Ψυχρολουσία από ΔΝΤ που ζητά νέο «μαχαίρι» στους μισθούς στην Ελλάδα

Οι δραστικές μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν φαίνεται να ικανοποιούν το ΔΝΤ.

Οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν να πιστεύουν ότι η χώρα μας αντέχει να χαμηλώσει και άλλο το εργασιακό κόστος

Έρευνα αξιωματούχων του ΔΝΤ εξετάζει τις επιπτώσεις της

μείωσης μισθών κατά 2% στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση.

Η έρευνα αφορά στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Η έρευνα εξετάζει το σενάριο μείωσης των ονομαστικών μισθών κατά 2% στα επόμενα δυο χρόνια η οποία θα μετακυλισθεί πλήρως στις τιμές, με στόχο την εμπροσθοβαρή προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας στις εν λόγω χώρες.

Η προσομοίωση που εκπόνησε το ΔΝΤ δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη επίπτωση της μείωσης των μισθών στην οικονομική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, εάν την υιοθετήσουν λιγότερες χώρες. Ειδικότερα, το ΔΝΤ βλέπει δυο βασικές επιπτώσεις:

–Θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα: Αυξάνεται η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση των εξαγωγών, μέσω της παραγωγής υψηλότερων εισοδημάτων, στηρίζει την κατανάλωση και τις πρόσθετες επενδύσεις – για να υπάρξει ευθυγράμμιση με την υψηλότερη ζήτηση.

–Αρνητική επίπτωση στη ζήτηση: Στα πρώτα δυο χρόνια, υπάρχει επίσης αύξηση στα πραγματικά επιτόκια, που μετριάζει τη θετική επίπτωση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ειδικότερα, καθώς τα ονομαστικά επιτόκια δεν αντανακλούν τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις στους μισθούς, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται πάνω από το μέσο όρο στα πρώτα δυο χρόνια.

Υπεύθυνοι για την έρευνα «Wage Moderation in Crises», η οποία, όπως αναφέρεται σχετικά, δεν απηχεί τις θέσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα, είναι οι Jörg Decressin, Raphael Espinoza, Ioannis Halikias, Daniel Leigh, Prakash Loungani, Paulo Medas, Susanna Mursula, Martin Schindler, Antonio Spilimbergo και TengTeng Xu ενώ επιβλέπων είναι ο Πωλ Τόμσεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα