Σεισμός Ελασσόνα: «Για μήνες θα κουνιέται η Θεσσαλία»

Ο σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ελασσόνα και έγινε αισθητός μέχρι την Αττική. Μάλιστα, με δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνει ότι στον χορό των μετασεισμών θα ζει τους επόμενους μήνες η Θεσσαλία.

Όπως είπε ο καθηγητής το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στον Τύρναβο είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και είναι ο κύριος σεισμός

γιατί το μέγεθος είναι κοντά στο μέγιστό δυναμικό που έχει η περιοχή. «Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη. Φυσικά και ανησυχούμε και για το τώρα και τις βλάβες που έχει προκαλέσει αλλά και για το μετά. Θα κρατήσει πολύ αυτή ιστορία και θα χουμε μετασεισμούς για μήνες». Όπως εξήγησε ο κ.  Παπαχάζος ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός και σε ένα γνωστό ρήγμα (ρήγμα Τηρνάβου) ο οποίος έχει εξαντλήσει το δυναμικό του συγκεκριμένου σημείου. «Έχει δώσει και στο παρελθόν σε παλιούς γεωλογικούς χρόνους σε χιλιάδες χρόνια τέτοια Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

Σεισμός Ελασσόνας: Το ρήγμα του Τυρνάβου έδωσε τον σεισμό των 6 Ρίχτερ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, εξήγησε για τον μεγάλο σεισμό στην Ελασσόνα, της τάξης των 6 βαθμών Ρίχτερ, ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα γιατί είχε μικρό σεισμικό βάθος. Όπως είπε το Αστεροσκοπείο δέχθηκε τηλεφωνήματα από την Πρέβεζα μέχρι την Αθήνα και το Κιάτο, και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία γιατί ήταν κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως είπε ο κ. Καραστάθης, ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου που όπως είπε δεν έχει δώσει ιστορικά πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Ο σεισμός έδωσε και ισχυρούς μετασεισμούς- τουλάχιστον 3 της τάξης των 4,6 Ρίχτερ- και χρειάζεται παρακολούθηση.

Σε ερώτηση αν αυτός είναι ο κύριος σεισμός επιφυλάχθηκε, αν και είπε ότι το ρήγμα δεν έχει δώσει μεγαλύτερης έντασης στο παρελθόν, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη προσεισμική δραστηριότητα ήδη από τον μήνα Φεβρουάριο. Ήμασταν alert είπε χαρακτηριστικά αλλά έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα που στο τέλος δεν έδωσαν μεγάλους σεισμούς, συνεπώς δεν υπήρχε ανάγκη για να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός. Ο κ. Καραστάθης συμβούλευσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να ελέγξουν τις κατασκευές και ειδικά τα παλιά οικήματα.

Σκορδίλης: Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

“Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. “Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό”, σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως “υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό”. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Σεισμός Ελασσόνα: Ζημιές στο Μεσοχώρι

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στο Μεσοχώρι Ελασσόνας από τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα όσα είπε κάτοικος του χωριού, «τέτοιο σεισμό στη ζωή μου δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά. Να μην σου συμβεί. Αυτή την στιγμή κουνάει ακόμα. Τα προβλήματα στο Μεσοχώρι είναι πολλά. Η κεντρική εκκλησία μας ο Άγιος Δημήτριος έχει σχεδόν καταρρεύσει έχει ρωγμές γύρω γύρω. Ό, τι ήταν πέτρινο στο χωριό ή έχει πέσει ή έχει ρωγμές. Ο κόσμος είναι όλος έξω στους δρόμους». Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα