Ραγκούσης ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση – “Μην τριτώσει το κακό”

Ραγκούσης ΣΥΡΙΖΑ: Ως «την εκδικητική µορφή του κράτους της ∆εξιάς» χαρακτηρίζει τις αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο τοµεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα «κατάργησης του ΑΣΕΠ», ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα εθνικά θέµατα. Μιλώντας στο “Έθνος”, ο κ. Ραγκούσης χρησιμοποιεί σκληρή

γλώσσα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκφράζοντας την ελπίδα να “μην υποστεί η χώρα ακρωτηριασµό των εθνικών συµφερόντων της σε Αιγαίο και Κύπρο από την Τουρκία”.

Όσο για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, κατά τον κ, Ραγκούση “καταδεικνύει πως ότι το λεγόµενο άνοιγµα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώµατα έχει ήδη συντελεστεί. Το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί σήµερα τον κυρίαρχο πολιτικό εκφραστή των προοδευτικών, αριστερών, κεντροαριστερών και οικολογικών κοινωνικών δυνάµεων. Το ζητούµενο πλέον είναι να εξελιχθεί στο µεγάλο πλειοψηφικό ρεύµα της επόµενης δεκαετίας, της επόµενης Ελλάδας”, λέει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση

Τον πρώτο µήνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχετε αµφισβητήσει έντονα όλες τις επιλογές της κυβέρνησης στα θέµατα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι όλες οι επιλογές λάθος;

Όπως η διεθνής ∆εξιά, έτσι και η ελληνική ∆εξιά έχει επιλέξει να κερδοσκοπήσει κοµµατικά πάνω στα προβλήµατα ασφάλειας. Γι’ αυτό και όσο βρίσκονται στην αντιπολίτευση καταφεύγουν σε δεσµεύσεις-θηλιά στον λαιµό τους – σαν αυτές του κ. Μητσοτάκη ότι «τον πρώτο µήνα θα τελειώσω το άβατο των Εξαρχείων» και «στις 8 Ιουλίου θα τελειώσω µε τον Ρουβίκωνα».

Ενώ όταν βρεθούν στην κυβέρνηση καταφεύγουν σε αστυνοµικούς θεατρινισµούς και επιδίδονται σε έναν αχαλίνωτο κοµµατισµό. Στην Ελληνική Αστυνοµία πραγµατοποίησαν ένα πανελλήνιο πογκρόµ κοµµατικών διώξεων µε θύµατα άριστους αξιωµατικούς, γυναίκες και άνδρες, αναβιώνοντας την πιο εκδικητική εκδοχή του κράτους της ∆εξιάς. ∆ιώξεις για τις οποίες εκτέθηκαν ακόµη περισσότερο όταν υποχρεώθηκαν να συγχαρούν το έργο των πυροσβεστών, τους οποίους ευτυχώς λόγω καλοκαιριού αναγκάστηκαν να τους διατηρήσουν στις ίδιες θέσεις στις οποίες βρίσκονταν και τα προηγούµενα χρόνια. Επιλογή που αποδείχτηκε σωστή.

∆ηλαδή δεν έπρεπε η νέα κυβέρνηση να επιλέξει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., τον νέο διοικητή της ΕΥΠ και να προκηρύξει προσλήψεις ειδικών φρουρών ή να καλύψει άµεσα θέσεις που επείγουν, όπως έκανε ο Μ. Βορίδης;

Η Ιστορία δεν γράφεται µε ψευτοδικαιολογίες. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Βορίδη ενώ µπορούσε, όπως όλες οι προηγούµενες κυβερνήσεις, µε το ΑΣΕΠ να αντιµετωπίσει την έκτακτη ανάγκη της χοιροτροφίας, κατήργησε το ΑΣΕΠ. Πρόκειται για µια άνευ προηγουµένου τσεκουριά στην αξιοκρατία και στο ΑΣΕΠ που αποτελεί κατάκτηση όλων των πολιτών. Αλλά δεν είναι µόνο αυτό το «άνευ προηγουµένου» τους. Κατέστησαν την ανοµία επίσηµη κυβερνητική εξαγγελία στις υποσχέσεις τους προς τους επαγγελµατίες της Σαµοθράκης. Αναβίωσαν τις αναχρονιστικές προσλήψεις ειδικών φρουρών εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων, καταργώντας 1.114 οργανικές θέσεις, κυρίως αστυφυλάκων. Η προσπάθεια διορισµού του νέου διοικητή της ΕΥΠ ξεκίνησε ως φιάσκο και εξελίσσεται σε σκάνδαλο.

Ακόµη δεν υπάρχει ΦΕΚ διορισµού του. Όπως και άνευ µεταπολιτευτικού προηγουµένου είναι ότι κατάφεραν να προκαλέσουν την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή µέσα στον πρώτο µήνα της διακυβέρνησής τους

Σαν «µπαµπούλα» την παρουσιάζετε τη Νέα ∆ηµοκρατία

Εάν εξετάσουµε συνολικά τη µεταπολιτευτική περίοδο από το 1974 µέχρι σήµερα, τότε θα διαπιστώσουµε ότι στην Ελλάδα δηµιουργήθηκαν δύο µείζονα εθνικά προβλήµατα. Το 1992 το Μακεδονικό και το 2009 η εντός ευρώ χρεοκοπία µετά το πρωτογενές έλλειµµα των 24 δισ. ευρώ εκείνου του έτους. Και το Μακεδονικό και το έλλειµµα των 24 δισ. τα προκάλεσε το κόµµα της Ν∆ ως κυβέρνηση της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, µακάρι να µην τριτώσει το εθνικό κακό από κυβέρνηση Ν∆.

Εύχοµαι και ελπίζω η Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη να µην υποστεί ακρωτηριασµό των εθνικών συµφερόντων της σε Αιγαίο και Κύπρο από την Τουρκία.

Τι ακριβώς εννοείτε;

Φοβάµαι το αποτέλεσµα που παράγει ο συνδυασµός της έλλειψης στρατηγικής ενόρασης µε την υποκειµενική ανεπάρκεια και ελαφρότητα…

Τι είδους αντιπολίτευση θα πρέπει να περιµένουµε µετά το τέλος του καλοκαιριού από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Στην πρώτη φάση µιας διακυβέρνησης δεν κρίνεται η αντιπολίτευση. Αντικειµενικά, πρώτα κρίνεται η κυβέρνηση µε βάση το αλάνθαστο και διαχρονικό «αρχή άνδρα δείκνυσι».

Με βάση αυτό λοιπόν και ποιητική αδεία, εάν αποσυνθέσεις την πρωθυπουργία Μητσοτάκη θα δεις να σου αποµένουν οι κ. ∆ηµητριάδης, Κοντολέων, Οικονόµου και Τσουβάλας.

Γρ. ∆ηµητριάδης, ο ανιψιός Μητσοτάκη διορισµένος επιτελάρχης στο Μαξίµου. Π. Κοντολέων, ο «άριστος» κατά τον κ. Μητσοτάκη -υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι µε αµφίβολης ισοτιµίας πτυχίο αλλοδαπής- διοικητής στην ΕΥΠ.

∆. Οικονόµου, ο υπάλληλος του κ. Λάτση ως υφυπουργός Μητσοτάκη, αρµόδιος για την επένδυση του κ. Λάτση. Κ. Τσουβάλας, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στην τραγωδία στο Μάτι, νέος γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του Μητσοτάκη.

Έχουµε να κάνουµε µε ένα παρωχηµένο παλαιοκοµµατικό µοντέλο διατεταγµένης διακυβέρνησης, όπως άλλωστε απέδειξε η µε εντολή ΣΕΒ κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζοµένους. Παρ’ όλα αυτά εµείς το κρίσιµο πολιτειακά καθήκον της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα το φέρουµε εις πέρας µε τεκµηρίωση και υπευθυνότητα, χωρίς εκπτώσεις ή συµβιβασµούς.

Είστε από εκείνα τα πρόσωπα που βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από την Προοδευτική Συµµαχία, προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες ηµέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το µέλλον του κόµµατος. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθεί το κόµµα το επόµενο διάστηµα;

Το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές καταδεικνύει ότι το λεγόµενο «άνοιγµα» σε ευρύτερα κοινωνικά στρώµατα έχει ήδη συντελεστεί. Το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί σήµερα τον κυρίαρχο πολιτικό εκφραστή των προοδευτικών, αριστερών, κεντροαριστερών και οικολογικών κοινωνικών δυνάµεων. Το ζητούµενο πλέον είναι να εξελιχθεί στο µεγάλο πλειοψηφικό ρεύµα της επόµενης δεκαετίας, της επόµενης Ελλάδας.

Τον χώρο του Κέντρου τον διεκδικεί όµως και η Ν∆.

Αναφέρεστε σε πρώην µέλη, καθώς και σε πρώην ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή της Αριστεράς, που άλλαξαν παράταξη. Που µεταπήδησαν στην ιστορικά αντίπαλη δεξιά παράταξη, ενώ επί δεκαετίες έφτιαξαν πολιτική καριέρα εναντίον της. Και, µάλιστα, µεταπήδησαν επειδή αυτή προηγούνταν µε διαφορά στις δηµοσκοπήσεις.

Αναφέρεστε σε πρώην µέλη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς που δεν έθεσαν τον εαυτό τους στην κρίση των πολιτών για να εκλεγούν µε σταυρό.

Αναφέρεστε σε συγκεκριµένους που προσκολλήθηκαν στον κ. Μητσοτάκη µε αντάλλαγµα µια προσωρινή θέση εξουσίας, όχι στο πλαίσιο σχηµατισµού κυβέρνησης µεταξύ διαφορετικών κοµµάτων. Ε, εάν αυτός είναι ο χώρος του Κέντρου -που δεν είναι-, τότε χάρισµά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα