Πως εικάζεται ότι έμοιαζε ο νεκρός της Αμφίπολης

Το ενδιαφέρον για τον νεκρό της Αμφίπολης μεγαλώνει μέρα με την μέρα καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όλοι μας έχουμε αρχίσει, όσο δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το όνομα του ενοίκου, να φανταζόμαστε διάφορα πράγματα με κυριότερη προσδοκία ο σκελετός που βρέθηκε να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ προσπαθούμε να φανταστούμε πως ήταν, περιμένοντας κάποια στιγμή την ανάπλαση του προσώπου του νεκρού της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με

τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο άνθρωπος του οποίου ο σκελετός που βρέθηκε στην Αμφίπολη είχε μέτριο ανάστημα, λευκό δέρμα και καστανά ή κόκκινα μαλλιά. Έτσι ήταν ο νεκρός της Αμφίπολης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων που βασίζονται στα στοιχεία για τους ανθρώπους της εποχής.

«Σύμφωνα πάντα με τα σενάρια των αρχαιολόγων για την περίοδο και την περιοχή όπου έζησε ο άνθρωπος, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου θα ήταν αυτά», λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

«Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του», εξηγεί στην εφημερίδα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη.

Η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη, εκτίμησε ότι ο νεκρός είναι άνδρας και επιφανής στρατηγός. Τι θα έβρισκαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο του αν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι; «Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ, μπορούμε να υποθέσουμε- λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος και το κοινωνικό status του νεκρού της Αμφίπολης- πως αν υπήρχαν κτερίσματα θα ήταν οπλισμός (ασπίδα, σπαθί, θώρακας, περικεφαλαία, κνημίδες κλπ.), σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένως πήλινα αγγεία», εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα