Πώς ο φάκελος-βόμβα στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης «έδειξε» τους δράστες

Ο σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί μία τρομοκρατική επίθεση κατά ανωτάτων δικαστών στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα εκεί όπου είχε αποσταλεί ο φάκελος-βόμβα με παραλήπτη την πρόεδρο Εφετών και ο οποίος κατά τύχη δεν εξερράγη στα χέρια της, οδήγησε την αντιτρομοκρατική στη μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» ή με όποια άλλη ονομασία μπορεί να έχει εμφανιστεί. Η Πρόεδρος Εφετών στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, είχε χειριστεί υπόθεση και βασικού μέλους της οργάνωσης,

που φέρεται και ο ιθύνων νους των ενεργειών της μεικτής ομάδας που περιλάμβανε και πολλούς ποινικούς, τους περισσότερους έγκλειστους των φυλακών.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ο φάκελος-βόμβα, που έφερε απέξω ως αποστολέα την «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» και που δήθεν περιείχε ημερολόγιο, δεν εξερράγη κατά τύχη, καθώς ο έμπειρος απόστρατος αξιωματικός σύζυγός της βρισκόταν στο ίδιο γραφείο και αγγίζοντας τον φάκελο, υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού προεξείχαν ελάχιστα τα καλώδια. Έτσι, η έκρηξη, που θα ήταν μοιραία για τη ζωή της δικαστικού και του συζύγου της ίσως, δεν έγινε, με αποτέλεσμα ο φάκελος να παραληφθεί από τους ειδικούς του Τμήματος Εκρηκτικών της Αστυνομίας και να αποσυναρμολογηθεί με προσοχή.

Ο φάκελος είχε αποτυπώματα

Στον φάκελο- βόμβα, οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρήκαν αποτυπώματα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν με ορισμένων εκ των συλληφθέντων στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει και μεγάλη ανακούφιση για το δικαστικό σώμα, αφού σε κείμενό της η οργάνωση» Σύμπραξη Εκδίκησης», έγραφε ότι η δικαστής αυτή τη φορά ήταν τυχερή, αλλά την επόμενη δεν θα ήταν και τόσο.

Οι συγχωνεύσεις ποινών

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που στοχοποιήθηκε από τον 36χρονο αντιεξουσιαστή και τους ποινικούς συνεργούς του η ανώτατη δικαστικός, ήταν για το ζήτημα των συγχωνεύσεων των ποινών που είχαν επιβληθεί στον ίδιο ή και σε ποινικούς, που συνελήφθησαν. Ο ίδιος ο 36χρονος έχει καταδικαστεί σε 46 χρόνια και 5 μήνες κάθειρξη για ένοπλες ληστείες και πυροβολισμούς κατά αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη.

Οι ληστείες του 2015

Οι βαριές κατηγορίες γι’ αυτόν, είχαν προκύψει το 2015, όταν με συνεργό του είχαν προχωρήσει απόγευμα Σαββάτου σε ένοπλη ληστεία σε Σούπερ Μάρκετ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διαφυγή τους εμφανίστηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και κατηγορήθηκαν ότι πυροβόλησαν εναντίον τους. Διέφυγαν τότε και συνελήφθησαν ένα μήνα μετά. Είχε κατηγορηθεί και για ληστεία σε τράπεζα με λεία 120.000 ευρώ. Μετά την σύλληψή του οδηγήθηκε να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές της Λάρισας. Εκεί φέρεται να ανέπτυξε στενές σχέσεις με ποινικούς οι οποίοι κατηγορούνται τώρα μαζί του για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στην τέταρτη άδεια απέδρασε

Αρχές Αυγούστου του 2021, λάμβανε την τέταρτη πενθήμερη άδεια, από την οποία όμως δεν επέστρεψε και κηρύχθηκε δραπέτης προχωρώντας στις ένοπλες ληστείες με καλάσνικοφ σε τράπεζες του κέντρου της Αθήνας και σε Μεταμόφωση Νέα Ιωνία. Συνελήφθη και πάλι τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 και επέστρεφε στη φυλακή απ’ όπου κατηγορείται ότι κινούσε τα νήματα της οργάνωσης που έστησε. Η αντιτρομοκρατική είχε ασχοληθεί τότε λόγω των στενών σχέσεών του και με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που ασχολιόταν.

Η έφοδος στο Κολωνάκι

Το 2014 είχε γίνει έφοδος σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι όπου είχαν βρεθεί καλάσνικοφ και μια χειροβομβίδα. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι τα όπλα ανήκαν στον ίδιο και τα έκρυβε στο σπίτι άλλου ατόμου το οποίο δεν είχε άμεση σχέση μαζί του πολεμικό τυφέκιο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το οπλοστάσιο, μαζί με ψηφιακά μέσα και χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στις εφόδους στα σπίτια και στα κελιά των εμπλεκομένων.

Ίσως δώσουν την απάντηση αν κάποιοι εκ των συλληφθέντων έχουν σχέση και με τις βόμβες που προκάλεσαν συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική τους τελευταίους μήνες. Ήδη έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για εξέταση. Τα ερωτήματα είναι αν τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί και που και αν υπάρχει η παραμικρή σχέση με την κατασκευή των βομβών στα ΜΑΤ και στο Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και εξετάζονται στα εργαστήρια: Τρία πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb), μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, 2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις 5 επιθέσεις

Η πλήρης ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση έχει ως εξής:

«Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024(σ.σ. χθες), οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) Αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024.

2) Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024.

3) Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία.

4) Ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι.

5) Ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, -βόμβα, Εφετών Θεσσαλονίκης,pos, -vomva, efeton thessalonikis