Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για το νέο δικηγορικό κώδικα

«O νέος δικηγορικός κώδικας αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε επί της αρχής του (με την θετική γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες,

η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση προσθήκης την Πέμπτη, κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, με την οποία θεσπίζεται ελάχιστη αμοιβή για τους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης ζήτησε οι δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα να έχουν μίνιμουμ μισθού ανάλογους με τους μισθούς που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους του δημόσιου τομέα.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «με τον Νέο Κώδικα δεν αλλάζει τίποτα σε ό, τι αφορά στα πάγια ποσά επί των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων που διατίθενται υπέρ των ασφαλιστικών τους ταμείων και των συλλόγων τους».

Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν υπάρξει θέμα με την αναπροσαρμογή θα αντιμετωπιστεί με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν και από την αναλογιστική μελέτη που θα γίνει».

Εξάλλου, ο κ. Αθανασίου προχώρησε στην απάλειψη διάταξης με την οποία απαγορευόταν σε δικηγόρους που είναι βουλευτές ή ευρωβουλευτές να αναλαμβάνουν υποθέσεις ευρύτερου δημοσίου ενδιαφέροντος. Η διάταξη είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε την απόσυρσή της, καθώς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «θα απαλειφθεί η διάταξη, η οποία απαγορεύει σε δικηγόρους που είναι βουλευτές ή ευρωβουλευτές να αναλαμβάνουν υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος που η φύση ή ο τρόπος εκτέλεσής του προκαλούν τις δικαιολογημένες ή εύλογες ευαισθησίες της κοινής γνώμης».

Αντίθετα, παραμένει η παλαιά διάταξη που απαγορεύει συμμετοχή σε υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ προστίθενται και τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής (βιασμοί, μαστροπεία κ.α.). «Τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να φθείρονται με τέτοιες υποθέσεις», επεσήμανε ο κ. Αθανασίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα