«Πρόβα τζενεράλε» για την κυβερνητική συνοχή

Υπό δοκιμασία βρίσκεται σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός, με αφορμή την ψηφοφορία του νομοσχεδίου περί αποκρατικοποιήσεων που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ουσιαστικά «πρόβα τζενεράλε» για τη στάση που θα υιοθετήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

και τη ΔΗΜΑΡ, ενόψει και του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή και αφορά στο νέο πακέτο μέτρων. Ήδη, η Δημοκρατική Αριστερά έχει προειδοποιήσει πως είναι κατά των εργασιακών μέτρων που φέρεται να έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ αρκετοί είναι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν με καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά τη σημερινή ψηφοφορία, πηγή αντιπαράθεσης αποτελεί το 2ο άρθρο και η τροπολογία που εντάσσει τα επικουρικά ταμεία στον ΕΟΠΠΥ (υπάρχουν πληροφορίες πως τελικά θα αποσυρθεί). Μέχρι στιγμής, το 2ο άρθρο αναμένεται να καταψηφίσουν οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τουλάχιστον 8-9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα η ψήφισή του να θεωρείται οριακή. Την τροπολογία, μετά από προσθήκες που προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, απειλεί ότι θα καταψηφίσει το σύνολο των βουλευτών των δύο κομμάτων.  

Όσον αφορά στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιχείρησε χθες μία «πολιτική ντρίπλα» προκειμένου να ικανοποιήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής, να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας (ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι αποκρατικοποιήσεις θα έρχονται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από τις ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΟΣΕ) όπου η κύρωση εφόσον ζητηθεί θα γίνεται από τη Βουλή, όπως είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Η δήλωση αυτή ικανοποίησε εν μέρει το ΠΑΣΟΚ, αν και ουσιαστικά επικύρωσε τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να εκφράσουν εμπράκτως  την αντίθεσή τους, μεταξύ των οποίων οι Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραϊτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Γιώργος Τριαντάφυλλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Αντζελα Γκερέκου κ.α.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ εμμένει στην καταψήφιση του άρθρου αν δεν εξαιρεθούν από αυτό οι ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται νερό και ενέργεια». 

Να σημειωθεί ότι ο  κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 176  βουλευτές (127 ΝΔ, 33 ΠΑΣΟΚ και 16 ΔΗΜΑΡ), με δεδομένο ότι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τουλάχιστον 8 με 9 βουλευτές του ΠΑΣΟ θα πράξουν το ίδιο η θέσπιση του συγκεκριμένου άρθρου τίθεται σε αμφιβολία.

Keywords
Τυχαία Θέματα