Σαρωτικοί έλεγχοι για τα αδήλωτα εισοδήματα-στο στόχαστρο 1,2 εκατομμύρια ΑΦΜ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η νέα ρύθμιση που αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων έχει λάβει την καταρχήν έγκριση των δανειστών ενώ προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Οκτώβρη. Το πρόστιμο για τους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν στην αποκάλυψη «κρυφών εισοδημάτων» θα κινηθεί περίπου στο 50%-60%.

Οι βασικές προβλέψεις της ρύθμισης

• Σε κάθε φορολογούμενο δίνεται η δυνατότητα να δηλώσει ποσά που είχε παραλείψει να δηλώσει σε προηγούμενα έτη.

• Ο κάθε φορολογούμενος πολίτης θα υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση κάθε έτος για τα ποσά που θέλει να δηλώσει και θα φορολογείται για αυτά.

• Τα πρόστιμα όπως και οι προσαυξήσεις θα κινηθούν ανάμεσα στο 50%-60% του αδήλωτου κεφαλαίου, ώστε να υπάρχει κίνητρο για την αποκάλυψη των εισοδημάτων.

Η διαδικασία του ελέγχου

Ο φορολογικός έλεγχος θα γίνεται με την χρήση λογισμικού ελληνικής εμπνεύσεως και κατασκευής. Με την χρήση αυτού του λογισμικού θα διασταυρώνονται οι καταθέσεις με τις αντίστοιχες δηλώσεις εισοδήματος κατά την τελευταία 15ετία, δηλαδή από το 2002 και μετά.

Οι πρώτοι δοκιμαστικοί έλεγχοι που έγιναν, αποκάλυψαν ότι το νέο λογισμικό είναι αξιόπιστο καθώς το ποσοστό λάθους κυμάνθηκε σε ποσοστό ανάμεσα στο 1%-3%. Ήδη για την χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού έχει πραγματοποιηθεί εκπαίδευση δεκάδων ελεγκτών της ΓΓΔΕ, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν με ευκολία και ακρίβεια, συμβάντα αδικαιολόγητης αύξησης περιουσίας.

Ουσιαστικά θα διενεργείται ενδελεχής έλεγχος ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα του κάθε φορολογούμενου και του ύψους των καταθέσεων του, διαχρονικά από το 2002 και μετά, ώστε αν εντοπίζεται απόκλιση, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο ή πρόστιμο.

Οι κατηγορίες φορολογούμενων που μπαίνουν στο στόχαστρο

Η κρίσιμη μάζα για τους φορολογικούς ελεγκτές θα είναι τα 65 cd που έχουν στην κατοχή τους και περιλαμβάνουν 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι έχουν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό όπως και κρατικοί λειτουργοί που θα παραλείψουν για παράδειγμα, να κάνουν δήλωση πόθεν έσχες .

Επιπλέον θα εντοπίζονται και οι φορολογούμενοι που έχουν πολλές παράλληλες συναλλαγές, σε πολλά τραπεζικά ιδρύματα, η διαθέτουν ποικιλία τραπεζικών προϊόντων που δεν έχουν δηλωθεί. Με την χρήση του λογισμικού που θα πραγματοποιεί με τρόπο αναλυτικό, έλεγχο στο φορολογικό προφίλ των πολιτών, εκτιμάται ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια ΑΦΜ θα πέσουν στην «παγίδα» της εφορίας.

Το άρθρο Σαρωτικοί έλεγχοι για τα αδήλωτα εισοδήματα-στο στόχαστρο 1,2 εκατομμύρια ΑΦΜ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα