Πώς να σταματήσω τον καβγά: Ένας φαινομενικά ανόητος, αλλά άκρως αποτελεσματικός τρόπος

Τα ζευγάρια που τσακώνονται πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα πέντε δευτερολέπτων για να μην φτάσουν σε σημείο βρασμού, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Μια παύση κατά τη διάρκεια ενός καυγά μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη που αποτρέπει την κλιμάκωση των τσακωμών, εκτονώνει τις διαφωνίες και γλιτώνει από την ακριβή συμβουλευτική ζευγαριών, αναφέρει ο Guardian. Οι ψυχολόγοι

του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους στη Σκωτία διεξήγαγαν πειράματα με 81 ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι μόλις πέντε δευτερόλεπτα ήταν εξίσου αποτελεσματικά με μεγαλύτερα διαλείμματα, σύμφωνα με την Άννα ΜακΚέρι, υποψήφια διδάκτορα στη Σχολή Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου.

«Ακούγεται προφανές, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάποιος αποδεικνύει πειραματικά τη μείωση της επιθετικότητας μετά από αναγκαστικά διαλείμματα. Ο εξαναγκασμός των ζευγαριών να κάνουν ένα διάλειμμα πέντε δευτερολέπτων ήταν εξίσου αποτελεσματικός με ένα διάλειμμα 10 ή 15 δευτερολέπτων, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και η πιο σύντομη παύση μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση ενός καυγά», δήλωσε η ΜακΚέρι. «Πρόκειται για ένα απλό, δωρεάν και αποτελεσματικό κόλπο για τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια των διαφωνιών. Είναι φθηνότερο από τη συμβουλευτική ζευγαριών και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις».

Πώς έγινε το πείραμα

Για να μετρηθεί ο αντίκτυπος του αναγκαστικού διαλείμματος, η μελέτη μεθόδευσε τη σύγκρουση εμπλέκοντας τα ζευγάρια σε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι όπου μπορούσαν να «εκτοξεύσουν» έναν δυσάρεστο θόρυβο προς στον σύντροφό τους σε ένταση της επιλογής τους. Τα ζευγάρια συμμετείχαν σε 30 γύρους του παιχνιδιού, με επιβαλλόμενα διαλείμματα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των συναισθηματικών αντιδράσεων, οι οποίες καταγράφηκαν από μια κάμερα 360 μοιρών με ενσωματωμένο ήχο.

Η ΜακΚέρι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια είχαν την τάση να ανταποδίδει ο ένας το επίπεδο επιθετικότητας του άλλου, ακόμη και σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η επιβολή ενός σύντομου διαλείμματος διέκοψε αυτό το μοτίβο ανταπόδοσης, οδηγώντας σε χαμηλότερη συνολική επιθετικότητα. Η στρατηγική έχει ωστόσο τα όριά της και προορίζεται για τη διαχείριση συγκρούσεων χαμηλότερου επιπέδου, αποτρέποντας την κλιμάκωσή τους σε πιο σοβαρούς καβγάδες που προκαλούνται από την αρνητική συναισθηματική διέγερση και την κακή ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων. «Αυτή η προσέγγιση δεν εφαρμόζεται σε σενάρια ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε η ΜακΚέρι. «Πρόκειται για τη διαχείριση των πεζών, καθημερινών διαφωνιών που έχουν τα ζευγάρια και οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos