Σαρλ ντε Γκολ Μεσόγειος: Η Γαλλία στην πρώτη γραμμή, απέναντι στην Τουρκία
Σαρλ ντε Γκολ Μεσόγειος: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τις «παραβιάσεις και τις προκλήσεις» της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προκαλούν αντιπαλότητες ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά επηρεάζουν επίσης το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο Μακρόν ανακοίνωσε την προσεχή ενίσχυση της γαλλικής
Την ίδια στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν κατάγγελλε για άλλη μια φορά την τουρκική ανάμειξη στη σύγκρουση στη Λιβύη που «παραβιάζει κατάφωρα» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Άγκυρα στη διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.
«Μόνο η γλώσσα της ισχύος γίνεται κατανοητή στην Άγκυρα»Η Γαλλία είχε ήδη ανεβάσει τους τόνους εναντίον της Άγκυρας κατά την τουρκική επίθεση τον Οκτώβριο εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχων των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, που διεξήχθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο. «Πρέπει κάποια στιγμή, απέναντι σε ένα καθεστώς που δεν βλέπει πλέον όρια στη δράση του, να πούμε στοπ», εκτιμά ο Μαρκ Πιερινί, πρώην πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και ερευνητής στο κέντρο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες.
«Πολιτικά είναι εύκολο να το κάνεις, αυτό έχει μόλις κάνει στο Παρίσι. Προφανώς, επί του πεδίου, είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Όμως μόνο η γλώσσα της ισχύος γίνεται κατανοητή στην Άγκυρα», λέει.
Η Γαλλία αντιδρά και για τους χειρισμούς της Άγκυρας στη ΛιβύηΗ Γαλλία, που έχει δεσμευθεί σε πολλά μέτωπα και είναι αντιμέτωπη με περιορισμούς προϋπολογισμού, βρίσκεται στο «όριο των δυνατοτήτων της για ναυτική δράση» προειδοποιούσε τον Νοέμβριο ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης. Για τον Ζαν-Σιλβέστρ Μονγκρενιέ, ερευνητή που συνεργάζεται με το ευρωπαϊκό ινστιτούτο Thomas More, το Παρίσι «μάλλον αντιδρά παρά αναλαμβάνει δράση απέναντι στην τουρκική και τη ρωσική πίεση» στη Λιβύη.
Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα και η Μόσχα πήραν το πάνω χέρι στην κρίση στη Λιβύη μέσω παρεμβαλλόμενων μισθοφόρων: από τη μια πλευρά Ρώσοι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Βάγκνερ και από την άλλη προσκείμενοι στην Τουρκία Σύροι αντάρτες.
Και η Ρωσία στηρίζει Χαφτάρ στη ΛιβύηΗ Ρωσία υποστηρίζει τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία έσπευσε σε βοήθεια της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και αντιμετωπίζει δυσκολίες με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης εναντίον της πρωτεύουσας. Η Γαλλία φέρεται, παρά τις διαψεύσεις της, να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, μιας και κατηγορεί μόνο την Τουρκία και δεν λέει λέξη για το αντίπαλο στρατόπεδο το οποίο είναι επίσης ύποπτο ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.
«Η διέλευση του αεροπλανοφόρου από εκεί είναι η ευκαιρία να κάνει μια επίδειξη δύναμης, ισχύος. Όμως θα υπάρξει άραγε μια αληθινή συνολική πολιτική που να μην περιορίζεται σε πόζες και διακηρύξεις;» διερωτάται ο Ζαν-Σιλβέστρ Μονγκρενιέ.
«Αυτό που μετράει είναι η ενότητα της Ευρώπης. Και, προσώρας, έχουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτό δεν είναι καλό», λέει ο Μαρκ Πιερινί. Αναφέρεται στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ που «έκανε φιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη και σ’ έναν Γάλλο πρόεδρο που «κάνει το αντίθετο».
Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο με την υπογραφή στα τέλη Νοεμβρίου μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και στην ΚΕΕ για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Με τις διάφορες αυτές παρεμβάσεις, «η λιβυκή κρίση επεκτείνεται στο σύνολο της Μεσογείου», παρατηρεί ο Φρανσουά Εσμπούρ, από το Ίδρυμα για τη στρατηγική έρευνα στο Παρίσι. «Η Γαλλία παίρνει θέση ανάμεσα σε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ υπέρ της Ελλάδας, που απειλεί να χρησιμοποιήσει το βέτο της αν η ΕΕ εγκρίνει εχθρικά για τον Χάφταρ και ευνοϊκά για την Τρίπολη μέτρα. Δεν είναι μικρό πράγμα», υπογραμμίζει ο ειδικός.
Το «Σαρλ ντε Γκωλ»… τσάκωσε τους Τούρκους στη ΛιβύηΛίγες ώρες μετά τις καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ” έπιασε στα πράσα την Τετάρτη, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης.
Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, με τον Ερντογάν να κάνει πράξη τα λεγόμενά του πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ». Οι φρεγάτες ήταν ορατές από την ακτή και η ιστοσελίδα Libya Review έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες.
Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχηγοί των φυλών πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση, τα αποτελέσματα της οποία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Σύμφωνα με ανάρτηση του ανεπίσημου λογαριασμού στο Twitter του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, η συνεδρίαση έγινε προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση έπειτα την εμφάνιση δύο τουρκικών φρεγατών ανοιχτά της πρωτεύουσας Τρίπολης και ειδικότερα των πληροφοριών για απόβαση τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.
Καταγγελίες για χημικά όπλαΠαράλληλα, καταγγέλθηκε -σημαίνοντας συναγερμό στο στρατόπεδο του Χαφτάρ- πως η Τουρκία έχει προμηθεύσει τις δυνάμεις του Σαράτζ με χημικά όπλα παρόμοια με αυτά που καταγγέλθηκε πως χρησιμοποίησε και στον πόλεμο στη Συρία.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, μοιράστηκαν 60.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες στους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών, αλλά και στα επιτελεία των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στο ενδεχόμενο που δεχτούν επίθεση με χημικά.
Λιβύη: Κλείνει προσφυγική δομή λόγω φόβου στοχοποίησης- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο αφανής απόφοιτος Νομικής που έγινε στα 32 του πανίσχυρος ηγέτης του αραβικού κόσμου
- Πρόσωπο εξωγήινου που κρυφοκοιτάζει πίσω από βράχο στον Άρη σε επίσημη εικόνα της NASA, σύμφωνα με ισχυρισμούς (video)
- Δείτε ποια μάσκα σας προστατεύει από τον κορωνοϊό
- H ελληνική υπερτροφή που μειώνει τη χοληστερίνη και το σάκχαρο
- Φρίκη σε εργοστάσιο με κοτόπουλα – Σκληρές εικόνες
- Μπέσυ Μάλφα εγκυμοσύνη: Η on air συγκίνησή όταν έμαθε ότι θα γίνει για τρίτη φορά μαμά
- Oruc Reis: Η μυστική αποστολή ελληνικού F-16 πάνω από το τουρκικό πλοίο
- Θρίλερ με την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν: Το ταξίδι του πατέρα στο εξωτερικό και τα κυκλώματα
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 1 Φεβρουαρίου: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε
- Θλίψη στο «αντίο» των Λέικερς στον Κόμπι Μπράιαντ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Brexit νέα: Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημα η Μεγάλη Βρετανία – Πανηγυρίζουν στους δρόμους
- Σαρλ ντε Γκολ Μεσόγειος: Η Γαλλία στην πρώτη γραμμή, απέναντι στην Τουρκία
- Oruc Reis τώρα: Πρόκληση ανήμερα των Ιμίων – Ο διάλογος με τη «Νικηφόρος Φωκάς»
- Κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι στην Κίνα τρεις Έλληνες – Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη
- Μάσκες προσώπου σπιτικές: 4 «μαγικοί» τρόποι για καθαριότητα και λάμψη
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Σαρλ ντε Γκολ Μεσόγειος: Η Γαλλία στην πρώτη γραμμή, απέναντι στην Τουρκία
- Κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι στην Κίνα τρεις Έλληνες – Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη
- Brexit νέα: Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημα η Μεγάλη Βρετανία – Πανηγυρίζουν στους δρόμους
- Oruc Reis τώρα: Πρόκληση ανήμερα των Ιμίων – Ο διάλογος με τη «Νικηφόρος Φωκάς»
- Μάσκες προσώπου σπιτικές: 4 «μαγικοί» τρόποι για καθαριότητα και λάμψη
- Πιγκουίνος Βραζιλία: Επιστρέφει κάθε χρόνο στον ψαρά που τον έσωσε
- Επιδόματα ΟΑΕΔ 2020: Kαταγραφή όλων των δικαιούχων – Αναλυτικά τα ποσά
- Γλώσσα του στόματος: Τι σημαίνει το σταυροπόδι και τα χέρια στους γοφούς
- MasterChef 4: Η «απάντηση» Κοντιζά σε… Καγιά
- Δήμος Αθηναίων καθαριότητα: Οργανωμένες παρεμβάσεις σε Κυψέλη, Κουκάκι και Παγκράτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται βιολογικές νιφάδες σόγιας
- Ολυμπιακός: Ανακοινώθηκε και ο Μορ
- Αίθριος ο καιρός - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Επιστήμονες «είδαν» άστρα να παραμορφώνουν τον χωροχρόνο
- Απόφαση - σταθμός στο Βέλγιο: Αθωώθηκαν οι γιατροί που έκαναν ευθανασία σε 38χρονη
- Οταν ο Μάικλ Στάιπ των R.E.M. είπε στον Τράμπ να το «βουλώσει»
- Νίκος και Σοφία, 41 χρόνια μαζί: Το μυστικό για μία μακροχρόνια ευτυχισμένη σχέση
- Χ. Μουτσόπουλος: Ο συν-συγγραφέας «ενός από τα καλύτερα βιβλία ρευματολογίας όλων των εποχών»
- Στενεύει ο κλοιός για τους συνεργούς και κρησφύγετα του «Τοξοβόλου του Συντάγματος»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 1 Φεβρουαρίου