Πώς θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σχετικά στοιχεία για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν ζητηθεί από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ (με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση), είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί κατά τα πρότυπα του επιδόματος

θέρμανσης, ενώ στα κριτήρια για τον καθορισμό των δικαιούχων -πλην των ενστόλων- περιλαμβάνεται ο συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στους ένστολους θα χορηγηθούν άπαξ 500 ευρώ ανά άτομο με όριο τις αποδοχές έως 1.500 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.

Ειδικότερα, για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

Για τους ένστολους θα χορηγηθούν άπαξ 500 ευρώ ανά άτομο, χωρίς το επίδομα να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ως όριο για τους δικαιούχους, καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, αλλά, όπως διευκρίνισε μέλος της επιτροπής, θα υπάρξει «ανοχή» στην περίπτωση υπέρβασης τού ορίου κατά 40- 50 ευρώ.

Δυσκολότερη περίπτωση είναι, από την άλλη πλευρά, ο καθορισμός των υπόλοιπων δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος», καθώς αναμένεται να υπάρξει συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί δεν θα μπορεί να υπερβεί το κονδύλι των περίπου 470- 475 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο ποσό, αφορά στους ένστολους).

Το ελάχιστο ποσό για τους αδύναμους (πλην ένστολων) θα είναι στην περιοχή των 500 ευρώ (ενδεχομένως λίγο πιο κάτω), ενώ σε καμία περίπτωση -ακόμα και με τη κλιμάκωση λόγω παιδιών- δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα αυτά, τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται μεταξύ 7.000 ευρώ και 10.000 ευρώ.

Πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και η πρόταση για αναλυτική κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, δηλαδή σε άλλη κατηγορία να ανήκουν οι ένστολοι, σε άλλη τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, σε άλλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα κλπ, οπότε θα διαφοροποιείται, ανά κατηγορία, και το επίδομα.

Επίσης σημειώνεται, ότι από την επιτροπή που ασχολείται έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με στοιχεία της ΓΓΠΣ.

Ως βάση δεδομένων, θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013 (εισοδήματα του 2012) για τα εισοδηματικά κριτήρια και οι δηλώσεις ΦΑΠ του 2013 για τα περιουσιακά κριτήρια (αξία ακινήτων).

Σύμφωνα με μέλος της επιτροπής, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία (σ.σ. πάντως, η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, π.χ. να τεθεί και όριο εμβαδού της κατοικίας).

Το πλέγμα των κριτηρίων θα έχει καθοριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου η σχετική ρύθμιση να ψηφιστεί το συντομότερο από τη Βουλή. Στόχος είναι τα χρήματα να μπουν στους τραπεζικους λογαριασμούς στις 9 Μαΐου και πάντως πριν από τις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα