Προϋπολογισμός 2023: Πώς επηρεάζει την τσέπη μας

Κατά τον κ. Σταϊκούρα, «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Του Γιώργου Αυτιά

Ο νέος προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί την επιστροφή της

οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος αναδεικνύει τις αντοχές και την αυξημένη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια διαδοχικών κρίσεων, καταγράφει τη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της, καθώς και τη σημαντική- άνω των 5 μονάδων, σε σχέση με το 2019- υποχώρηση της ανεργίας, ενώ αποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας».

Επίσης κατά τον κ. Σταϊκούρα, «το 2022 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τον τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023». Και προσθέτει: «φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας».

Ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ποσοστό κοντά στο 5,5% (έναντι 5,3% της πρόβλεψης στο προσχέδιο), ενώ το επόμενο έτος το ποσοστό, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με το 2,1% του προσχεδίου. Παράλληλα, εφέτος αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ.

“Αγκάθι” θα αποτελέσει ο πληθωρισμός, ο οποίος θα κινηθεί εφέτος στην περιοχή του 10%, για να υποχωρήσει το επόμενο έτος. Ιδιαίτερα σημαντικό, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε πέρυσι κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ. Ήτοι, σε μια τριετία το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κατά περίπου 50 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, δίδοντας «ισχυρό σήμα» στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

«Γι’ αυτό», δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας, «βασική επιδίωξή μας, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, είναι να διατηρήσουμε, αφενός, την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, συνεχίζοντας όμως παράλληλα να στηρίζουμε την κοινωνία, με μέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα. Στόχος μας να “χτίσουμε” πάνω σε αυτά που με κόπο πετύχαμε, για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές του κάθε πολίτη. Είναι ευθύνη -όλων μας- απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε».

Τι αλλάζει το 2023

• ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 2.000.000 ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ- ΟΦΕΙΛΟΥΝ 930.000. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2023 ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ 130.000

• ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: ΠΑΕΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 751€-ΑΥΞΗΣΗ 24 ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

• ΦΤΗΝΗ ΣΤΕΓΗ: ΣΤΟ 90% Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ – ΜΗΔΕΝ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ -ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

• ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ 9 ΜΗΝΕΣ +ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ! ΤΩΡΑ 6Χ713 & ΜΕΤΑ 9Χ713

• ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΕ 2.300.000 ΕΛΛΗΝΕΣ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: 100-1600 €-ΔΙΠΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

ΕΦΚΑ: 24 ΔΟΣΕΙΣ-ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΩΝ 10ΕΤΙΑΣ

ΡΕΥΜΑ: ΠΑΓΩΜΑ ΡΗΤΡΑΣ ΕΩΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2023

• ΑΥΞΗΣΗ 30ΕΤΙΑΣ: ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

• ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΑΦΟΡΑ 300.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

ΦΟΡΟΙ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

• ΕΙΣΦΟΡΕΣ: ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ 3 ΜΟΝΑΔΕΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα