Σχολή των Αθηνών – Γαλλία: Στη Βουλή το αριστούργημα του Ραφαήλ
Τοποθετήθηκε στο περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής, η «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ. Η περίφημη ταπισερί του 18ου αιώνα παραχωρήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση, προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συγκεκριμένο έργο θα δανειστεί στην Ελλάδα
Τις εργασίες της τοποθέτησης παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ. Όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter ο γγ της Βουλής, Α. Μυλωνάκης, πρόκειται για «Ένα έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας».
Τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση η Γαλλική Εθνοσυνέλευση μας παραχώρησε προς έκθεση μια σπάνια ταπισερί του 18ου αιώνα που αναπαριστά τη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ. Ένα έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας.Ευχαριστούμε @RichardFerrand @FranceenGrece pic.twitter.com/xPUFVWrSaI
— George Mylonakis (@georgemilon) March 22, 2021
La fresque "l'Ecole d'Athènes" de Raphaël est accrochée aujourd'hui au @Parliament_GR
La tapisserie a été prêtée pour quelques mois en par @AssembleeNat à l'occasion du bicentenaire de l'indépendance grecque.
En présence de Patrick_Maisonnave et Konstantinos Tasoulas. pic.twitter.com/CzFaZRiMQh
— La France en Grèce (@FranceenGrece) March 22, 2021
Η Σχολή των ΑθηνώνΗ Σχολή των Αθηνών, ή Scuola di Αtene στην ιταλική γλώσσα, είναι μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ. Η Νωπογραφία διακοσμεί έναν τοίχο δωματίου με το όνομα «Αίθουσα της Υπογραφής» ή “Stanza della Segnatura” της πτέρυγας “Stanze di Rafaello” δηλαδή «Αίθουσες του Ραφαήλ» στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό. Ο ίδιος ο Ραφαήλ έδωσε άλλο όνομα στην νωπογραφία, γράφοντας δύο λέξεις: “Causarum Cognitio”, «Αιτίες Γνώριζε», δηλαδή προσπάθησε να συνειδητοποιείς και να γνωρίζεις τις αιτίες.
Αριστούργημα του Ραφαήλ, η τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος της ύστερης αναγέννησης«Η Σχολή των Αθηνών» δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1510 και 1511, όταν ο διάσημος καλλιτέχνης προσλήφθηκε για να διακοσμήσει με τοιχογραφίες τις μετέπειτα γνωστές ως «Αίθουσες του Ραφαήλ» στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Βρίσκεται στο δεύτερο δωμάτιο που διακόσμησε ο καλλιτέχνης και είναι χρονικά η δεύτερη τοιχογραφία που ολοκλήρωσε, με πρώτη την «Έριδα περί την Θεία Ευχαριστία στον ακριβώς απέναντι τοίχο του δωματίου. Η «Σχολή των Αθηνών» θεωρείται ως το «αριστούργημα του Ραφαήλ και η τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος της ύστερης αναγέννησης”».
Η «Αίθουσα της Υπογραφής» (“Stanza della Segnatura”) ήταν ο χώρος μελέτης της βιβλιοθήκης του Πάπα Ιουλίου Β΄. Οι τοιχογραφίες του Ραφαήλ συνδυάζουν με αρμονία το πνεύμα της ελληνικής αρχαιότητας με τον Χριστιανισμό, και σαν καθρέπτης αντικατοπτρίζουν το πλούσιο περιεχόμενο της βιβλιοθήκης του Πάπα. Οι τοιχογραφίες του καταπιάνονται με τα θέματα της θεολογίας, της φιλοσοφίας, της σοφίας, το δίκαιο και της ποιητικής τέχνης. Το θέμα που απέδωσε ο Ραφαήλ στο δωμάτιο μαρτυρεί την αντίληψη των Ανθρωπιστών της Αναγέννησης περί συμβατότητας και πνευματικής αρμονίας μεταξύ της χριστιανικής διδασκαλίας και της ελληνικής φιλοσοφίας. Κατά την περίοδο της Αναγέννησης πίστευαν πως αυτά τα δύο είναι συμβατά και πως το θέμα της σοφίας είναι κατάλληλο για το δωμάτιο αυτό, αφού σε αυτό υπογράφηκε και σφραγίστηκε η πλειοψηφία των σημαντικότερων Παπικών έγγραφων.
Ο πραγματικός τίτλοςΟ τίτλος «Η Σχολή των Αθηνών» δεν δόθηκε από τον Ραφαήλ, και το θέμα της τοιχογραφίας είναι στην πραγματικότητα «Η Φιλοσοφία», ή τουλάχιστον «Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία» αφού πάνω από την τοιχογραφία ο Ραφαήλ σημείωσε με δύο λέξεις «Causarum Cognitio», «Να γνωρίζεις τις αιτίες», φιλοσοφικό συμπέρασμα μελέτης των έργων του Αριστοτέλη, «Μεταφυσικά» και «Φυσικά».
Πράγματι, ο Αριστοτέλης φαίνεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο στη τοιχογραφία. Ωστόσο, όλοι οι φιλόσοφοι που απεικονίζονται συμμερίζονται το «Causarum Cognitio», δηλαδή δημιούργησαν το έργο τους δίνοντας λύσεις αφού πρώτα προσπάθησαν να καταλάβουν τις αρχέγονες αιτίες του κάθε προβλήματος που αντιμετώπιζαν κατά το «γνώσης των πρώτων αιτιών». Πολλοί έζησαν πριν από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, και μόλις το ένα τρίτο ήταν Αθηναίοι.
Το έργο περιλαμβάνει ρωμαϊκά στοιχεία, αλλά συνάμα έχει ένα γενικό ημικυκλικό καθορισμό, έχοντας τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στο κέντρο, με όλα τα άλλα να περιφέρονται γύρω από αυτούς. Ένα σύστημα που θα μπορούσε κάποιος να υπαινιχθεί πώς παραπέμπει στην Πυθαγόρεια Μονάδα, και πως ο Ραφαήλ ζωγράφισε την τοιχογραφία με ένα αρχαιοελληνικό σύστημα.
Εικάζεται πως κάθε μεγάλος φιλόσοφος είναι στον πίνακα, αλλά η αναγνώριση όλων τους είναι αδύνατη, για δύο λόγους,αφενός γιατί ο Ραφαήλ δεν άφησε καμία περιγραφή των προσώπων που σχεδίασε, και αφετέρου διότι και ο ίδιος σχεδίασε ορισμένους από τους φιλοσόφους όπως τους φανταζόταν. Ο Ραφαήλ συνδύασε την φαντασία του με τις γνώσεις του και δημιούργησε ένα δικό του σύστημα εικονογραφίας για να ζωγραφίσει τους εικονιζόμενους, για τους οποίους είχε μεν διαβάσει αλλά που δεν τους είχε απαραίτητα δει να απεικονίζονται. Για παράδειγμα, ο Σωκράτης είναι άμεσα αναγνωρίσιμος στο κέντρο της τοιχογραφίας, γιατί γνωρίζουμε σήμερα, όπως και ο Ραφαήλ τότε, ένα πρότυπο της φυσιογνωμίας του, δηλαδή πώς περίπου έμοιαζε ο Σωκράτης, από προτομές ή ανδριάντες του. Αντίθετα, το πρόσωπο που εικάζεται να αντιστοιχεί στον Επίκουρο απέχει πολύ από τα πρότυπα της φυσιογνωμίας του που συναντούμε σε προτομές.
Γνωρίζουμε τελεσίδικα πώς στο κέντρο της τοιχογραφίας παριστάνεται ο Πλάτωνας στα αριστερά να δείχνει με το χέρι του προς τον ουρανό και ο Αριστοτέλης διαφωνώντας με το δεξί του χέρι να δείχνει προς την γη. Ο Πλάτων κρατάει το έργο του «Τίμαιος» ενώ ο Αριστοτέλης κρατάει το δικό του έργο «Ηθικά Νικομάχεια». Από εκεί και πέρα, διάφοροι μελετητές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ποιοι είναι οι εικονιζόμενοι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πού εντοπίστηκαν τα 1.707 κρούσματα σήμερα, 22/3. Ο χάρτης της διασποράς
- Εμβολιασμός: Για ποιες ηλικιακές ομάδες ανοίγει το σύστημα - Το πρόγραμμα παραλαβής εμβολίων τον Απρίλιο
- Εκτακτο – Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική με 801 νέα κρούσματα, ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Αχαΐα – Ο «χάρτης» της διασποράς
- Καλλιάνος: Χιόνια και στην Αττική την 25η Μαρτίου – Οι περιοχές που θα ντυθούν στα λευκά
- Ρώσος κατάσκοπος «δίνει» τον Πούτιν: Έχει «λίστα θανάτου»
- «Σέρνεται» στην άμμο και «βάζει» φωτιά στο Ντουμπάι
- Μπογδάνος: Κόλλησα κορωνοϊό από την αγάπη του κόσμου (VIDEO)
- Survivor spoiler σήμερα (22/03): Μεγάλη ανατροπή - Αυτή η ομάδα κερδίζει το αγώνισμα ασυλίας
- Apple: Πρόστιμο για την απουσία φορτιστή στα καινούργια iPhone
- 1707 νέα κρούσματα, τα 801 στην Αττική και 130 στη Θεσσαλονίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Καιρός Καλλιάνος – χιόνια στην Αττική: Ραγδαία αλλαγή σκηνικού μέσα στην άνοιξη
- Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
- Ελληνοτουρκικά νέα – Καστελόριζο: Τουρκική αντι-NAVTEX για ελληνικές ασκήσεις
- Καντουρί ΠΑΟΚ: Θέλει να συνεχίσει
- Αστέρας Τρίπολης Παναθηναϊκός 2-2: Έχασε μεγάλη ευκαιρία
- Λιάγκας – Τριαντάφυλλος: Ξέσπασε στον αέρα ο παρουσιαστής, «έλεος, είναι σε παράκρουση»
- Survivor spoiler διαρροή – ασυλία 22/3: Αυτοί κερδίζουν σήμερα
- 1821 Ελλάδα 200 χρόνια: Θερμό μήνυμα Μπάιντεν
- Σχολή των Αθηνών – Γαλλία: Στη Βουλή το αριστούργημα του Ραφαήλ
- 25 Μαρτίου 2021 Θεσσαλονίκη: Με πελώριο πανό στο δημαρχείο και προβολές στο Λευκό Πύργο
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Σχολή των Αθηνών – Γαλλία: Στη Βουλή το αριστούργημα του Ραφαήλ
- Λιάγκας – Τριαντάφυλλος: Ξέσπασε στον αέρα ο παρουσιαστής, «έλεος, είναι σε παράκρουση»
- Ελληνοτουρκικά νέα – Καστελόριζο: Τουρκική αντι-NAVTEX για ελληνικές ασκήσεις
- Τραμπ social media: Λανσάρει δική του πλατφόρμα
- Καιρός Καλλιάνος – χιόνια στην Αττική: Ραγδαία αλλαγή σκηνικού μέσα στην άνοιξη
- Αστέρας Τρίπολης Παναθηναϊκός 2-2: Έχασε μεγάλη ευκαιρία
- Survivor spoiler διαρροή – ασυλία 22/3: Αυτοί κερδίζουν σήμερα
- Ολυμπιακός Άρης 1-0: Πιο κοντά στη στέψη
- 25 Μαρτίου 2021 Θεσσαλονίκη: Με πελώριο πανό στο δημαρχείο και προβολές στο Λευκό Πύργο
- Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έσκισαν το μπουφάν του Παπαδόπουλου στις συμπλοκές
- Η Μαρέβα κρατά τα κλειδιά: Η φωτογράφιση με νόημα και οι θεωρίες συνωμοσίας
- Θεοδωρίδου: Εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασθέντων που επανανοσούν
- Πομπηία : Μέσα σε μόλις 15 λεπτά ο Βεζούβιος εξαφάνισε τη ζωή από την πόλη
- Προειδοποιεί ο Τζόνσον: Το τρίτο κύμα του κορονοϊού στην Ευρώπη μπορεί να χτυπήσει και τη Βρετανία
- Σπάει το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμένων με τουλάχιστον μια δόση
- Αναστασιάδης: Η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού
- Κορωνοϊός: Πόλεμος… δόσεων Βρετανίας – ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca
- Ιταλία-κορονοϊός: Ένα συγκινητικό τραγούδι για την πανδημία από γιατρούς και νοσηλευτές
- Ανοίγουν οι παιδικές χαρές στον Δήμο Πεντέλης