Πρόσκληση του Κινέζου πρωθυπουργού στον Τσίπρα να επισκεφτεί το Πεκίνο

Επίσημη πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την χώρα της Κίνας απεύθυνε ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κετσιάνγκ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογή του και του εξέφρασε την πρόθεσή του να εργαστεί για την επέκταση και εμβάθυνση των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. Για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε η αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου από την Ελλάδα

στην Κίνα με σκοπό την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας και ο πρωθυπουργός της Κίνας διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπερτονίστηκε «η ανάγκη αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων στις κινεζικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία τους με ελληνικές εταιρείες».

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δηλώνει άγνοια σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Χουντή ότι το Πεκίνο προσφέρθηκε να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα.

«Υπήρξαν προτάσεις, προσφορές θα έλεγα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, πρόσφατα, αμέσως μετά τις εκλογές, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την πλευρά της Κίνας, όσον αφορά το θέμα της βοήθειας, των επενδυτικών δυνατοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά σε χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι διάβασε τις σχετικές δηλώσεις, αλλά «δεν γνωρίζει» κάτι για το ζήτημα.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την συνεργασία και τις ανταλλαγές σε πολλούς τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη για να προωθήσουμε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διμερών δεσμών», δήλωσε, ενημερώνοντας του δημοσιογράφους. «Ως προς το θέμα που αναφέρατε, δεν γνωρίζω τίποτα», σχολίασε σχετικά.

Σε διευκρινιστικές τους αναφορές σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Χουντής, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν πάντως ότι «η δήλωση αφορούσε αποκλειστικά στις επενδυτικές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα, στη βάση της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους των δύο χωρών».

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα