Πώς να αντιμετωπίσετε το φθινοπωρινό κρυολόγημα

Ξεκίνησαν οι βροχούλες του Σεπτέμβρη και ο «τρελός» καιρός με μια ήλιο – ζέστη και μια σύννεφα – δροσιά και ήρθαν οι πρώτες ιώσεις, που ξεκινούν με φτερνίσματα και καταρροή και συνεχίζεται με πονόλαιμο.

Ο μέσος ενήλικας, άλλωστε, αρρωσταίνει από κρυολόγημα κατά μέσο όρο 3 φορές το χρόνο, με την κάθε φορά να διαρκεί περίπου 9 ημέρες. Πως θα καταφέρετε όμως να αποφύγετε το κρεβάτι και την ταλαιπωρία και να κάνετε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες;

Στα πρώτα συμπτώματα:

-Άφθονο νερό και χυμούς

Κρατώντας

τον εαυτό σας ενυδατωμένο, μειώνετε την ένταση των συμπτωμάτων, όπως τον πονόλαιμο και τη μπουκωμένη μύτη, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Σάφνερ, MD, καθηγητή και διευθυντή του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Φροντίστε να πίνετε συχνά νερό και χυμούς πορτοκαλιού ή να καταναλώνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα (ούτως ή άλλως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό) για να λαμβάνετε και βιταμίνη C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

-Γαργάρες με αλατόνερο

Αν ο λαιμός σας έχει αρχίσει να σας ενοχλεί επικίνδυνα και το «γρατζούνισμα» που νιώθετε σας κάνει να βασανίζεστε κάθε φορά που καταπίνετε, δοκιμάστε να προσθέσετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και να κάνετε γαργάρες. Το αλάτι διώχνει το παραπάνω νερό που μπορεί να βρίσκεται στους ιστούς του λαιμού, μειώνοντας τη φλεγμονή και καθαρίζοντας τη βλέννα και ό,τι άλλο ερεθίζει το λαιμό. Η μέθοδος αυτή, μάλιστα, σας βοηθάει να καθαρίσετε τα βακτήρια και τους ιούς κι έτσι να εμποδίσετε την επιδείνωση του κρυώματος ή ακόμη και να αποτρέψετε την εμφάνισή του εξ αρχής.

-Κρατήστε τη μύτη σας καθαρή

Χρησιμοποιήστε κάποιο αλατούχο διάλυμα, φυσιολογικό ορό ή ρινικό εκνέφωμα, με το που αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, έτσι ώστε να μειώσετε την έντασή τους, όπως συστήνουν οι ειδικοί. Η ζεστή υγρασία βοηθάει στον καθαρισμό των ρινικών διόδων.

Τις πρώτες δύο ώρες από τα πρώτα συμπτώματα

-Πάρτε ένα παυσίπονο

Πιθανόν όλα να σας δείχνουν το δρόμο προς το φαρμακείο (είτε της γειτονιάς, είτε του σπιτιού), οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον ακολουθήσετε. Αν αισθάνεστε πόνο στο σώμα ή το λαιμό, πάρτε ένα ελαφρύ αναλγητικό, όπως παρακεταμόλη, ενώ υπάρχουν και διάφορα φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού για την καταρροή και τα υγρά μάτια, τα οποία καθαρίζουν τις ρινικές διόδους και σας βοηθούν να αναπνεύσετε φυσιολογικά, τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες.

Τις επόμενες 6 ώρες

-Αποφύγετε τη δουλειά

Το σώμα μας μπορεί να πολεμήσει την ίωση πολύ πιο γρήγορα αν είναι ξεκούραστο και η δουλειά μόνο αυτό δεν μπορεί να του προσφέρει στη συγκεκριμένη φάση. Αν πρέπει οπωσδήποτε να παραβρεθείτε στην εργασία σας, τότε τολμήστε το για λίγες ώρες και φροντίστε να κρατήσετε τις αποστάσεις σας από τους υπόλοιπους, καθώς τις 3 πρώτες ημέρες οι ιώσεις μεταδίδονται πιο εύκολα από τις υπόλοιπες. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα μοιραστείτε τα μικρόβιά σας με τους υπόλοιπους, πλένετε τα χέρια σας συχνά ή χρησιμοποιήστε τακτικά το αντιμικροβιακό σας τζελ.

-Μην ξεχνάτε τα υγρά

Όπως και με τα πρώτα συμπτώματα, έτσι και στη συνέχεια –αν δεν καταφέρετε να τη γλιτώσετε- τα υγρά είναι απαραίτητα, γι’ αυτό συνεχίστε να πίνετε αρκετό νερό, χυμό, τσάι και προτιμήστε την κοτόσουπα σαν γεύμα, η οποία θα σας βοηθήσει στο στομάχι, είναι θρεπτική και θεωρείται ότι μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος.

-Αυξήστε σταδιακά τη δραστηριότητά σας

Αν νιώθετε ότι μπορείτε, αυξήστε λίγο τη δραστηριότητά σας με ήπιες ασκήσεις που μπορούν στην πραγματικότητα να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας. Δώστε, όμως προσοχή: οι ασκήσεις πρέπει να είναι ήπιας έντασης και οι παλμοί σας να μην ξεπεράσουν τους 100.

Στο τέλος της ημέρας

-Πρωτεΐνη για δείπνο

Η υγιεινή διατροφή δίνει «καύσιμο» στο ανοσοποιητικό, γι’ αυτό επιλέξτε για το τελευταίο γεύμα της ημέρας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως άπαχο κρέας, ψάρι ή φασόλια και συνδυάστε τες με ολική άλεση -όπως π.χ. καστανό ρύζι- και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μετά από λίγο κάντε ένα ζεστό ντους και ξαπλώστε για ύπνο από νωρίς, έτσι ώστε να κοιμηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Την επόμενη μέρα

-Καλέστε το γιατρό αν χρειαστεί

Αν αισθάνεστε χειρότερα, έχετε πυρετό, κάνετε εμετούς ή παρουσιάζετε πολύ έντονο πονοκέφαλο, καλέστε το γιατρό σας, καθώς τα παραπάνω δείχνουν ότι δεν πάσχετε από ένα απλό κρυολόγημα. Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεστε αντιιικά φάρμακα, αντιβίωση ή κάποια άλλη θεραπεία, οπότε καλό είναι να κινηθείτε σύμφωνα με τις συμβουλές του ειδικού. Αν, όμως, αισθάνεστε καλύτερα, συνεχίστε και τις επόμενες ημέρες με όλα τα παραπάνω, μέχρι να σιγουρευτείτε ότι ξεπεράσατε τον «κίνδυνο» για τα καλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα