«Πυρετώδεις» συσκέψεις και «μάχη» με τους δανειστές για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τους πλειστηριασμούς

Συνεχείς και «πυρετώδεις» είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς την Εφορία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς και στους κανόνες που θέτει για απώλειά της. Εμμένει δηλαδή στη θέση της για χρονικό περιθώριο 30 ημερών (μετά τη λήψη της ειδοποίησης περί νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής), για να χάσει

κάποιος τη ρύθμιση, κάτι που ισχύει σήμερα».

Αντίθετα, οι δανειστές φέρονται επίσης να επιμένουν στη δική τους άποψη, η ρύθμιση να χάνεται για κάποιον αν δεν εξοφληθεί μία δόση ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή από την πρώτη ημέρα που η νέα οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Σε ό, τι αφορά στη ρύθμιση των 12 δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε 12 δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει ηλεκτρονικά τις οφειλές του σε 12 δόσεις εφόσον αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όταν τουλάχιστον μία δόση της τρέχουσας οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ρυθμίζονται σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης των δανειστών για άμεση ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι σαφές ότι θα απλοποιήσει σημαντικά την όλη διαδικασία.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζίκης ρύθμισης τρεχουσών οφειλών των φορολογούμενων σε δώδεκα δόσεις, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Αντίθετα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων, το οποίο πρόσφατα μειώθηκε από το 8% στο 5% στο πλαίσιο ενιαίας αντιμετώπισης των οφειλετών (σε σχέση με όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων).

Πάντως βάσει άλλων πηγών οι δανειστές θέτουν και θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Αισιοδοξία για την προστασία α” κατοικίας

Αισιοδοξία ότι είναι εφικτή η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι αυτή θα βρίσκεται κοντά στην ελληνική πρόταση, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.

«Η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμη ανοιχτή, θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση. Σκοπός είναι να λήξει η διαπραγμάτευση μέσα στην εβδομάδα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι τα κόκκινα δάνεια μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν μετά το Euro Working Group, δηλαδή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία.

Ωστόσο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ανοιχτή μένει ακόμη η συζήτηση για τα χρόνια προστασίας.

Συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα