ΠΟΥ κορονοϊός πανδημία: Δε θα είναι η τελευταία που πλήττει την υφήλιο

Μερικούς μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, εξέταζε πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις. Κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο πλανήτης ήταν ολοκληρωτικά απροετοίμαστος για τέτοιου είδους πανδημίες. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  δήλωσε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, καθώς υπήρξαν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις.

Ο

Γκεμπρεγέσους όμως, με μήνυμά του την Κυριακή, έκρουσε τον κώδωνα για επερχόμενες πανδημίες. Όπως δήλωσε: «Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, ο κόσμος λειτουργούσε κάνοντας τον κύκλο από τον πανικό στην αδιαφορία». «Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία και αφού τελειώσει, την ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την επόμενη». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η αδιαφορία των ηγετών για το περιβάλλον και την πρόληψη πανδημιών είναι καταστροφική. Επίσης τόνισε ότι κύριο μέλημα των κυβερνήσεων θα πρέπει να γίνει επιτέλους η κατά μέτωπο αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ΠΟΥ προτείνει επενδύσεις στη Δημόσια Υγεία

«Με επενδύσεις στη δημόσια υγεία», λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «θα εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά θα κληρονομήσουν έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο». Αυτό δεν σημαίνει απλά να προσληφθούν κάποιοι ειδικοί στα συστήματα υγείας, η επαγγελματική κάρτα των οποίων θα αναγράφει κάποιον εξειδικευμένο τίτλο. Προειδοποιεί: «απαιτείται διαφορετική προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει όλη την κυβέρνηση κι όλη την κοινωνία παγκοσμίως». Άρα ο ΠΟΥ προτείνει μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη έκτακτων συνθηκών υγειονομικού αλλά και γενικότερου περιεχομένου.

Κλιματική αλλαγή ώρα μηδέν

Την ώρα που ο επικεφαλής του ΠΟΥ τονίζει: «Η ιστορία μας λέει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία», καθώς «οι επιδημίες είναι πραγματικότητα της ζωής» και «η πανδημία έδειξε πόσο στενή σχέση έχει η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη», η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Οι επιπτώσεις έχουν γίνει εμφανείς σε τέτοιο επίπεδο που έχει επηρεαστεί η υγεία της παγκόσμιας κοινότητας. Μένει να κατανοήσουμε τη ζωτική σημασία του περιβάλλοντος και να αλλάξουμε άμεσα νοοτροπία.

Keywords
Τυχαία Θέματα