Σε κλοιό εποπτείας οι τράπεζες

Σε εφαρμογή μπαίνει εντός των επόμενων μηνών (προβλέπεται για τον Ιανουάριο του 2013) η πρόβλεψη του νέου μνημονίου για στενή εποπτεία στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Επίτροποι θα τοποθετηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και την τρόικα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα τοποθετηθούν

Ευρωπαίοι ή Έλληνες επίτροποι που θα ενημερώνουν κάθε τρίμηνο τις ελληνικές αρχές αλλά και την ΕΕ για το πως προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται, αναφέρει tovima.gr.

Η τοποθέτησή τους θα εγκρίνεται από την τρόικα και όχι από την Ελληνική Βουλή.

Ο ρόλος των επιτρόπων αυτών είναι να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις δαπάνες και τις χορηγήσεις των τραπεζών, των οποίων η βιωσιμότητα εξαρτάται πλέον από την συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια αναφέρει το capital.gr.

Οι επίτροποι θα έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και κυρίως σε εκείνα που καθορίζουν την πολιτική χορηγήσεων και εξοικονόμησης πόρων.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι θα ελεγχθούν και πάλι όλα τα δάνεια και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί σε κόμματα, πολιτικά πρόσωπα, συγγενικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, κλπ.

Δίνοντας ένα στίγμα του τοπίου που διαμορφώνεται στο εγχώριο πολιτικό σύστημα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Ν Νανόπουλος δήλωσε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη:

«Χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις, είναι γεγονός ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων.  Εντούτοις, η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος μακροπρόθεσμα δεν μπορεί παρά να παραμένει μια υπέρτατη αρχή  κοινής αποδοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα