Σχεδόν βέβαιη η αύξηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, είχε η τρόικα τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι τέθηκαν τα ζητήματα των γενοσήμων και του φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στο 60% για να κλείσει η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 στα 2 δισ.

ευρώ.

Πέραν αυτόν, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ορθάνοιχτο παράθυρο που άφησε ο υπουργός, για την αύξηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία από τα 5 ευρώ στα 25, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι πρόσφατα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ούτως ή άλλως είναι να εφαρμοστεί από την 1/1/2014», ωστόσο «έχουμε πολύ δρόμο μέχρι εκεί». Στην περίπτωση διατήρησης του μέτρου, τα χρήματα θα πηγαίνουν στους ανασφάλιστους, είπε.

Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το θέμα μετατροπής του ρόλου του ΕΟΠΥΥ «μόνο σε αγοραστή ή αν θα είναι με κάποιο άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά από διάλογο». Πάντως, τόνισε ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει ταυτόχρονα αγοραστής και πάροχος». Αυτό που συζητήθηκε συγκεκριμένα και «θα γίνει οπωσδήποτε» είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημοσίου χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα