Πώς ήταν παλιά οι δρόμοι της Αθήνας: Το video που έγινε viral και συγκινεί

Τη σπάνια ευκαιρία να ταξιδέψει κανείς στους δρόμους της Αθήνας τη δεκαετία του 1920 προσφέρει ένα ολιγόλεπτο video, αποκαλύπτοντας τη μορφή της πρωτεύουσας πριν από έναν αιώνα. H νοερή περιπλάνηση ξεκινά από το λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα τη βιομηχανική ζώνη που είχε δημιουργηθεί εκεί και συνεχίζεται με τον φακό να απαθανατίζει την καθημερινότητα στην Καστέλα και το Φάληρο. Η

θέα από τον λόφο του Φιλοπάππου προς τον Λυκαβηττό δίνει τη θέση της στη γειτονιά του σημερινού Νέου Κόσμου, όπου δεσπόζει η κοίτη του Ιλισού ποταμού και η υπό ανέγερση εκκλησία του Άγιου Παντελεήμονος επί της οδού Καλλιρρόης.

Athens, Kingdom of Greece, 1920 pic.twitter.com/rkWz4AYlcE

Greek Heritage (@greece_heritage) July 19, 2023

Με την κάμερα στα χέρια ο περιηγητής καταφθάνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην είσοδο του οποίου ξεχωρίζει ένα επιβλητικό πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού. Στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης, οικίες και εκκλησιές προσπαθούν να νικήσουν τον χρόνο και να σταθούν όρθιες με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Πιο φροντισμένοι είναι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης. Η οδός Πανεπιστημίου με τα εμβληματικά κτίρια της σημερινής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, την Ακαδημία Αθηνών και το πρώτο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Παρών» στους άδειους δρόμους της πρωτεύουσας δηλώνουν τα τραμ, οι άμαξες και τα ελάχιστα μηχανοκίνητα οχήματα. Η περιήγηση στην πόλη της Αθήνας ολοκληρώνεται στην καρδιά της πόλης. Την πλατεία Συντάγματος, την οδό Ερμού και την εκκλησία της Παναγιάς Καπνικαρέας, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Πέρα από τις σπάνιες κινούμενες εικόνες, το παρακάτω video μάς υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν η Αθήνα ήταν μια ανθρώπινη πόλη στην οποία η ζωή κυλούσε με έναν πολύ διαφορετικό ρυθμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τότε πληθυσμός της πρωτεύουσας ήταν περίπου 300.000 κάτοικοι, δηλαδή όσοι κατοικούν σήμερα σε έναν μεγάλο δήμο του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Αθήνας,pos, athinas