Σχέσεις και κορονοϊός: Τι προβλήματα προκαλεί η καραντίνα στα ζευγάρια
Σχέσεις και κορονοϊός: Η καραντίνα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις των ζευγαριών διογκώνοντας προϋπάρχουσες παθογένειες, αναφέρει η σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεύτρια, και συνεργάτης του Ιατρείου Ψυχοεκπαίδευσης και Οικογενειακών Παρεμβάσεων στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο Αιγινήτειο
Η δυσκολία διαχείρισης προβλημάτων των παιδιών, ο λιγότερος χώρος και ο περισσότερος χρόνος «μαζί», δημιουργούν αισθήματα εγκλωβισμού και καταπίεσης, αισθήματα ανίας και βαρεμάρας και –πολύ εντυπωσιακά αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, ακόμα και σε συντρόφους που διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη και αποτελούν σημαντικές εστίες έκλυσης άγχους ή/και εντάσεων επισημαίνει η κ. Μαρούγκα.
Ποιο είδος σχέσεων κλυδωνίζεται αυτό τον καιρόΘα ενδυναμώσει άραγε η καραντίνα πολυκαιρισμένες σχέσεις ή θα τις οδηγήσει στην πλήρη ρήξη, αναρωτιούνται πολλοί αυτό το διάστημα. «Μια κρίση δε μπορεί να διαλύσει υγιείς σχέσεις, ακόμα κι αν είναι τέτοιας σφοδρότητας όσο αυτή που ζούμε τώρα. Αυτό που κάνει είναι ότι φέρνει με καταιγιστικό τρόπο στην επιφάνεια τα δυσλειτουργικά μοτίβα που προϋπήρχαν και να τα αναδεικνύει σε συμπυκνωμένο χρόνο και με ανυπόφορο τρόπο. Ένα παράδειγμα σχέσεων που θα δοκιμαστούν είναι τα ζευγάρια που διατηρούν τριγωνοποιημένες σχέσεις, σχέσεις δηλαδή όπου επειδή οι δυο δε μπορούν να βρουν μεταξύ τους σταθερότητα και ισορροπία, αναζητούν ένα τρίτο πόλο που εξισορροπεί τη μεταξύ τους ασυμφωνία.
Το ρόλο του τρίτου μπορεί να παίζει ένα άλλο πρόσωπο, ή η καταναλωτική μανία λόγου χάρη ενός συντρόφου, ή η συναναστροφή με φίλους εκτός σπιτιού, πρακτικές που τώρα μπαίνουν εκ των πραγμάτων στον πάγο».Ένα άλλο παράδειγμα σχέσεων που θα κλυδωνιστούν, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια είναι οι λεγόμενες συγχωνευτικές σχέσεις μεταξύ συντρόφων, όπου οι άνθρωποι- και αυτή είναι μια ισχυρή τάση- μπερδεύουν το «μαζί» με τον εκμηδενισμό της δυνατότητας για προσωπικές ανάσες, για προσωπικό χρόνο και για ατομικότητα. «Ο αναγκαστικός εγκλεισμός απειλεί το υποκειμενικό αίσθημα ελευθερίας και κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, κάποια ζευγάρια βλέπουν στο σπίτι τη φυλακή, αντί να βλέπουν το καταφύγιο».
Στις πιο συντηρητικές κοινωνίες μπορεί να υπάρχει βίαιη διακοπή των σχέσεωνΟι αιτήσεις διαζυγίων εκτοξεύτηκαν στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες που η χώρα αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει και πάλι σε μια κανονικότητα. Εδω πως θα λειτουργήσει η καραντίνα; Γνωρίζουμε ότι ήδη από το 2000 και μετά οι μισοί από τους γάμους που έγιναν έχουν καταλήξει σε διαζύγιο. Στην πολύπλοκη εξίσωση των σχέσεων όπως διαμορφώνονται σε συνάρτηση με τις πρωτοφανείς συνθήκες εγκλεισμού δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία κουλτούρας του κάθε λαού, λέει η κ. Μαρούγκα.
«Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία, στην οποία η διάκριση των έμφυλων ρόλων παραμένει εξαιρετικά ξεκάθαρη. Στην Ελλάδα βεβαίως ενυπάρχουν αντίστοιχες παράμετροι πατριαρχίας, ωστόσο η χώρα μας διατηρεί μια μεθοριακότητα, κοιτώντας με το ένα μάτι προς την Ανατολή και με το άλλο προς τη Δύση. Υπ’ αυτή τη λογική, οι αυξημένες αιτήσεις διαζυγίων που παρατηρήθηκαν από το 2000 και μετά στη χώρα, δεν είναι απαραίτητα στοιχείο ανησυχητικό για την επόμενη μέρα επιστροφής στην κανονικότητα».
Η διακίνηση αρχέγονων και δομικών αγωνιών, όπως ο φόβος του θανάτου ή η στέρηση της ελευθερίας «ενημερώνουν» με διαφορετικούς τρόπους την αντίδραση των ανθρώπων, ανάλογα με τα εθνικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Μια υπόθεση εργασίας είναι ότι σε πιο συντηρητικές κοινωνίες, ένα αίσθημα «πνιγμονής» των μελών της πολλαπλασιάζεται αυτήν την ώρα και καθρεφτίζεται στη βίαιη διακοπή σχέσεων, αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια. «Όταν στο παζλ της καταπιεσμένης ατομικότητας προστίθεται ο παράγοντας του υποχρεωτικού εγκλεισμού, ι οι αντιδράσεις είναι κατακλυσμιαίες. ‘Εχει πάντως ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα να καταγραφεί σε ποιές περιοχές του κόσμου επλήγησαν οι συντροφικές σχέσεις με μεγαλύτερη σφοδρότητα.
Μάτια που δεν βλέπονται μπορεί και να αγαπιούνταιΈνα άλλο ερώτημα που πλανάται είναι αν στα ζευγάρια που δεν ζουν μαζί και επικοινωνούν με τις νέες τεχνολογίες, η καραντίνα θα λειτουργήσει θετικά ή το αντίθετο. Θα δούμε να αναζωπυρώνονται σχέσεις με δυνατά πατήματα και άλλες «ραμμένες με αραιές βελονιές», όπως έλεγε η ποιήτρια να αποδυναμώνονται, απαντά η κ. Μαρούγκα και εξηγεί:. Εξαρτάται απολύτως από το είδος της σχέσης. Δηλαδή στο βάθος επικοινωνίας, στο σεβασμό που τρέφουμε για το σύντροφο και στο βαθμό που του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να έχει το δικό του ανεξάρτητο και ολοκληρωμένο Εγώ, κατά τη διάρκεια της συμπόρευσής μας στο αμοιβαίο «μαζί». Βαθιά επικοινωνία μπορεί να έχει κανείς ακόμα και μέσα στις πρώτες μέρες γνωριμίας του ή και να μην αποκτήσει όσα χρόνια συμβίωσης κι αν περάσουν.
«Αληθινό δέσιμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους μπορεί να υπάρχει και να καλλιεργείται ακόμα και από απόσταση ή να απουσιάζει απολύτως σε ανθρώπους που διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Δεν είναι η παρουσία ή η μη παρουσία σωματικής επαφής που θα κάνει τη διαφορά για το διάστημα που διαρκεί η καραντίνα, αλλά η διάθεση των μελών του ζεύγους για ουσιαστική και πολυεπίπεδη, επαφή που θα καθορίσει αν μια σχέση θα έχει διάρκεια».
Μοιραία πιο ειλικρινείς οι σχέσεις την επόμενη μέραΑυτό που μπορεί να κάνει στις σχέσεις αυτή η συγκυρία είναι να ξανασυστήσει τον έναν στον άλλο. Αν αυτός που ξαναγνωρίζουμε αυτές τις ώρες, εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει σαν άνθρωπος, αν συνεχίσουμε να εκτιμούμε τις βασικές του ποιότητες κι αν κάνουμε μια συνειδητή -με τον εαυτό μας προσπάθεια- να εξαντλήσουμε τα αποθέματα κατανόησης και υπομονής για το σύντροφο που προσπαθεί μαζί με εμάς να δαμάσει τους δικούς του δαίμονες και τις δικές του αγωνίες, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες, η επόμενη μέρα να βρει τις σχέσεις μας πιο δυνατές και πιο ασφαλείς από κάθε άλλη φορά, τονίζει η σύμβουλος ψυχικής υγείας. «Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι θα τις βρει μοιραία πιο ειλικρινείς. Οι σχέσεις μας θα κληθούν να απαντήσουν με την αλήθεια τους. Ό,τι κι αν σημάνει αυτό για την κάθε σχέση».
Δείτε ακόμηCovid 19: Και τώρα τι Ντανίλο, θα γίνουμε όλοι “καλά παιδιά;”- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 798,50 ευρώ έκτακτη ενίσχυση στους ανέργους από τον ΟΑΕΔ
- Κορονοϊός - Πρόβλεψη ΣΟΚ για την Ελλάδα: Θα αυξηθούν οι θάνατοι - Η κρίσιμη ημερομηνία για τη χώρα
- Κορονοϊός: Κεκλεισμένων μέχρι τα Χριστούγεννα στην Ιταλία
- Παγκόσμιο εμβολιασμό σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Το ευχαριστώ του Ερντογάν στους Χριστιανούς – Τι λέει στο Πασχαλινό του μήνυμα
- Σημειώνει αύξηση...
- Εβελίνα Παπούλια: Στο αεροδρόμιο για να παραλάβει την κόρη της από Αγγλία
- Η ύπουλη νόσος που απειλεί τους μισούς υγιείς 45αρηδες
- Αττική: Αυτοί είναι οι δύο άνδρες που προσποιούμενοι τους αστυνομικούς διέπρατταν ληστείες
- Η μητέρα του Νεϊμάρ έχει σχέση με 22χρονο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- 800 ευρώ εργαζόμενοι: Ποιοι θα λάβουν το “νέο” επίδομα – Τι εξετάζεται για την α’ κατοικία
- Νέα μέτρα για κορονοϊό: Ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νομικά πρόσωπα
- Νεκροί Ελλάδα – κορονοϊός: Μεγάλωσε κι άλλο η λίστα των θυμάτων
- Μέτρα για κορονοϊό – Ελλάδα: Συγχαρητήρια Πάιατ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Χριστίνα Μπόμπα κορονοϊός: Αγχώθηκα πολύ, μέχρι που άρχισε να δουλεύει η λογική
- Σχέσεις και κορονοϊός: Τι προβλήματα προκαλεί η καραντίνα στα ζευγάρια
- Μπόρις Τζόνσον νέα: Βγήκε από το νοσοκομείο ο Βρετανός πρωθυπουργός
- Σμαράγδα Καρύδη ινστα: Το απολαυστικό βίντεο με τον σκύλο
- Πρόγραμμα για ανέργους 2020: 36.000 θέσεις σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα πρόνοιας
- Κορονοϊός Ελλάδα: Μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό, λέει ο Κοντοζαμάνης
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Σχέσεις και κορονοϊός: Τι προβλήματα προκαλεί η καραντίνα στα ζευγάρια
- Χριστίνα Μπόμπα κορονοϊός: Αγχώθηκα πολύ, μέχρι που άρχισε να δουλεύει η λογική
- Μέτρα για κορονοϊό – Ελλάδα: Συγχαρητήρια Πάιατ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Μπόρις Τζόνσον νέα: Βγήκε από το νοσοκομείο ο Βρετανός πρωθυπουργός
- Σμαράγδα Καρύδη ινστα: Το απολαυστικό βίντεο με τον σκύλο
- Κορονοϊός Ελλάδα: Μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό, λέει ο Κοντοζαμάνης
- Νεκροί Ελλάδα – κορονοϊός: Μεγάλωσε κι άλλο η λίστα των θυμάτων
- Πρόγραμμα για ανέργους 2020: 36.000 θέσεις σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα πρόνοιας
- 800 ευρώ εργαζόμενοι: Ποιοι θα λάβουν το “νέο” επίδομα – Τι εξετάζεται για την α’ κατοικία
- Νέα μέτρα για κορονοϊό: Ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νομικά πρόσωπα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοφία Ζαχαράκη: Ανοιχτό αν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις
- Η Τότεναμ παραχωρεί τον Κέιν με... 227 εκατ. ευρώ!
- Μεταναστευτικό και κορωνοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τις δομές στα νησιά
- Δελτίο Ειδήσεων 11.4.2020
- Ολυμπιακός: Για Μπα και Λίβερπουλ γράφουν και οι Γάλλοι
- «Μαζί σου»: Η Τατιάνα Στεφανίδου στα «άδυτα» των εργαστηρίων του Αττικόν – Video
- Ανοιχτές οι εκκλησίες στη Βουλγαρία για το Πάσχα - «Ο κόσμος έχει πεσμένο ηθικό», λέει ο Μπορίσοφ
- Αχτσιόγλου: "Η κυβέρνηση θέλει να γυρίσει τη χώρα στο 2012"
- Χωρίς πιστούς και με πένθος η λειτουργία της Αναστάσεως στο Βατικανό – Το μήνυμα του Πάπα (video)
- Κορονοϊός: Εργαλείο της Google δείχνει πώς επηρεάζει ο ιός την ζωή των Ελλήνων