Προς ένα νέο εργασιακό τοπίο χωρίς έμφυλες ανισότητες

Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την ισότιμη αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Η επιστήμη, η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, τα κέντρα λήψης αποφάσεων χρειάζονται την ισότιμη παρουσία των γυναικών. Γιατί η διαμόρφωση ενός νέου εργασιακού τοπίου χωρίς έμφυλες ανισότητες πέρα από αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα των γυναικών είναι και προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου της χώρας.

Μορφωμένες, ικανές και αποτελεσματικές στον επαγγελματικό στίβο, στην επιστήμη και την ηγεσία, οι γυναίκες σήμερα στηρίζουν δυναμικά τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, την κοινωνία. Βέβαια, τα κοινωνικά

στερεότυπα που διαιωνίζουν τον σεξισμό -έστω κι αν υποχώρησαν- δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 3 γυναίκες επικεφαλής των πρυτανικών αρχών στα 24 πανεπιστήμια της χώρας μας.

STEM

Ένας από τους τομείς όπου οι γυναίκες παγκοσμίως υποεκπροσωπούνται είναι τα θετικά επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία STEM (από το αγγλικό ακρωνύμιο για τις Φυσικές επιστήμες , την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά). Τις δύο τελευταίες δεκαετίες το κίνημα της Εκπαίδευσης STEM προετοιμάζει τις μελλοντικές τεχνολογικά και επιστημονικά εγγράμματες γενιές, που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης διαμορφώνοντας βιώσιμες κοινωνίες σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Το εγχείρημα είναι τεράστιο και σ’ αυτό θα πρέπει να έχουμε όλοι και όλες ίσες ευκαιρίες συμμετοχής.

Ωστόσο, ακόμη κι αν το 2020 η Dr. Andrea M. Ghez έγινε η τέταρτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού, που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής, η έρευνα “Women in Science 2020” της UNESCO δείχνει ότι οι γυναίκες αποτελούν παγκοσμίως τη μειονότητα των ερευνητών, αγγίζοντας μόλις το 30% κατά μέσο όρο, ενώ τα ποσοστά στα πεδία STEM είναι μονοψήφια.

Δεσποινίς… Διευθυντής

Ειδικά στον κλάδο της Μηχανικής φαίνεται ότι η «Δεσποινίς Διευθυντής», σπουδασμένη και ικανότατη μηχανικός της παλιάς ελληνικής ταινίας, εξακολουθεί σχεδόν 60 χρόνια μετά να είναι η εξαίρεση. Η αμηχανία μιας ολόκληρης κοινωνίας απέναντι στην φιλόδοξη εργαζόμενη που καταλαμβάνει υψηλές θέσεις είναι εμφανής στη χρήση των αρσενικών επαγγελματικών ουσιαστικών ακόμη και σήμερα.

Όμως το θέμα δεν είναι μόνο φιλοσοφικό ή γλωσσολογικό ή κοινωνιολογικό∙ είναι βαθιά πολιτικό. Οι διαπιστώσεις του παρελθόντος και του παρόντος, αν δεν μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον, δεν έχουν κανένα νόημα.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα τη γεφύρωση του χάσματος των φύλων για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την υλοποίηση του στόχου για το 2030 «να μην μείνει κανείς πίσω» στην ψηφιακή μετάβαση. Ειδικότερα για το πρόβλημα της γυναικείας ανεργίας, που υπονομεύει συνολικά την επιδιωκόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι σημαντικές:

α) Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, στο οποίο γίνεται ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις τομεακές πολιτικές (gender mainstreaming).

β) Με τα προσφάτως ψηφισμένα εργασιακά νομοσχέδια θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο της τηλεργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και καθιερώθηκαν νέες αμειβόμενες άδειες και διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές, με στόχο την καλύτερη εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

γ) Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μπορεί να δώσει λύσεις μέσα από τα προγράμματα προώθησης ίσων ευκαιριών, κατάρτισης και επανακατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες.

Έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στους τομείς STEM

Αξίζει να σημειωθεί ότι πανευρωπαϊκά καταγράφεται έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στους τομείς STEM, ιδίως δε στον κλάδο των μηχανικών και της πληροφορικής. Επομένως, η αύξηση του ποσοστού γυναικών στις σπουδές STEM μπορεί να συμβάλει τόσο στη μείωση της γυναικείας ανεργίας όσο και στην αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Στα μακροοικονομικά οφέλη, μάλιστα, συγκαταλέγεται η αύξηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σχεδόν κατά 10% έως το 2050, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των Φύλων.

δ) Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες #GIL4W για την προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών σε σπουδές STEM, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην έρευνα και την καινοτομία και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που θα βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία και το γυναικείο ταλέντο.

Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την ισότιμη αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Η επιστήμη, η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, τα κέντρα λήψης αποφάσεων χρειάζονται την ισότιμη παρουσία των γυναικών. Γιατί η διαμόρφωση ενός νέου εργασιακού τοπίου χωρίς έμφυλες ανισότητες πέρα από αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα των γυναικών είναι και προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου της χώρας.

Του Χρήστου ΤαραντίληΒουλευτής Επικρατείας της Νέας ΔημοκρατίαςKαθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα