Προβόπουλος σε τράπεζες: «Αφήστε τους αδύναμους να πτωχεύσουν»

Εξυγίανση με «λουκέτα» και συγχωνεύσεις αδύναμων εταιρειών προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέροντας στους Financial Times ότι «οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες εταιρείες να πτωχεύσουν και να ενθαρρύνουν τη σύγκλιση της οικονομίας αν είναι να επιστρέψει η Ελλάδα

σε βιώσιμη ανάπτυξη». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η προτροπή έρχεται μετά τις ανεπιτυχείς πιέσεις προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να δημιουργήσουν «κακές τράπεζες» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ δεν έγινε κάποια αναφορά από μέρους του στην ευνοϊκή κυβερνητική μεταχείριση των τραπεζών και τις παθογένειες αυτών .

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως έπειτα από τόσο βαθιά κρίση, χρειάζεται ισχυρή επιχειρηματική σύγκλιση στην οικονομία μια διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει, αλλά όπως τόνισε πρέπει να επιταχυνθεί. «Προτρέπω τις τράπεζες να στοχεύουν στον συγκεντρωτισμό άλλων κλάδων της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Έτσι θα δημιουργηθούν μεγάλα ευεργετήματα στην οικονομία: Θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και, πιο σημαντικό ακόμη, για αύξηση της απασχόλησης», σημείωσε παραπέμποντας στη σύγκλιση του ίδιου του τραπεζικού τομέα ως επιτυχημένο παράδειγμα.

Αναφερόμενος στην πορεία των ελληνικών τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ σχολιάζει ότι η θετική υποδοχή των τεστ κοπώσεως τον Μάρτιο προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στην επιστροφή τριών ιδρυμάτων στις αγορές. Επίσης, αναφέρει ότι στα αρχικά στάδια της ανάκαμψης η παροχή πίστωσης θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν την πίστωση στις πιο αποδοτικές εταιρείες και τομείς της οικονομίας.

Τέλος, αναφορικά με τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως οι αγορές εξέλαβαν τα αποτελέσματα του stress test που διεξήγαγε η BlackRock «εξαιρετικά ευνοϊκά», ενώ επικαλέσθηκε τις Moody's και Fitch οι οποίες δηλώσαν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι παρόμοιες με εκεινες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα