Πύραυλος Ορέσνικ χαρακτηριστικά: Πάνω από 11 Μαχ η ταχύτητά του

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με τους πυραύλους της, και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποδώσει το χτύπημα. Σε άμεση απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από την Ουκρανία στις 21 Νοεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν «Oreshnik»,

έναν από τους νεότερους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, σε μια αμυντική επιχείρηση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. «Ο χρόνος πτήσης αυτού του ρωσικού πυραύλου από τη στιγμή της εκτόξευσής του στην περιφέρεια του Αστραχάν μέχρι την πρόσκρουσή του στην πόλη Ντνίπρο ήταν 15 λεπτά», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία πληροφοριών HUR.

«Ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές: καθεμιά ήταν εξοπλισμένη με έξι υποπυρομαχικά. Η ταχύτητα στο τελικό τμήμα της διαδρομής του ήταν μεγαλύτερη από Mach 11». Η HUR πρόσθεσε ότι το όπλο ήταν «πιθανόν από το πυραυλικό σύστημα ‘Kedr’». Η πόλη φιλοξενεί την εταιρεία πυραύλων και διαστημικών πυραύλων Pivdenmash, γνωστή ως Yuzhmash στους Ρώσους. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η εμβέλεια αυτού του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου είναι 5.000 χλμ., επιτρέποντας στη Ρωσία να χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταξιδεύει με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου, καθιστώντας τον πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί. Έχει τη δυνατότητα να φέρει 6-8 κεφαλές, ικανές να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους. Ο Anatoly Matviychuk, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε ότι θα μπορούσε ο πύραυλος να μεταφέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών, όμως αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, βασισμένος στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Από την πλευρά της, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο ICBM στην πόλη Ντνίπρο, ο οποίος έχει βεληνεκές μεγαλύτερο από 5.500 χλμ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αυτή η επίθεση με έναν νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου ήταν μια σαφής και σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου και κάλεσε για παγκόσμια καταδίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα