Σφοδρές αντιδράσεις στα περί υψηλού κατώτατου μισθού

«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα» σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Μέργο, που στο πλαίσιο ομιλίας που παραχώρησε κατά τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, εξέφρασε τη συγκεκριμένη άποψη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μέργος, παρά το γεγονός ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί, ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας πως το εν λόγω

ζήτημα: «πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη».

Τρέχει και δε φτάνει η κυβέρνηση…

Δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού για την κυβέρνηση, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις αναφορές του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Μέργου, που υποστήριξε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εργασίας διαψεύδει…

Άμεση απάντηση και από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που έσπευσε να απαντήσει, αναφέροντας ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα έως το τέλος του προγράμματος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης

Η άποψη του κ. Μέργου προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ. στα 150 μηνιαία.

»Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά».

Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη «για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους».

ΚΚΕ: «Κυνικές οι δηλώσεις του Γ.Γ.»

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις προκλητικά κυνικές δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών που θεωρεί ψηλό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών. Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, προσθέτοντας ότι «φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων».

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ «αποδεικνύει ότι η σφαγή των δικαιωμάτων και η βύθιση των εργαζομένων στη φτώχεια είναι άμεση επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ».

«Μαζί με τον κατώτατο μισθό στο στόχαστρό τους είναι άλλωστε η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό στόχος είναι να μη μείνει κλαδική συλλογική σύμβαση», τονίζει ο Περισσός.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζομένους, τους ανέργους, τις γυναίκες και τους νέους να «αφυπνιστούν» και «να γίνουν τώρα μια γροθιά σε κάθε τόπο δουλειάς».

«Αυτοί έχουν τη δύναμη. Η απεργία στις 20 Φλεβάρη πρέπει να γίνει παντού αφετηρία οργάνωσης και αντεπίθεσης για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τα δικαιώματά τους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγει το ΚΚΕ.

Αντιδρά η ΔΗ.ΜΑΡ.

«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης την άποψη που ο εξέφρασε γ.γ. του Υπ.Οικ, Γιώργος Μέργος για το ύψος του κατώτατου μισθού.

«Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί», τόνισε ο κ. Τσούκαλης.

«Πυρά» και από το ΠΑΣΟΚ

«Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511. Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις».

Η Ιπποκράτους στρέφεται και στον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας πως δεν αρκούν οι δηλώσεις «του κ. Στουρνάρα που αδειάζουν τον Γενικό του. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα