Ρωσική πρεσβεία – Κασιμάτης: Άγρια επίθεση με αφορμή τη βεβήλωση του μνημείου στην Καλλιθέα

Επίθεση κατά του αρθρογράφου της εφημερίδας Τα Νέα, Στέφανου Κασιμάτη, εξαπολύει η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα, που από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εμφανίζεται υπερδραστήρια στις “παρεμβάσεις” της προς τα ελληνικά ΜΜΕ και την ενημέρωση στη χώρα μας. Μετά την προτροπή να βλέπουμε Open -σχόλιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του καναλιού, αυτή τη φορά καταφέρεται

εναντίον του δημοσιογράφου που σε σημερινό άρθρο του μιλά για τη βεβήλωση του μνημείου του Κόκκινου Στρατού στην Καλλιθέα.

Ρωσική Πρεσβεία κατά Στέφανου Κασιμάτη

Στην ανάρτησή της η Ρωσική Πρεσβεία αναφέρει: “Ο γνωστός αρθρογράφος εκμεταλλεύτηκε τη βεβήλωση από τους υπέρμαχους του ναζιστικού “Αζόφ” του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα για να “αμαυρώσει” τον αδιαμφισβήτητο καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού στην απελευθέρωση της Ευρώπης από την χιτλερική κατοχή”.

“Η Σοβιετική Ένωση θυσίασε στο βωμό της Νίκης 27 εκατομμύρια ζωές. Αίσχος!” γράφει σε ανάρτησή της η Ρωσική Πρεσβεία και επισυνάπτει τον “χάρτη τόπων ταφής Ρώσων και Σοβιετικών πολεμιστών στην Ελλάδα”.

Ο γνωστός αρθρογράφος εκμεταλλεύτηκε τη βεβήλωση από τους υπέρμαχους του ναζιστικού «Αζόφ» του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα για να «αμαυρώσει» τον αδιαμφησβήτητο καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού στην απελευθέρωση της Ευρώπης από την χιτλερική κατοχή. pic.twitter.com/zMsTdQVWwh

— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) March 22, 2022

https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1506233903643869192?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1506233903643869192%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dfd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13schema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2Frfembassygr%2Fstatus%2F1506233903643869192image%3Dhttps3A%2F%2Fabs.twimg.com%2Ferrors%2Flogo46x38.png

Το άρθρο

Στο άρθρο του ο Στέφανος Κασιμάτης αναρωτιέται: “Είχαμε σοβιετικούς στρατιώτες που πολέμησαν και έπεσαν εδώ στην Ελλάδα; Δεν έχει την παραμικρή σημασία, πιστέψτε με. Μπορεί να υπήρξε κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο αγνοώ, ή μπορεί, επίσης, κάποια δημοτική αρχή της Αριστεράς στο παρελθόν να έστησε το μνημείο, για να προσδίδει στην περιοχή κάτι από την αίγλη και την αισθητική του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού”.

Και προσθέτει τη φράση που στην ανάρτησή της στο twitter η Ρωσική Πρεσβεία σημειώνει με κόκκινο πλαίσιο:

“Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα οφείλει ένα μνημείο στον Κόκκινο Στρατό και αυτό στην Καλλιθέα είναι ό,τι πρέπει. Χρειάζεται το μνημείο για να εκφράζει την αιώνια ευγνωμοσύνη μας στους Σοβιετικούς που δεν μας ”απελευθέρωσαν” με τον στρατό τους”.

Πώς βρέθηκαν οι 3 Σοβιετικοί στρατιώτες στην Καλλιθέα

Αυτό που αγνοεί ο δημοσιογράφος για το μνημείο, είναι ότι όντως 3 Σοβιετικοί στρατιώτες βρέθηκαν τον χειμώνα του 43-44, να πολεμούν μαζί με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην κατεχόμενη Αθήνα. Και όταν συνελήφθησαν από τους ναζί εκτελέστηκαν μαζί με άλλους Ελληνες πατριώτες.

Η ιστορία τους είναι η εξής:

Το χειμώνα του 1943-44, σοβιετικοί πολίτες ή στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου που είχαν συλλάβει οι ναζί, δεν στέλνονταν μόνο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία. Στέλνονταν και στην υπόλοιπη κατεχόμενη Ευρώπη, προκειμένου να μην επιστρέψουν στο ανατολικό μέτωπο σε περίπτωση που δραπέτευαν. Κάπως έτσι, ένας λόγος Γερμανών που στρατοπέδευσε εκείνη την περίοδο στην Καλλιθέα, μεταξύ των οδών Συγγρού – Μαντζαγριωτάκη – Δοϊράνης – Δαβάκη, κρατούσε αιχμαλώτους μεταξύ των οποίων και σοβιετικούς στρατιώτες. Τα ονόματα των τριών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού ήταν Αλέξης, Βάνιας Νικολάι και Κόλιας.

Ο Ερρίκος Βακαλόπουλος, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Καλλιθέα διηγείται στο “Ριζοσπάστη” το 2009:

“Στο λόχο αυτό (σ.σ. των Γερμανών κατακτητών) μεταξύ των αιχμαλώτων υπήρχαν και Σοβιετικοί στρατιώτες. Στη διάρκεια της στρατοπέδευσης – συνεχίζει – του γερμανικού λόχου, τρεις απ’ τους Σοβιετικούς στρατιώτες, που ήταν αιχμάλωτοι, δραπέτευσαν”. Το 1944, η δράση του ΕΛΑΣ ήταν γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι ρώτησαν, έψαξαν και έμαθαν πού βρίσκεται ο ΕΛΑΣ της Καλλιθέας. Και όχι μόνο αυτό. Κατατάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και, επιπλέον, “είχαν κλέψει και γερμανικό οπλισμό τον οποίο και παρέδωσαν”, όπως λέει ο Ερρίκος Βακαλόπουλος. Οι Αλέξης, Βάνιας Νικολάι και Κόλιας εντάχθηκαν στο 2ο Λόχο του ΕΛΑΣ της Καλλιθέας με έδρα την Αγία Ελεούσα. “Αυτοί οι Σοβιετικοί του Κόκκινου Στρατού πήραν μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Καλλιθέας εκείνη την περίοδο ενάντια στους γερμανοτσολιάδες”.

Εκείνη την περίοδο, το καλοκαίρι του ’44 γίνεται και το Μπλόκο της Καλλιθέας. Ολοι οι άντρες άνω των 18 ετών σέρνονται στην πλατεία. Με τη βοήθεια των γερμανοτσολιάδων, όσοι κρίνονται ύποπτοι για συμμετοχή στο ΕΑΜΕΛΑΣ συλλαμβάνονται και εκτελούνται. Ομως, ο εφεδρικός ΕΛΑΣ της Καλλιθέας παραμένει άθικτος και συνεχίζει τη δράση του. Οι ναζιστές και οι συνεργάτες τους εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό και μετά από προδοσία συλλαμβάνουν και εκτελούν, στις 26 του Αυγούστου 1944, 14 ΕΛΑΣίτες και 11 αγωνιστές, πολίτες της Καλλιθέας, στην Αγία Ελεούσα. Ανάμεσά τους ήταν και οι τρεις Σοβιετικοί στρατιώτες του ΕΛΑΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσική, – Κασιμάτης, Άγρια, Καλλιθέα,rosiki, – kasimatis, agria, kallithea