Πυροτεχνήματα Χαλκιδική: “Βροχή” την ώρα που καιγόταν η Αττική

Μπορεί οι συστάσεις προς τους πολίτες να είναι σαφείς και να υποδεικνύουν πως κατά την τρέχουσα περίοδο λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, δεν πρέπει να ανάβουν φωτιά και μάλιστα, για κανέναν λόγο, αλλά στη Χαλκιδική κάτι τέτοιο δεν τηρήθηκε. Ειδικότερα, ασυνείδητοι εκτόξευσαν κατά ριπάς πυροτεχνήματα σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ανάμεσα από πεύκα, με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Σε ντοκουμέντο του ThessToday.gr φαίνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας (12 Αυγούστου 2024), -την ώρα που καίγονταν πολλές περιοχές της Αττικής- σ’ ένα από τα νυχτερινά μαγαζιά της Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε

ρίψη βεγγαλικών και μάλιστα, στην καρδιά πευκόφυτης περιοχής. Κάτοικοι ανέφεραν πως μετά τη μία το βράδυ σχεδόν όλα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης -που στεγάζονται ανάμεσα σε πεύκα- χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα και άλλου είδους βεγγαλικά και εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς, όπως στην Ύδρα. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου περιοχές (και) της Κεντρικής Μακεδονίας, ανάμεσά τους η Χαλκιδική, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης φωτιάς.

«Τα πυροτεχνήματα αναπτύσσουν θερμοκρασίες άνω των 500 βαθμών Κελσίου»

Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Κοσμήτορας στη σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας στο ΑΠΘ ανέφερε πως η βάση των πυροτεχνημάτων είναι το φώσφορο, ένα χημικό στοιχείο που ωθεί στην ανάπτυξη θερμοκρασιών άνω των 500 βαθμών Κελσίου. «Έστω ένα μικρό θραύσμα του πυροτεχνήματος να πέσει σε ξερά χόρτα, τότε εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές. Θέλει πολλή προσοχή, γιατί οι κάφτρες και τα υπολείμματα των πυροτεχνημάτων πέφτουν στο έδαφος με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να πάρουν φωτιά τα ξερά χόρτα ή καύσιμη ύλη των πεύκων απαιτούνται θερμοκρασίες γύρω στους 300 – 320 βαθμούς. Τα πυροτεχνήματα μπορεί να φτάσουν και στους 600 βαθμούς. Άρα, έχουμε εν δυνάμει φωτιές».

Keywords
Τυχαία Θέματα