Σαγκάη ρομπότ – σκύλος: Εικόνες που τρομάζουν, πώς επιτηρούν το… λοκντάουν

Στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Κίνας και του τρίτου μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου του κόσμου, τη Σανγκάη, κυκλοφορούν κυρίως σκύλοι-ρομπότ που επιτηρούν το σκληρό lockdown που έχουν επιβάλλει οι αρχές λόγω κορωνοϊού. Η κινεζική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19, κρατώντας σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους. Την Τρίτη, θεωρητικά υπήρξε μια μερική άρση του lockdown

για σχεδόν 6,6 εκατομμύρια κατοίκους, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται σε όλους να απομακρυνθούν από τις γειτονιές τους. Οι δρόμοι της Σανγκάης παραμένουν άδειοι από ανθρώπινη παρουσία, όπου τετράποδα ρομπότ κάνουν τακτικές περιπολίες, έχοντας ως εξτρά εξοπλισμό ένα μεγάφωνο στη «ράχη» τους προκειμένου να μεταδίδονται οι εξής εντολές στους κατοίκους:

«Μείνετε μέσα, πλύνετε τα χέρια σας, ελέγξτε τη θερμοκρασία σας».

Κάποια βράδια, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού testing, οι σκύλοι-ρομπότ «παρελαύνουν» στους διαδρόμους των πολυκατοικιών ξυπνώντας τους κατοίκους και καλώντας τους να προσέλθουν για τη λήψη δείγματος. Ο Γουάνγκ Γιούσουο, νεαρός υπάλληλος της κινεζικής εταιρείας drone DJI, ελέγχει τον σκύλο-ρομπότ ως εθελοντής για την επιτροπή κατοίκων της κοινότητάς του, μια «αυτοδιοικούμενη οργάνωση βάσης». Όπως εξηγεί, ο σκύλος-ρομπότ κάνει τρεις ή τέσσερις περιπολίες την ημέρα ανάλογα με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. «Είναι πολύ αποτελεσματικό. Ο ιός είναι παντού έξω, προσπαθούμε να αποφύγουμε κάθε στενή επαφή», λέει.

Την Τετάρτη, οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας προειδοποίσαν ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη «θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα». Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περίπου 25.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δηλώνει ότι η Κίνα δεν πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της πανδημίας.

«Η Κίνα πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική της προσπαθώντας παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων στην οικονομία και την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η Σανγκάη είναι μια από τις πιο αυστηρά επιτηρούμενες πόλεις στον κόσμο. Κάμερες στους δρόμους, drones και ρομπότ έχουν επιστρατευτεί για την παρακολούθηση των πολιτών στα σπίτια τους, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα πιέζει να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για τέτοιου είδους «εργαλεία».

Η 33χρονη Πέι κρατά κλειστές τις κουρτίνες στο διαμέρισμά της στον έκτο όροφο

Στο κέντρο της Σανγκάης, η 33χρονη Πέι κρατά πλέον κλειστές τις κουρτίνες στο διαμέρισμά της στον έκτο όροφο, αφότου ένα drone στάθηκε στο μπαλκόνι της ενόσω εκείνη κάπνιζε. Το lockdown επιβλήθηκε με ελάχιστη προειδοποίηση, προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων για εκατομμύρια πολίτες. Οι περισσότερες αγορές είναι κλειστές και αυτές που παραμένουν ανοιχτές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις προμήθειες, καθώς η Σανγκάη βρίσκεται εν μέρει σε καραντίνα από την υπόλοιπη Κίνα.

Οι κάτοικοι σαρώνουν κυριολεκτικά τις ηλεκτρονικές εφαρμογές παράδοσης τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλίσουν φαγητό μόλις αυτό γίνει ξανά διαθέσιμο. Αρκετοί βάζουν ξυπνητήρι για τις 6 το πρωί, διότι τότε ενημερώνονται οι εφαρμογές για τυχόν νέο απόθεμα φρούτων και λαχανικών. Μερικοί μάλιστα, έχοντας γνώσεις γλώσσας προγραμματισμού, γράφουν κώδικα για να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία και να παρακολουθούν τις εφαρμογές 24 ώρες το 24ωρο. «Είμαστε κλειδωμένοι εδώ και μισό μήνα και αυτό είναι το μόνο που μας έδωσαν», λέει ένας προγραμματιστής παγιδευμένος στη βόρεια Σανγκάη στους FT, δείχνοντας μια τσάντα για ψώνια που έδωσαν οι αρχές που περιέχει επτά πατάτες, επτά κρεμμύδια, τέσσερις ντομάτες, τρία ραπανάκια, ένα λάχανο και ένα κομμάτι κρέας.

«Έχουμε έξι άτομα εδώ. Αυτό το λίγο φαγητό, δεν είναι αρκετά».

Γίνεται προφανές ότι τα drones χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως. Μια μέρα μετά το ξέσπασμα μιας μικρής διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις τροφίμων στο προάστιο Τζιούτινγκ, αστυνομικό drone πέταξε για να «προειδοποιήσει» τους κατοίκους. Ο Σεν που ζει στην περιοχή, περιγράφει πως ξύπνησε από το εξής μήνυμα: «Μην προκαλείτε προβλήματα και μην συγκεντρώνεστε παράνομα, διαφορετικά θα σας αντιμετωπίσουν σύμφωνα με το νόμο». «Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, οι τιμές των τροφίμων είναι εκτός ελέγχου… τώρα έρχεται ένα drone για να μας εκπαιδεύσει σχετικά με το νόμο;» αναρωτιέται ο Σεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα