Σαμαράς: Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε.

«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που νίκησε τις εκλογές

θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο στόχος με μια λέξη είναι Ανάπτυξη».

Ωστόσο η άνοδος της ακροδεξιάς όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προβληματίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες και πρώτον απ΄όλους τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η επικράτηση της Ακροδεξιάς στη Γαλλίαδεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλίααλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.

Και αυτός επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας.

«Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία», είπε και προειδοποίησε ότι εάν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης.

«Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα ο κ. Κάμερον επισήμανε ότι «Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε και πρόσθεσε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη - μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα