Πράσινη λίστα Βρετανίας: Εκτός η Πορτογαλία, “κοκκίνισαν” 7 χώρες

Οι βρετανικές αρχές αφαίρεσαν την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», από τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι επισκέπτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και του κινδύνου που θέτει μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής του, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη». Πρόκειται για το

Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

Γιατί πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση Τζόνσον

«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας» είπε ο υπουργός, εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτή την απόφαση. «Και (…) έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. «Χρειάζεται λίγη υπομονή», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου. Ο Σαπς παραδέχτηκε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πληγεί, αλλά σημείωσε ότι συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης στον τομέα αυτόν. Η Πορτογαλία θα μετακινηθεί στην «πορτοκαλί» λίστα.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η Πορτογαλία είχε αναδειχθεί σε «γραμμή σωτηρίας» για τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Η βιομηχανία ήλπιζε ότι αυτόν τον μήνα θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα, όμως αντιθέτως πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με ακυρώσεις κρατήσεων και περισσότερη αβεβαιότητα.

Λισαβόνα: Δεν κατανοούμε τη λογική της Βρετανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας δεν κατανοεί τη «λογική» πίσω από την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει τη χώρα από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σημειώσαμε την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα» ανέφερε το υπουργείο σε μια ανάρτηση στο Twitter. Πρόσθεσε ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει «σταδιακά» τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.

Easyjet: Αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε η αεροπορική εταιρεία easyJet σε μια ανακοίνωσή της. Οι μετοχές της easyJet, της IAG που ανήκει στη British Airways και της Jet2 κατέγραψαν πτώση 5% ενώ της Ryanair και της TUI υποχωρούσαν κατά 4%, εν μέσω του φόβου ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει άλλη μια θερινή τουριστική σεζόν, στο αποκορύφωμα της οποίας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκατομμύρια Βρετανοί συνήθως ταξιδεύουν στη νότια Ευρώπη.

Οι επιβάτες από πορτοκαλί χώρες πρέπει να μένουν σε καραντίνα 10 ημερών

Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «πορτοκαλί» δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε χώρες από την πράσινη στην πορτοκαλί ή την κόκκινη λίστα αν χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε.

Οι εταιρείες επικρίνουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά επιφυλακτική και επισημαίνουν ότι η αύξηση στα ποσοστά των εμβολιασμών και τα τεστ μπορούν να καταστήσουν ασφαλές το ταξίδι.

Το σχέδιο για τεστ στους τουρίστες – Το μοντέλο της Σιγκαπούρης

Οι «δικλείδες ασφαλείας» για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης. PCR τεστ να κάνουν οι τουρίστες στην χώρα μας θέτουν μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες όπως η TUI καθώς ένα μεγάλος αριθμός τουριστών που αναμένεται να έρθει στα ελληνικά νησιά δεν θα είναι εμβολιασμένοι οπότε θα πρέπει να έχουν ένα τέτοιο test συνήθως 72 ωρών οι περισσότεροι, για να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν τις υποδομές για να πραγματοποιούν τόσο μεγάλο όγκο τεστ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα και το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, να στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, να γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Rapid και τεστ αναπνοής

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει την είσοδο στα σύνορα σε τουρίστες που είναι θετικοί στον Covid. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει έντονος προβληματισμός στα χερσαία σύνορα, Εύζωνος, Προμαχώνα, καθώς υπάρχει και ο φόβος για πλαστά πιστοποιητικά. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μοντέλο της Σιγκαπούρης, δηλαδή ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Keywords
Τυχαία Θέματα