Ρωσικό κομβόι Ουκρανία: Τι συμβαίνει με την τρομακτική φάλαγγα

Για αρκετές ημέρες οι κάτοικοι του Κιέβου προετοιμάζονται να σταθούν απέναντι στο ρωσικό κομβόι μήκους 40 μιλίων από ρωσικά τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και ρυμουλκούμενο πυροβολικό και να πολεμήσουν για την πόλη τους. Ημέρες μετά, ακόμα περιμένουν. Tην Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή φαίνεται να έχει σταματήσει περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο και έχει σημειώσει “λίγη αισθητή πρόοδο” τις τελευταίες τρεις ημέρες, επικαλούμενο πληροφορίες. “Το κύριο σώμα της μεγάλης ρωσικής πομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει πάνω

από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, έχοντας καθυστερήσει λόγω σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικών βλαβών και συμφόρησης. Το κομβόι έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο σε περισσότερες από τρεις ημέρες”, αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Soldiers use sand to block a road in Ukrainian capital of Kyiv on March 1. (Aytac Unal/Anadolu Agency/Getty Images) pic.twitter.com/5bgpimHEu0

— Ukraine-Russia War (@UkrainianRecord) March 1, 2022

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι ενώ το κομβόι και η ευρύτερη ώθηση της Ρωσίας προς το Κίεβο “παραμένουν σε αδιέξοδο”, υπάρχει σημαντική ανησυχία “ότι ίσως το παράθυρο κλείνει για να μπορέσει να φτάσει βοήθεια σε πόλεις που μπορεί να τεθούν υπό πολιορκία”. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους ότι παρόλο που η αυτοκινητοπομπή υποφέρει από ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι Ρώσοι “θα μάθουν από αυτά τα λάθη και θα προσπαθήσουν να τα ξεπεράσουν”.

Πολλαπλά στρατηγικά προβλήματα για τη Ρωσία

Η καθυστερημένη πρόοδος θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλαπλά στρατηγικά προβλήματα για τη Ρωσία, όπως αναφέρει το CNN. Πρώτον, ως η βασική ρωσική γραμμή ανεφοδιασμού για οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος για τις ουκρανικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται κατά της εισβολής. Δεύτερον, το να κάθεσαι σε ένα μποτιλιάρισμα μήκους 40 μιλίων για ημέρες μπορεί να επηρεάσει το ηθικό και την πειθαρχία των Ρώσων στρατιωτών πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε το βράδυ της Τετάρτης ότι η σκληρή ουκρανική αντίσταση είχε πλήξει το ηθικό των Ρώσων. “Όλο και περισσότεροι κατακτητές φεύγουν πίσω στη Ρωσία, από εμάς, από εσάς… είμαστε ένα έθνος που έσπασε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα – σχέδια που έχουν χτιστεί εδώ και χρόνια”, ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι στο Κίεβο ζουν σε καταφύγια, σε υπόγεια και σταθμούς του μετρό, την ώρα που Ουκρανοί στρατιώτες έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Όσοι δεν τράπηκαν σε φυγή, προετοιμάζονται για την τελική επίθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα