Προσφυγική κρίση: Ποιες χώρες άνοιξαν τις πόρτες και ποιες δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Περισσότερες από 18.500 μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τις 27 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο έχει δεχτεί η Γερμανία. Μηδενικές αποδοχές έχουν η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία με την τελευταία να απαντά πως η αλληλεγγύη

«δεν είναι μονόδρομος» και να ζητά αποζημίωση για τον φράχτη.

Η Υπηρεσία Ασύλου έχει λάβει 27.378 αιτήσεις μετεγκατάστασης και έχει στείλει σε άλλες χώρες 24.749 αιτήματα. Από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά 22.288 αιτήματα και έχουν απορριφθεί 1.164.

Επίσης, για 532 αιτήσεις εκκρεμεί απάντηση. Οι μετεγκαταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη ανέρχονται σε 18.572, ενώ για άλλα 984 άτομα έχουν προγραμματιστεί οι πτήσεις μεταφοράς τους.

Την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο έχουν δεχτεί η Γερμανία (4.175), η Γαλλία (3.770), η Ολλανδία (1.595) και η Σουηδία (1.231). Μηδενικές αποδοχές έχουν η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η Ουγγαρία ζητά αποζημίωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να «εξετάσει» το αίτημα της Ουγγαρίας να αναλάβει μέρος του κόστους για την προστασία των νοτίων συνόρων της, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα στη Βουδαπέστη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στη μεταναστευτική κρίση δεν είναι ένα πιάτο που σερβίρεται «α λα καρτ».

Η Ουγγαρία ζητά από τις Βρυξέλλες να της αποδώσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα 800 που υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει για τα μέτρα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται και ένας φράχτης ασφαλείας.

Η ουγγρική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες έλαβαν οικονομική βοήθεια.

Η Επιτροπή έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ χρηματοδοτώντας για παράδειγμα μέσα επιτήρησής τους, όμως «η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός φράχτη», υπενθύμισε ένας εκπρόσωπός της.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Βουδαπέστη έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

«Αν η Ουγγαρία ζητά τώρα επιπρόσθετη στήριξη, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει τάχιστα ένα τέτοιο αίτημα», είπε μια άλλη εκπρόσωπος, προσθέτοντας: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης και όχι γεύμα α λα καρτ».

Την ίδια ακριβώς απάντηση έδωσε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. «Χαιρόμαστε που η Ουγγαρία ζητά αλληλεγγύη και αναγνωρίζει την αλληλεγγύη ως ευρωπαϊκή αρχή. Αλλά η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης», είπε ο εκπρόσωπος.

Το άρθρο Προσφυγική κρίση: Ποιες χώρες άνοιξαν τις πόρτες και ποιες δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα