Πώς να ζεστάνω το σπίτι: Συμβουλές για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα

Με την ενεργειακή κρίση να έχει χτυπήσει όλο τον πλανήτη, φέτος το χειμώνα ο κόσμος αναζητά οικονομικές λύσεις για να ζεσταθεί. Η ιστοσελίδα spitogatos προσφέρει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για ένα πιο ζεστό και οικονομικό χειμώνα.

Σφράγισε τα κουφώματα

Σφράγισε παράθυρα και πόρτες που έχουν απώλειες, με ειδικά μονωτικά υλικά και προστατευτικά. Στην αγορά υπάρχουν αφρώδη αεροστόπ για πόρτες, στεγανωτικά λάστιχα για παράθυρα και ταινίες σιλικόνης, τόσο για πόρτες όσο και για παράθυρα σε πάρα πολύ χαμηλές

τιμές. Αν διαθέτεις τζάκι, όταν δεν το χρησιμοποιείς, φρόντισε να κλείνεις το κλαπέτο για να μην χάνεται η θερμότητα από την καμινάδα. Αν μένεις σε μονοκατοικία ή στο πάνω-πάνω διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, πέρασε την ταράτσα -εξωτερικά- με ειδικό στεγανωτικό που λειτουργεί ως μόνωση και κρατά σε σημαντικό βαθμό εκτός την υγρασία και το κρύο (στεγανοποίηση – υγρομόνωση). Όσο καλύτερη η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, τόσο χαμηλότερες οι ανάγκες του για θέρμανση. Αν το budget σου το επιτρέπει, επίλεξε θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά τζάμια και θα δεις διαφορά, χειμώνα καλοκαίρι.

Βάλε χοντρές κουρτίνες για έξτρα μόνωση

Οι λεπτές κουρτίνες αφήνουν το φυσικό φως να μπαίνει και να διαχέεται ελεύθερα στο χώρο. Ωστόσο, επιτρέπουν και στο κρύο να «εισβάλει» στο σπίτι σου με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, οι χοντρές κουρτίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τη διάχυση του κρύου αέρα σε όλο το δωμάτιο όταν υπάρχουν απώλειες από τις ενώσεις των παραθύρων, είναι μονόδρομος Πειραματίσου επίσης με διαφορετικά layers στα παράθυρα του σπιτιού σου, επιλέγοντας παραπάνω από μία κουρτίνες, ώστε να είσαι έτοιμος/η για παν ενδεχόμενο.

«Ντύσε» τους τοίχους

Κι όμως οι τοίχοι φαίνεται ότι απορροφούν περίπου το 30% της θερμότητας του σπιτιού. Σίγουρα θα σου έχει τύχει να δεις παραδοσιακά σπίτια με τοίχους διακοσμημένους με χαλιά, φλοκάτες και υφάσματα. Κάποτε αυτή ήταν μία οικονομική λύση θέρμανσης για ένα δωμάτιο. Στην εποχή μας θα προτιμήσουμε μία πιο μοντέρνα εναλλακτική, όπως είναι οι μεγάλοι πίνακες και οι καθρέφτες, που λειτουργούν τόσο διακοσμητικά, όσο και μονωτικά. Επίσης, υπάρχουν και στιλάτες μονωτικές ταπετσαρίες, σε διάφορα σχέδια και υλικά. Επενδύοντας έναν τοίχο με ταπετσαρία, σε μία μεριά που είναι εκτεθειμένη στο κρύο π.χ. βορεινή, διατηρείς την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου.

Επικεντρώσου στα χαλιά

Αν σου αρέσει να τριγυρνάς ξυπόλητος/η στο σπίτι ακόμα και το χειμώνα, τότε φρόντισε να στρώσεις σύντομα τα πατώματα με χαλιά. Ειδικά για τους ενοίκους κατοικιών που βρίσκονται πάνω από πυλωτή, το κρύο φαίνεται να μπαίνει από τα μαρμάρινα πατώματα και τα πλακάκια. Το layering, λοιπόν, με χαλιά αποτελεί μία φθηνή θέρμανση για το σπίτι. Πώς μπορείς να το εφαρμόσεις; Είτε στρώνεις πρώτα τα μεγαλύτερα χάλια και από πάνω τα μικρότερα, είτε βάζεις πρώτα κάτω τα χάλια που έχουν ουδέτερους τόνους και από πάνω εκείνα που έχουν διάφορα σχέδια. Όσο πιο χοντρά είναι τα χαλιά, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις στη θερμομόνωση. Προτίμησε, επίσης, τα μάλλινα χάλια, αντί για συνθετικά, καθώς πέρα από οικονομική λύση θέρμανσης, είναι και πιο οικολογική.

Εκμεταλλεύσου τον ήλιο

Μπορεί το κρύο να είναι τσουχτερό, αλλά στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές μέρες ηλιοφάνειας. Οπότε είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτείς τη φυσική θερμότητα που προσφέρει ο ήλιος. Για θέρμανση σπιτιού χωρίς ρεύμα, όσο έχει φως, έχε τις τέντες σηκωμένες και τις κουρτίνες τραβηγμένες. Το βράδυ, μόλις δηλαδή αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, κατέβασε τις τέντες για να «κόβουν» τον αέρα και ξανακλείσε τις κουρτίνες για να κρατήσεις μέσα στο σπίτι τη ζέστη.

Τοποθέτησε έξυπνα τα έπιπλα

Σκέψου έξυπνα και κάνε οικονομία στη θέρμανση, τοποθετώντας σωστά τα έπιπλα μέσα στον χώρο. Με λίγα λόγια, φρόντισε να μην έχεις βαριά έπιπλα μπροστά από θερμαντικά σώματα, γιατί και απορροφούν τη ζέστη, αλλά και εμποδίζουν τον ζεστό αέρα να διαχέεται παντού. Επίσης, απόφυγε να τοποθετείς τα κεφαλάρια των κρεβατιών κάτω ακριβώς από τα παράθυρα.

Απομάκρυνε την υγρασία

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά όταν έχει πολλή υγρασία το σπίτι, η αίσθηση του κρύου είναι ακόμα πιο έντονη. Οπότε όταν φυσάει βοριάς, μπορείς να αερίσεις τους χώρους για να πέσει με φυσικό τρόπο η υγρασία. Τέλος, για την υγρασία που κρύβεται μέσα σε ντουλάπια και ντουλάπες, υπάρχουν ειδικοί συλλέκτες που την δεσμεύουν.

Ζέστανε το κρεβάτι σου με ηλεκτρική κουβέρτα ή θερμοφόρα

Ποια είναι η πιο οικονομική θέρμανση για να μην κρυώνεις τη νύχτα στο κρεβάτι σου; Χωρίς συζήτηση, η ηλεκτρική κουβέρτα. Αν φοβάσαι να κοιμηθείς με την ηλεκτρική κουβέρτα αναμμένη, άναψέ τη λίγο πριν πας για ύπνο, ώστε να φύγει η υγρασία από τα σεντόνια και το κρεβάτι σου να έχει μία γλυκιά θαλπωρή. Σε περίπτωση που θες να αποφύγεις την ηλεκτρική κουβέρτα, και προτιμάς μια οικονομική λύση θέρμανσης χωρίς ρεύμα, τότε υπάρχει πάντα η εναλλακτική της θερμοφόρας. Να σημειωθεί όμως πως μια θερμοφόρα ζεσταίνει συγκεκριμένα μόνο σημεία.

Δες το παραδοσιακά με τζάκι ή ξυλόσομπα

Εκτός από το παραδοσιακό τζάκι με τα γνωστά μειονεκτήματα, υπάρχει και η ξυλόσομπα για μία φθηνή λύση θέρμανσης για το σπίτι. Αν το τζάκι σου δεν είναι ενεργειακό, τότε η εναλλακτική της ξυλόσομπας είναι πολύ καλύτερη, γιατί παράγει σταθερή θερμότητα και ταυτόχρονα μπορείς να μαγειρέψεις σε αυτή, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και από το μαγείρεμα. Οι σύγχρονες ενεργειακές ξυλόσομπες που κυκλοφορούν συνδέονται με κεντρική θέρμανση και αποτελούν μία οικονομική λύση θέρμανσης αφού τα ξύλα έχουν, για την ώρα έστω, το χαμηλότερο κόστος.

Ξεκίνα το μαγείρεμα

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις φανατικά το μαγείρεμα; Και το σπίτι θα μοσχοβολήσει και θα εκμεταλλευτείς τη θερμότητα από το φούρνο για να ζεστάνεις τουλάχιστον την κουζίνα. Προσοχή, όμως, με τον απορροφητήρα γιατί μπορεί να τραβάει προς τα έξω τις δυσάρεστες μυρωδιές, αλλά δυστυχώς παίρνει και τον ζεστό αέρα. Αν δεν τον χρειάζεσαι πραγματικά, μην τον ανάβεις.

Θέρμανση σπιτιού χωρίς ρεύμα, αλλά με καλύτερη απόδοση καλοριφέρ

Υπάρχουν και τρόποι για σχετικά οικονομική θέρμανση με ρεύμα, αλλά αν πρόκειται να ανάψεις καλοριφέρ, δες μερικές συμβουλές για να κάνεις τη θέρμανσή σου πιο αποδοτική.

1. Μη στεγνώνεις τα βρεγμένα ρούχα στα καλοριφέρ

Το να βάζεις τα βρεγμένα ρούχα πάνω στο καλοριφέρ, δεν είναι ιδανική λύση για να τα στεγνώσεις. Πρώτον, γιατί έτσι μπλοκάρεις τη θερμότητα από το να διαχέεται στο χώρο και δεύτερον, γιατί έτσι γεμίζει το σπίτι υγρασία. Αν ο καιρός είναι βροχερός και δεν στεγνώνουν με τίποτα, τότε σε ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείς, βάλε την απλώστρα μαζί με τον αφυγραντήρα στην ειδική ρύθμιση. Διαφορετικά, φρόντισε να βάζεις πλυντήριο τις μέρες που ο καιρός είναι πιο ηλιόλουστος και εκμεταλλεύσου την υψηλότερη θερμοκρασία, απλώνοντας τότε τα ρούχα σου.

2. Τοποθέτησε αλουμινόχαρτο πίσω από τα καλοριφέρ

Μία έξυπνη λύση για να μην πηγαίνει χαμένη η θερμότητα που εκπέμπουν τα καλοριφέρ, είναι να τοποθετήσεις στον τοίχο από πίσω τους αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο παίζει τον ρόλο του «καθρέφτη» της θερμότητας και την αντανακλά προς όλο το δωμάτιο.

3. Κάνε συντήρηση στον λέβητα και εξαέρωση στα καλοριφέρ

Πριν βάλεις σε λειτουργία τον λέβητα, είναι αναγκαίο να γίνει συντήρηση τόσο σε αυτόν, όσο και στον καυστήρα. Έτσι βελτιώνεις την απόδοσή τους και γλιτώνεις χρήματα, τόσο από την ενέργεια που καταναλώνει, αλλά και προλαμβάνεις πιθανές ζημιές.

Η πιο οικονομική θέρμανση για ένα δωμάτιο είναι χωρίς ρεύμα

Οι συμβουλές παραπάνω μπορούν να σε βοηθήσουν να ζεστάνεις κάπως πιο οικονομικά το σπίτι, αλλά και ένα δωμάτιο. Για να πετύχεις οικονομική θέρμανση ενός δωματίου, μην ξεχάσεις να μονώσεις όσο καλύτερα μπορείς το παράθυρο / μπαλκονόπορτα, από όπου μπορεί να χάνεις ενέργεια. Έπειτα, ένας θερμοπομπός αρκεί για να κάνει τη μέρα σου πιο άνετη, ακόμα κι αν έξω έχει κρύο. Ναι, λειτουργεί με ρεύμα, αλλά είναι από τις πλέον οικονομικές επιλογές θέρμανσης, εφόσον απομονώσεις ένα δωμάτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα