ΠΟΥ κορονοϊός: Έρευνα στην Ουχάν για την προέλευση του φονικού ιού

ΠΟΥ κορονοϊός: Αποστολή στην Κίνα και ειδικότερα στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού πραγματοποίησε κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θέλοντας να συζητήσει με επιστήμονες για την προέλευση του ιού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έγιναν «εκτεταμένες συζητήσεις» με τους επιστήμονες για το πώς ξεκίνησε η πανδημία. Εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες, ενώ ενδεχομένως υπήρξε και ένα άλλο ενδιάμεσο ζώο ως «ξενιστής».

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΟΥ αναμένουν

με ανυπομονησία επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, με πρώτη αυτή της Ουάσινγκτον, που άσκησε έντονες πιέσεις για τη συγκεκριμένη αποστολή. Η διακυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι είναι κινεζοκεντρικός και απείλησε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τον Οργανισμό λόγω των χειρισμών που έκανε στην πανδημία. «Η ομάδα είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τους Κινέζους ομολόγους της και έλαβε ενημερώσεις για επιδημιολογικές μελέτες, βιολογική και γενετική ανάλυση, καθώς και έρευνα για την υγεία των ζώων» είπε ο Κριστιάν Λιντμέιερ, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στα στοιχεία βρίσκονται και βίντεο με συζητήσεις με ιολόγους και επιστήμονες της Ουχάν.

Προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς ο ιός μεταδόθηκε από ζώα στον άνθρωπο

Η αποστολή διήρκησε τρεις εβδομάδες και σε αυτή μετείχαν δύο ειδικοί για την υγεία των ζώων και την επιδημιολογία. Στόχος ήταν να θέσουν τις βάσεις για να δημιουργηθεί μια ευρύτερη ομάδα Κινέζων και διεθνών εμπειρογνωμόνων που θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν πώς ο ιός μεταδόθηκε από ζώα στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την ευρύτερη αποστολή, όσο και για τη σύνθεση της ομάδας, κάτι που θεωρείται ευαίσθητο ζήτημα, καθώς ενδεχόμενος αποκλεισμός Αμερικανών επιστημόνων θα ήταν αμφιλεγόμενος.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά τον βαθμό πρόσβασης που θα χορηγήσει το Πεκίνο για τη συγκεκριμένη έρευνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάικ Πομπέο είχαν πει στο παρελθόν ότι ο ιός μπορεί να δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Ουχάν, αν και ουδέποτε υπήρξαν στοιχεία γι’ αυτό και η Κίνα το έχει αρνηθεί.

Δείτε ακόμη«Ελέφαντας στο δωμάτιο» η Τουρκία για το ΝΑΤΟΣεισμός 5,2 Ρίχτερ στην νοτιοανατολική ΤουρκίαΧαφτάρ σε Ερντογάν: Κανένα έλεος στις τουρκικές δυνάμεις
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα, Ουχάν,erevna, ouchan