Προέλευση κορονοϊού – Ουχάν: Βίντεο με ζωντανές νυχτερίδες “ανάβει φωτιές”

Νέο βίντεο στο οποίο φαίνεται πως το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν διατηρούσε ζωντανές νυχτερίδες, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΠΟΥ, φέρνει στη δημοσιότητα το δίκτυο Sky News της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα πλάνα που το δίκτυο υποστηρίζει πως ελήφθησαν στο εσωτερικό του κινεζικού εργαστηρίου της Ουχάν, οι επιστήμονες διατηρούσαν νυχτερίδες σε κλουβιά, σε εργαστήριο. Αν αποδειχθούν αυθεντικά, τα πλάνα αυτά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ερευνητή του ΠΟΥ, Πίτερ Ντάσζακ πριν έναν χρόνο που επέμενε πως «δεν εστάλησαν

νυχτερίδες σε εργαστήριο της Ουχάν». Ο Ντάσζαλ συμμετείχε στην ομάδα του ΠΟΥ που εστάλη στην Κίνα προκειμένου να διερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού, η αναφορά του οποίου απέρριπτε την θεωρία πως ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο. Η πληροφορία αυτή έρχεται στο φως ενώ έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ενδείξεις που δεν καταλήγουν με βεβαιότητα, ούτε στην εμπεδωμένη ως σήμερα θεωρία πως ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο, ούτε σε εκείνη που θέλει τον κορωνοϊό να ξεφεύγει από εργαστήριο. Η G7 κατά τη σύνοδο από την Κορνουάλη αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα και ζήτησε νέα, ενδελεχή έρευνα για τον προορισμό του κορωνοϊού και πως εξελίχθηκε σε πανδημία μετά τα κρούσματα στην Ουχάν.

Τι γνωρίζουμε για τα πλάνα με τις νυχτερίδες

Όπως αναφέρει το Sky News το στιγμιότυπο είναι παλιότερο από την χρονική στιγμή όταν ξέσπασε η πανδημία στην Ουχάν της Κίνας. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως πρόκειται για προωθητικό βίντεο των κινεζικών ΜΜΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2017 με αφορμή τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας στην Ουχάν. Σε ένα απόσπασμα λίγων δευτερολέπτων φαίνεται κάποιος επιστήμονας να ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα σκουλήκι. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως το βίντεο ελήφθη στο Ινστιτούτο, καθώς υπάρχουν αρκετά ερευνητικά εργαστήρια στην Ουχάν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα είναι γνωστό για την συντήρηση ζώων εν ζωή, περιλαμβανομένων και νυχτερίδων. Ο ερευνητής του ΠΟΥ πάντως, ο οποίος μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με την ύπαρξη ζώντων νυχτερίδων στο εργαστήριο της Ουχάν διέγραψε έκτοτε τα tweet του αυτά.

WSJ: Πιθανό το σενάριο διάδοσης του κορωνοϊού από εργαστήριο

Η συζήτηση επανήλθε στην επικαιρότητα στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, μετά από άρθρο της «Wall Street Journal» («WSJ»), στο οποίο γινόταν αναφορά σε έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη WSJ, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.

Απαντήσεις ζητάει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο. «Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη Γενεύη. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά, από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα, και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

ΗΠΑ: Ανεπαρκείς οι πληροφορίες για να στηριχθεί η μία ή η άλλη θεωρία

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα. Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Αντιδρά το Πεκίνο: Καμία σχέση με εργαστήριο στην Ουχάν

Ωστόσο, το Πεκίνο αντέδρασε στους υπαινιγμούς της Ουάσιγκτον αναφορικά με την πιθανότητα ο κορωνοϊός που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο να προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Μετά τα νεότερα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για το θέμα αυτό, η Κίνα έσπευσε να καταγγείλει τις προσπάθειες της Αμερικής να αποδείξει πως ο κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών». Αντίστοιχα, το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και ενός εργαστηρίου στην κινεζική πόλη Ουχάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα