Πρόταση μομφής προ των πυλών για τα Τέμπη;

Η συζήτηση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έχει αναζωπυρωθεί, με τον Αλέξη Χαρίτση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ωστόσο η υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης φαίνεται ακόμη πρόωρη. Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίζουν άτυπα μέτωπα κατά της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΚΚΕ

και τη Νέα Αριστερά, έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, εστιάζοντας στη διαλεύκανση των ευθυνών γύρω από την τραγωδία. Παρότι ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως η αντιπολίτευση οφείλει να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές της ενέργειες, φτάνοντας μέχρι την πρόταση μομφής, η Κουμουνδούρου φαίνεται να υιοθετεί μια πιο στρατηγική προσέγγιση, αναμένοντας τη συλλογή περισσότερων στοιχείων που θα ενισχύσουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας θα έδινε την ευκαιρία στην κυβερνητική πλειοψηφία να συσπειρωθεί, κάτι που η αντιπολίτευση θέλει να αποφύγει. Η προσδοκία είναι πως, με την πάροδο του χρόνου, η αποκάλυψη νέων στοιχείων, όπως το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και οι μαρτυρίες ειδικών, θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τη συζήτηση στη Βουλή.

Η Νέα Αριστερά, από την πλευρά της, έχει καλέσει ειδικούς, όπως τον πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, για να παρουσιάσουν στοιχεία που θα φωτίσουν τα αίτια της τραγωδίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται διατεθειμένος να στηρίξει πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι η ενότητα των δυνάμεων που ζητούν διαφάνεια είναι κρίσιμη σε αυτή τη συγκυρία. Το ΚΚΕ έχει επίσης εκφράσει τη στήριξή του στην προ ημερησίας συζήτηση, τονίζοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη και πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα. Παράλληλα, οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθειες συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης ενισχύουν την ένταση στην πολιτική σκηνή, με την αντιπολίτευση να καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας απαιτεί τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά. Παρότι το πολιτικό κλίμα παραμένει τεταμένο, η αντιπολίτευση φαίνεται να επιλέγει προσεκτική στρατηγική, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα κλιμάκωσης στο μέλλον.

H δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

«Η κοινωνία μίλησε: δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Το μήνυμά της αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κυβέρνηση της συγκάλυψης, την κυβέρνηση του ψεύδους, την κυβέρνηση του κυνισμού. Αφορά, όμως, και τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να λάβουμε το μήνυμά της για δικαιοσύνη και για αλήθεια. Οφείλουμε να αμφισβητήσουμε έμπρακτα την αλαζονεία του καθεστώτος Μητσοτάκη. Και οφείλουμε να συντονίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, φτάνοντας μέχρι και την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση της συγκάλυψης. Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών και η κοινωνία ζητάει δικαιοσύνη. Και εμείς οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτήν. Τίποτα λιγότερο».

https://www.alphafreepress.gr/wp-content/uploads/2025/01/Snapinst.app_video_AQNMAh2k7G-cwgVy7xFSjHOrSE7r7ayPQ9Wq0I8bjbWTpUK8sRfN0yqZRdjm3XmLRC1gGN79mOOUor-DJpY4KUJJdeuNdYeARRunXuk.mp4
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόταση, Τέμπη,protasi, tebi