Πράγματα που δεν πρέπει να λέω σε άλλους: Τι συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι

Eίναι ωραίο να μοιράζεσαι. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ειδικά όταν έχεις στη ζωή σου ανθρώπους στους οποίους ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς, το να εκμυστηρεύεσαι προσωπικές πληροφορίες ή σκέψεις και προβληματισμούς, μπορεί να είναι απελευθερωτικό. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή που δεν χρειάζεται να ξεπερνάς. Εξάλλου, το oversharing – κυρίως στους λάθος ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε αμήχανες καταστάσεις. Προφανώς, δεν χρειάζεται να κρατάς τα πάντα «μυστικά», αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα για τον εαυτό σου που είναι καλύτερα να παραμείνουν ιδιωτικά. Αυτό, υποστηρίζεται

και από την ψυχολογία, η οποία λέει πως όταν αφήνεις για τον εαυτό σου μερικές πληροφορίες, τότε μπορείς να διατηρήσεις και υγιείς σχέσεις.Παρακάτω, βρίσκεις 5 προσωπικές πληροφορίες, που δεν πρέπει ποτέ να συζητάς με άλλους.

Οικονομική κατάσταση

Τα χρήματα είναι ένα «δύσκολο» θέμα και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε δυσφορία ή ακόμα και δυσαρέσκεια στις σχέσεις. Η συζήτηση για την προσωπική μας οικονομική κατάσταση, είτε πρόκειται για το πόσα κερδίζουμε είτε για τις αποταμιεύσεις μας είτε για τα χρέη μας, μπορεί να δημιουργήσει μια ανισορροπία στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι ή να καλλιεργήσει συναισθήματα ανεπάρκειας/ανωτερότητας. Δεν χρειάζεται να κρατάς τα πάντα μυστικά, αλλά να σέβεσαι τα όριά σου και να διατηρείς μια ισορροπία στις σχέσεις σου.

Λάθη/δυσαρέσκειες του παρελθόντος

Όλοι έχουμε πράγματα στο παρελθόν μας για τα οποία δεν είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Διαφωνίες, τσακωμοί και πολλά ακόμα, μπορεί να αποτελούν μέρος της ιστορίας του καθενός. Αλλά, το να μοιραστείς αυτές τις παρελθοντικές δυσαρέσκειες με άλλους, ίσως να οδηγήσει σε ένα σωρό αρνητικά αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, καλύτερα να επικεντρωθείς στα θετικά και στα διδάγματα που πήρες από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Προσωπικούς φόβους και ανασφάλειες

Όλοι κουβαλάμε τους δικούς μας φόβους και τις δικές μας ανασφάλειες. Ωστόσο, αυτά τα τρωτά σημεία δεν είναι πάντα «σωστό» να τα μοιραζόμαστε με όλους. Και προφανώς, δεν εννοούμε τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους. Το να ανοίγεσαι για τους βαθύτερους φόβους και τις ανασφάλειές σου, μπορεί μερικές φορές να σε αφήσει να αισθάνεσαι εκτεθειμένος. Ενώ είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους τους οποίους μπορείς να εμπιστευτείς, δεν έχουν όλοι το «δικαίωμα» να γνωρίζουν για τους πιο προσωπικούς σου αγώνες.

Αρνητικές σκέψεις για τους άλλους

Όλοι μας έχουμε στιγμές που δεν είμαστε και τόσο ενθουσιασμένοι με κάποιον στη ζωή μας. Ωστόσο, η ανοιχτή συζήτηση αυτών των αρνητικών σκέψεων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε «κουτσομπολιό». Δυστυχώς, το να μοιράζεσαι τέτοιου είδους σκέψεις μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Η ψυχολογία υποδεικνύει ότι αντί να μιλάς αρνητικά για κάποιον σε κάποιον άλλο, είναι προτιμότερο να μιλάς στον ίδιο και να εκφράζεις τα όσα σκέφτεσαι. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι εκείνη που οδηγεί σε κατανόηση και στην επίλυση των διαφορών.

Προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις

Ενώ είναι σημαντικό να υπερασπίζεσαι αυτά που πιστεύεις, η ψυχολογία πληροφορεί ότι η συνεχής διεκδίκηση των προσωπικών αξιών και πεποιθήσεων ίσως να οδηγήσει σε συγκρούσεις και παρεξηγήσεις. Οι πεποιθήσεις μας είναι βαθιά προσωπικές πληροφορίες και συχνά έχουν τις ρίζες τους στην ανατροφή, στις εμπειρίες και στους προβληματισμούς μας. Η συζήτησή τους μπορεί να οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις, ειδικά αν το άλλο άτομο έχει διαφορετική οπτική γωνία. Το θέμα δεν είναι να «κρύβεις» αυτό που είσαι, αλλά να καλλιεργήσεις σεβασμό και κατανόηση.

Πηγή: Jenny.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράγματα,pragmata