , γιατί η συμφωνία δεν έκλεισε εδώ και ένα μήνα.

Το πολυνομοσχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις. Βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη», φέρνει νέα μέτρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τις «καυτές» πολιτικές ζώνες του ασφαλιστικού, του εργασιακού και των συντελεστών ΦΠΑ. Αυτά θα τα ξαναβρεί μπροστά της η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Εκτός θα είναι πάντως, με βάση πληροφορίες, οι ρυθμίσεις για την προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για τις οποίες υπάρχει διαφωνία της ΕΚΤ που αφορά κυρίως στο ύψος των ορίων, για τα οποία θα δίνεται προστασία. Για το θέμα πάντως οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, καθώς με βάση άλλες πηγές θα περιλαμβάνονται σχετικές ρυθμίσεις.

Έτσι, επί του παρόντος η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της σε φορομέτρα, με στόχο κυρίως την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ανασύρει σχέδια περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, βγάζει στο προσκήνιο εθελοντική αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων του εξωτερικού και «κλείνει το μάτι» στους δανειστές ότι δεν θα βάλει χέρι στον ΕΝΦΙΑ αν δεν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Και επειδή όλα δείχνουν ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν θα το επιτρέψουν, ο ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως θα μας συνοδέψει για μία ακόμη χρονιά. Από το 2016, βλέπουμε…

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των δημοσιονομικών ισορροπιών, εκτιμούν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι πρακτικά αδύνατο να καταργηθεί φέτος. Είναι άλλωστε ένας φόρος, ο οποίος παρά τις κακοτεχνίες στη δομή του και τη «θύελλα» αντιδράσεων, που ξεσήκωσε, έφερε στα δημόσια ταμεία όσα ακριβώς είχαν προϋπολογιστεί, δηλαδή 2,6 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανότερο, μέσα από ένα μικρής εμβέλειας «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο, ο φόρος να παραμείνει ως έχει για φέτος και να αρχίσει μάλιστα να εξοφλείται από το καλοκαίρι και μετά.

Τα μέτρα

Το πολυνομοσχέδιο, που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για:

Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (π.χ. πιλοτική υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους και για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ).Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κ.α., μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά.Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.Τη θέσπιση «λοταρίας» αποδείξεων.Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρωνΤη λειτουργία του περιουσιολογίου και την «on line» πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Περί έκτακτης εισφοράς

Το θέμα της έκτακτης εισφοράς βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της κυβέρνησης ως ύστατο εισπρακτικό «όπλο», εφόσον δεν πειστούν οι εταίροι ότι το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει με τα παραπάνω μέτρα.

Τα σενάρια, που έχουν εξεταστεί, αφορούν μια σειρά από «λύσεις»:

– την αύξηση της υφιστάμενης εισφοράς αλληλεγγύης από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω (π.χ. πάνω από 30.000 ευρώ). Το δημοσιονομικά θετικό αυτής της επιλογής είναι ότι πρόκειται για ένα μέτρο έκτακτης απόδοσης.

– την επιβολή έκτακτης εισφοράς με βάση το συνολικό ύψους του εισοδήματος.

– την επιβολή έκτακτης εισφοράς με βάση το συνολικό ύψος της ακίνητης και κινητής περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σενάρια για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα