Ράμα – Μητσοτάκης: Στην Αθήνα σήμερα ο Αλβανός πρόεδρος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως γίνεται επίσης γνωστό, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας. Στην ατζέντα των συζητήσεών τους θα είναι αρχικά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το συνυποσχετικό της προσφυγής της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ακόμα θα μιλήσουν για την χάραξη ΑΟΖ

μεταξύ τους και για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων, στα 12 μίλια όπως επιδιώκει η Ελλάδα.

Ό, τι έγινε δηλαδή με την Ιταλία, για το οποίο o κύριος Ράμα είχε δηλώσει ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας. Η παρουσία του Ράμα στην Αθήνα εντάσσεται στην προσπάθεια των δύο χωρών να διευθετήσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.

Ράμα Ελλάδα: Το συνυποσχετικό για τη Χάγη

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία. Η παραπομπή στη Χάγη, προϋποθέτει οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός συνυποσχετικού, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα καθώς πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στις σημερινές συζητήσεις να υπάρξει ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα διευκολύνει και τον Αλβανό Πρωθυπουργό ο οποίος δέχεται πιέσεις για το ζήτημα στο εσωτερικό. Μιλώντας, πάντως, σε τηλεοπτικό σταθμό ο δημοσιογράφος Μπατόν Χατζίου δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Έντι Ράμα «έχει αναλάβει να φέρει Αθήνα και Άγκυρα κοντά» σε διαπραγματεύσεις, δίχως να διευκρινίζει κάτι περισσότερο. Ο κ. Χατζίου είναι δημοσιογράφος και θεωρείται άνθρωπος του στενού κύκλου του Ράμα, χωρίς, πάντως, να έχει οποιοδήποτε συμβουλευτικό ρόλο.

O Έντι Ράμα έρχεται στην Ελλάδα, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Όπως έγινε γνωστό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Έντι Ράμα, ανακοίνωσαν την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη στην Άγκυρα, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Στρατιωτική συνεργασία

Επί τάπητος ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια. «Συζητήσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε. Μόλις υπογράψαμε το κοινό έγγραφο σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Αυτό το βήμα που κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι είναι υπερήφανος προσωπικά αλλά και εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας «για τη σύσταση με τον πρόεδρο Ερντογάν του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου». «Αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε προηγουμένως σε μια πιο θεσμική σχέση. Προκειμένου να εργαστούμε πιο στενά, θα δημιουργήσουμε κοινές ομάδες (εργασίας) και θα άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση σαν ένα σώμα» είπε ο Έντι Ράμα.

Ράμα – Ερντογάν: Το θέμα των Γκιουλενιστών

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Ράμα στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να θέσει εκ νέου στον συνομιλητή του θέμα τον Γκιουλενιστών που έχουν βρει καταφύγιο ή χρησιμοποιούν το αλβανικό έδαφος ως προγεφύρωμα για την Ευρώπη. Το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν «δείχνει» ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, είχε ισχυρή παρουσία στην Αλβανία, κυρίως στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «συμφωνούμε με τις αλβανικές αρχές ότι η FETO (Γκιουλενιστές) συνιστά απειλή και για τις δύο χώρες.

Με την ευκαιρία αυτή δηλώνουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στην Αλβανία με όλα τα σχετικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Παιδείας». Το τουρκικό Ιδρυμα Μαρίφ (Εκπαίδευσης) έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου στα Τίρανα, ενώ περίπου 100 Αλβανοί φοιτητές σπουδάζουν στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και, όπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν, η προβλέπεται εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στα προγράμματα ανοικοδόμησης της Αλβανίας που έχει αναλάβει η Τουρκία, μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν πρόσφατα τη γειτονική χώρα. Η Τουρκία έχει αναλάβει την κατασκευή 522 οικιών και την ανέγερση ενός πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου 150 δωματίων. Ταυτόχρονα, όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού για συντήρηση περίπου 500 μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Αλβανία. Μεταξύ αυτών και το περίφημο τέμενος Κουρσουνλού (Μολυβένιο Τζαμί), στη Σκόδρα. Στον οικονομικό τομέα, ανέφερε ο κ. Ερντογάν, περίπου 600 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, προσφέροντας 15.000 θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για τη βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στη χώρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα