Σε ήπια ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με το «σκληρό» σενάριο προχωρούν οι τράπεζες

Διατάξεις για να γίνει σύντομα και όσο το δυνατόν… ανώδυνα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τροποποιήσεις για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής, στη Βουλή και πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τη Δευτέρα.

Δικαίωμα ψήφου στις τράπεζες θα έχει

εφεξής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μάλιστα θα είναι πλήρες, ενώ ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ θα μπορεί να ζητά ακόμη και σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων της τράπεζας.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο):

– στη διανομή μερισμάτων.

– στην πολιτική παροχών προς τα στελέχη.

– σε αποφάσεις, που κρίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν ρευστότητα ή φερεγγυότητα, τα συμφέροντα των καταθετών, όπως επίσης και για τις εταιρικές πράξεις.

Ακόμη το μέλος του ΤΧΣ θα έχει το δικαίωμα να ζητά αναβολή για 3 εργάσιμες ημέρες του ΔΣ της τράπεζας, προκειμένου να λάβει εντολές από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, ενώ θα μπορεί να συγκαλεί ΔΣ και να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή της τράπεζας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο με την παράγραφο 5 του άρθρου 10 ορίζει ότι η ιδιότητα του εκπροσώπου του Ταμείου στα ΔΣ των τραπεζών είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόθεση είναι να υπάρχει μία αναλογία μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου 50-50 για την κάλυψη του «ακραίου» σεναρίου, κάτι που θα οριστεί με την υπουργική απόφαση, εντείνοντας την αβεβαιότητα. Γενικότερα η παράταση της αβεβαιότητας που δημιουργεί το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις αυξήσεις θεωρείται ένας παράγοντας, που δυσχεραίνει τις αυξήσεις κεφαλαίων, καθώς οι ξένοι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα ποσοστά, που θα ελέγχει το κράτος. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι την Κυριακή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει τα ποσοστά.

Κεφαλαιακή βοήθεια στις συνεταιριστικές τράπεζες

Μεταξύ άλλων περιέχει διατάξεις, που προβλέπουν ότι για να μετάσχει το ΤΧΣ σε συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να έχει συνεταιριστικά μερίδια ή μετατρέψιμες ομολογίες, που θα γίνουν συνεταιριστικές ή σε άλλα μετρήσιμα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Για τις συνεταιριστικές τράπεζες τροποποιούνται διατάξεις του 1667/1986 και προβλέπεται ότι με τροποποίηση του καταστατικού, μέλος του συνεταιρισμού, που κατέχει συνεταιριστικές μερίδες με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου, με συνολική ονομαστική αξία, που υπερβαίνει το 10% της ονομαστικής αξίας των συνεταιριστικών μερίδων με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύναται να ορίζει μέλη του δ.σ. της συνεταιριστικής τράπεζας.

Καταργείται η διάταξη, με την οποία προβλέπεται ότι οι ψήφοι ενός μέλους δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 5 ή να υπερβαίνουν το 2% του συνολικού αριθμού ψήφων, ενώ επιτρέπεται πλέον σε μέλη συνεταιριστικής τράπεζας να αποκτήσουν μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Παράλληλα, προβλέπεται ότι το ΤΧΣ με τη βοήθεια ανεξάρτητου οικονομικού συμβούλου θα προβεί στην αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με τα οποία έχει υπογράψει σύμβαση πλαισίου συνεργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τα Άρθρα του Νομοσχεδίου και με σαφή στόχο τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ΤΧΣ δύναται μεταξύ άλλων, να χορηγεί δάνειο στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), καθώς και να διευκολύνει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Η δημόσια κεφαλαιακή στήριξη προς την τράπεζα μπορεί να παρασχεθεί από το ΤΧΣ κατόπιν απόφασης του υπουργού Οικονομικών με την οριζόμενη διαδικασία.

Και για τον αναβαλλόμενο φόρο

Σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο προβλέπεται ότι οι συσσωρευμένες προβλέψεις και λοιπές εν γένει ζημίες, λόγω πιστωτικού κινδύνου, για τις οποίες έχει ή θα λογιστεί ΑΦΑ πρέπει να έχουν λογιστεί έως τις 30/6/2015 (αντί να ήταν υφιστάμενες μέχρι την 31/12/14).

Οι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών ή συνεταιριστικών μερίδων, που εκδίδονται από το νομικό πρόσωπο και ανήκουν στο Δημόσιο, σε περίπτωση που ο αναλογών φόρος εισοδήματος του φορολογικού έτους, στο οποίο προέκυψε η λογιστική ζημία (τόσο του ίδιου του νομικού προσώπου όσο και των συνδεδεμένων με αυτό επιχειρήσεων) δεν επαρκεί για τον ολοσχερή συμψηφισμό της απαίτησης από τη μετατροπή της ΑΦΑ, θα είναι πλέον αγοραίας αξίας ίσης με το 100% του ποσού της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης προ του συμψηφισμού της.

Keywords
Τυχαία Θέματα