Ρωσική εισβολή – Ουκρανία: Αυτό είναι το «plan B» του Πούτιν

Με τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων που κινούνται από τα βορειοανατολικά προς το Κίεβο, να έχουν κολλήσει κάπου 25 χλμ μακριά, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠ ΑΜ και την αποτυχία εξασφάλισης μιας αστραπιαίας νίκης στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να αλλάζει πλέον στρατηγική. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ρώσος πρόεδρος απέτυχε στον αρχικό του στόχο να καταλάβουν οι δυνάμεις το Κίεβο και να τοποθετήσουν εγκάθετη, φιλορωσική κυβέρνηση κι έτσι στρέφεται στο Plan

B, δηλαδή στην εξασφάλιση των βασικών εδαφικών στόχων στη νότια και ανατολική Ουκρανία, αναζητώντας μοχλούς πίεσης ώστε να αναγκάσει τον απτόητο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί το ουδέτερο καθεστώς και άλλες αξιώσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης ο Πούτιν φέρεται πλέον να επιθυμεί να αναγκάσει τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία σε ανατολικά και νότια εδάφη της Ουκρανίας, όπου οι δυνάμεις του επιχείρησαν να εξασφαλίσουν μια χερσαία γέφυρα που θα ενώνει την Κριμαία με τη δυτική Ρωσία καθώς και να επεκτείνουν τον έλεγχο στην περιοχή του Ντονμπάς. Παράλληλα θα συνεχίσουν, όπως εκτιμάται στην Ουάσιγκτον, τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις σε αστικά κέντρα με την ελπίδα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα εγκαταλείψει τις ελπίδες για δυτική παρέμβαση και θα συναινέσει στην ουδετερότητα της χώρας του καθώς και σε άλλα αιτήματα της Μόσχας.

Παράταση του πολέμου επί εβδομάδες ή και μήνες;

Αλλά αν το Κίεβο απορρίψει τις αξιώσεις του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να κρατήσει όλα τα εδάφη που κατέκτησαν οι δυνάμεις του, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και να επιμείνει στην πολιορκία πόλεων, με βομβαρδισμούς επί εβδομάδες ή και μήνες. Από την άλλη, όπως λένε, αν οι ρωσικές δυνάμεις αρχίσουν να σημειώνουν περισσότερες επιτυχίες δεν αποκλείεται ο Πούτιν να διευρύνει τους πολεμικούς του στόχους. Ανοικτό παραμένει το θέμα του Κιέβου, καθώς λόγω της λυσσαλέας αντίστασης των αμυνομένων, παραμένει ασαφές αν θα καταφέρουν να φθάσουν ρωσικές ενισχύσεις για την ολοκλήρωση της θηλιάς και την κατάληψή του.

Όπως επισημαίνει η WSJ, η ερμηνεία της στρατηγικής του Πούτιν δεν είναι προϊόν επίσημης αξιολόγησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά η άποψη αρκετών Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολο να «διαβάσει» κάποιος το μυαλό του Ρώσου προέδρου με τον Ντάνιελ Φριντ, πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σημειώνει ότι εκείνο που άλλαξε ο Πούτιν είναι στρατηγική και όχι στόχους. Αλλά και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζον Χερμπστ συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπαναχώρησης του Πούτιν αναφορικά με τις μαξιμαλιστικές του επιδιώξεις εκτιμώντας ότι συναίνεσε σε διαπραγματεύσεις – αλλά όχι σε ηγετικό επίπεδο – με το Κίεβο, για να ενθαρρύνει τη Δύση σε κάποιες παραχωρήσεις και να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του ότι είναι ανοικτός σε διάλογο. «Ακόμη προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη στα μέτωπα, αλλά επ ουδενί ενστερνίστηκε κάτι διαφορετικό από τη μαξιμαλιστική λίστα των αξιώσεών του», λέει.

Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μετά την απόρριψη του ρωσικού τελεσιγράφου για τη Μαριούπολη

Στο μεταξύ οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας ετοιμάζονται να επανέλθουν σήμερα μέσω βιντεοσύνδεσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαϊλο Ποντολιάκ. Η ουκρανική αντιπροσωπεία εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία στον τελευταίο γύρο λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι του Πούτιν δείχνουν πιο ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Πούτιν επιμένει στην αξίωση της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, την αναγνώριση του Ντονμπάς και της Κριμαίας ως ρωσικών εδαφών καθώς και στις εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του το Κίεβο τόνισε ότι δεν θα πετάξει λευκή πετσέτα, και μάλιστα απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των δυνάμεων που υπερασπίζονται την Μαριούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα