Σχέση μητέρας και γιου: Το αντίκτυπο στην κοινωνία

Για μια μερίδα ανθρώπων η σχέση μητέρας-γιου είναι σχέση πρότυπο, ενώ για μία άλλη είναι εφιαλτική. Καθημερινά βλέπουμε άνδρες που στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή είναι ανεξάρτητοι. Στην οικογενειακή ζωή, όμως, διατηρούν έναν δεσμό εξάρτησης με την μητέρα τους. Είναι λογικό η πιο δυνατή σχέση του ανθρώπου να είναι αυτή με την μητέρα του, καθώς έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην ζωή του. Ειδικά τα αγόρια νεαρής ηλικίας αποκτούν βασικές αρχές από την σχέση αυτή. Πώς

να συμπεριφέρονται στην γυναίκα, αν θα είναι ισότιμα, υποταγμένα ή κυρίαρχα. Έχουν μεγαλώσει με την φροντίδα και την προστασία της μάνας πίσω από το κάθε τι. Το ότι έτρεχε να τους προσφέρει τα πάντα πριν ζητήσουν οτιδήποτε, τα έκανε να περιμένουν σε κάθε σχέση με το αντίθετο φύλο να παίρνουν, χωρίς να δίνουν.

Αντιθέτως αν η μητέρα βάλει όρια στην σχέση τους, μαθαίνουν την αξία της γυναίκας, όποιον ρόλο και να έχει δίπλα τους. Να διαχωρίζουν, δηλαδή, τις επιθυμίες τους από της συντρόφου τους και να τις σέβονται πάντα. Αν δεν υπάρχουν όρια στην σχέση μητέρας και γιου, πολύ πιθανό, να δημιουργηθούν προβλήματα στον έγγαμο βίο του ως ενήλικα. Πολλά ζευγάρια επισκέπτονται συνέχεια τον ψυχολόγο αναφορικά με την παρεμβατικότητα της μητέρας του άντρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική και επικοινωνιακή αποξένωση στο ζευγάρι, ακόμα και διαζύγιο. Ενώ η μητέρα που έχει οριοθετήσει την σχέση με τον γιο της τον έχει κάνει αυτάρκη, με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητο και τον βοηθά στο να διαμορφώσει μια ψυχικά υγιή προσωπικότητα.

Σχέση μητέρας και γιου: Συμβουλές για έναν λειτουργικό και υγιή δεσμό

Με όλα όσα αναφέραμε, λοιπόν, έχει τεθεί μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε μια τοξική και μια υγιή σχέση μητέρας και γιου. Ενδεχομένως να είναι δυσάρεστο στο άκουσμα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία ακόμη ανθρώπινη-κοινωνική σχέση. Σκοπός κάθε μητέρας φυσικά είναι η ευτυχία και η επιτυχία του παιδιού της. Αν θέλει να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες συμβουλές. Με σκόπο να μην αποβεί η σχέση τους τοξική και χειριστική. Δεν πρέπει να θεωρεί τον γιο της ως υποκατάστατο του συντρόφου της, του δίνει ευθύνες και καθιστά σκοπός της ζωής του η προστασία της μητέρας του. Ο έγκαιρος απογαλακτισμός του παιδιού βοηθά και τις δύο μεριές. Πρώτον την μητέρα να διαπιστώσει ότι το παιδί της μεγαλώνει και ανεξαρτητοποιείται. Δεύτερον, το αγόρι να σταθεί μόνο του στα πόδια του.

Όσον αφορά το θέμα σεβασμού του αντίθετου φύλλου, ένας άντρας το κάνει, όταν η μητέρα του από την παιδική του ηλικία σέβεται τον εαυτό της. Ο δεσμός αυτός δεν πρέπει να βασίζεται στην εξάρτηση και την υποχρέωση. Πρέπει όμως να έχει θεμέλιο λίθο τον σεβασμό του ενός για την ζωή του άλλου. Έτσι θα μειωθούν οι περιπτώσεις “της κακιάς πεθεράς” και οι σχέσεις που θα αναπτύσσουν τα αγόρια θα είναι ανεξάρτητες.  Από την άλλη ο γιος οφείλει να εκτιμά την προσφορά και τις θυσίες της μητέρας, αλλά να βάζει όρια στην παρεμβατικότητά της στην ζωή του. Αν, όμως, δεν θέσει τα όρια εξαρχής τότε δεν θα μπορέσει να συμπεριφερθεί σωστά σε μία συντροφική σχέση. Δεν θα εμφανίσει, δηλαδή, είτε συμπεριφορές υπερβολικής ευαισθησίας και δειλίας απέναντι στην γυναίκα ή σύντροφό του, είτε συμπεριφορές αυστηρότητας και εγωκεντρισμού.

Δείτε ακόμη:Οι γυναίκες προτιμούν την τηλεργασίαΣυμβουλές για να ευχαριστιόμαστε περισσότερο την γυμναστική μαςΣυμμαχήστε με τη φύση. Βότανα κατά της γήρανσης
Keywords
Τυχαία Θέματα