Ροκοφύλλου: Προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων η έμπρακτη ισότητα στην πόλη

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, η αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Άννα Ροκοφύλλου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της διαιώνισης παρόμοιων στερεοτυπικών συμπεριφορών που συνεχίζει να θυματοποιεί τις γυναίκες και να ταλανίζει την κοινωνία. Τόνισε ότι στις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων συγκαταλέγεται

η εξασφάλιση της έμπρακτης ισότητας στην πόλη της Αθήνας και η εγκαθίδρυσή της ως αυτονόητης αξίας και καθημερινής πρακτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τη λειτουργία του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, ο οποίος όπως είπε «παρέχει ασφάλεια φιλοξενία, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία ώστε να ισχυροποιηθούν, να σταθούν στα πόδια τους, να επανενταχθούν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας και να μην επιστρέψουν στο κακοποιητικό περιβάλλον».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», ώστε να παρέχεται και νομική υποστήριξη στις γυναίκες που έχουν ανάγκη.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα περήφανη για την δημιουργία του Κέντρου Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, μια καινοτομία -όπως είπε- για τον Δήμο της Αθήνας που απευθύνεται σε ενήλικες, ανεξαρτήτως φύλου, που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική ή κοινωνική), σε άτομα που είναι αποδέκτες κακοποιητικής συμπεριφοράς εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και σε όλους όσοι έχουν υπάρξει θύματα πολλαπλών διακρίσεων (μετανάστες, πρόσφυγες, ΑμΕΑ, άνεργοι, μονογονείς κ.ά.).

«Στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη και που μας χρειάζεται δίπλα του, προσφέροντας δωρεάν κοινωνική, ψυχολογική και νομική συμβουλευτική σε θύματα βίας. Ο στόχος που θέσαμε τη φετινή χρονιά για το Κέντρο Καταπολέμησης της ‘Εμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, διπλασιάστηκε, γεγονός που δείχνει ότι οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν, να ζητούν βοήθεια και εμείς είμαστε εκεί για να τους την παρέχουμε», σημείωσε.

Επίσης, η κ. Ροκοφύλλου υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 η οποία δέχεται καταγγελίες για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο ενώ προανήγγειλε και τη λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πρέπει να παλέψουμε για να ξεριζώσουμε το στερεότυπο που υπάρχει στη χώρα μας, ότι ο άντρας είναι ο αφέντης. Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθημερινά έξαρση της βίας και των γυναικοκτονιών. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι σε αυτήν τη μάχη δεν μπορεί κανείς να είναι μόνος του, είναι αναγκαία η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την την Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες εκ των οποίων κάνουν εξαιρετική δουλειά», σχολίασε.

Κλείνοντας, εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με τις ποινές για υποθέσεις που αφορούν ενδοοικογενειακή βία ώστε να μην οδηγούμαστε στις γυναικοκτονίες. «Για να ενταχθεί στον Ποινικό Κώδικα ο όρος γυναικοκτονία, πρέπει να εισαχθεί μέσα από το άρθρο της ενδοοικογενειακής βίας», παρατήρησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα