Προνόμια εμβολιασμένων – ΜΜΜ: Τα σενάρια για εκπτωτικά πακέτα

Έντονα ακούγεται σήμερα το σενάριο να θεσπιστούν εκπτωτικά «πακέτα» αναφορικά με τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους εμβολιασμένους πολίτες εξετάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό Action24, ο υπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να διευκολύνει με όλους τους τρόπους τις μετακινήσεις των πολιτών που έχουν κάνει

το εμβόλιο με τα ΜΜΜ, την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω πανδημίας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, αλλά και στην αποτίμηση των δύο πρώτων χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στο επίμαχο σημείο της συνέντευξης ο κ. Καραμανλής είπε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μελετάει κίνητρα και σχεδιάζει να επαναφέρει τα εκπτωτικά προγράμματα, τα οποία ίσχυαν και στην πρώτη καραντίνα για τους κατόχους μηνιαίων, διμηνιαίων και εξαμηνιαίων καρτών απεριόριστων διαδρομών. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι τότε αποζημιώθηκαν οι κάτοχοι αυτών των καρτών που είχαν πληρώσει, αλλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς. Πλέον, όπως επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr παράγοντας του υπουργείου Μεταφορών, εξετάζεται η έκπτωση αυτή να θεσπιστεί για τους εμβολιασμένους, ώστε να δοθούν κίνητρα.

«Τα 2/3 των επιβατών χρησιμοποιούν αυτές τις κάρτες και πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι και στη μετάλλαξη Δέλτα, το εμβόλιο, και να είναι πιο προσεκτικοί. Ακόμη, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα rapid tests στους εργαζόμενους και να εντατικοποιήσουμε τους καθαρισμούς των οχημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι είναι προτιμότερη η οδός της πειθούς.

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Υπό την απειλή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, με τα κρούσματα να ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς χθες ξεπέρασαν τις 2.000, και την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να προκαλεί ανησυχίες, το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού επανέρχεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σε σχέση με κατηγορίες πολιτών και χρονοδιάγραμμα, η αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι εμβολιασμοί σε αυτή την ομάδα αναμένεται να γίνουν εντός του Ιουλίου. Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας, θα μεταφερθούν ωστόσο σε θέσεις χωρίς επαφή με το κοινό. Οι κατηγορίες πολιτών που εξετάζεται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών έχουν πέσει και άλλες κατηγορίες πολιτών στους οποίους μελετάται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Πρόκειται για:

-Εκπαιδευτικούς
-Όσους κατατάσσονται στον στρατό
-Τα Σώματα Ασφαλείας
-Αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων
-Τα προνόμια των εμβολιασμένων και η επιχείρηση «πειθώ»
Σε ένα τέτοιο τοπίο, η κυβέρνηση μελετά τα επόμενα βήματα θωράκισης από τον κορωνοϊό μέσω εμβολιασμών. Ηδη πέρασε από τη Βουλή το Freedom Pass με το voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται. Στέλνεται το μήνυμα για «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εμβολιασμένους, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και ανοίγουν ξανά τα γήπεδα, αλλά μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους και στο 80% της χωρητικότητάς τους.

Τα νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει 14 εβδομάδες από αυτόν ταξιδεύουν στα νησιά με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αντιθέτως, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί χρειάζεται αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών. Διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους προβλέπονται και για τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διαχωρισμό τους σε αμιγείς και μεικτούς, καθώς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν self test. Στο μεταξύ, και με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ξεκινά την «εκστρατεία ενημέρωσης» σε δήμους και περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και εκκλησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα