Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σκηνικό πόλωσης και σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης διαμορφώνεται εξαιτίας του «εκλογικού νόμου» που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τις 20 Ιουλίου. Η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Μετά τη ρητή άρνηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, το επικείμενο

νομοσχέδιο δεν πρόκειται να συγκεντρώσει επί της αρχής –εφόσον δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των κομμάτων- πέραν από τις 153 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και τις 10 ψήφους της Ένωσης Κεντρώων, σύνολο δηλαδή 163, ενώ είναι άγνωστο ακόμη τι στάση θα τηρήσει η Χρυσή Αυγή.

Πότε θα ισχύσουν τα ψηφισθέντα άρθρα

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχεί στην πολιτική «κόντρα» που έχει ξεσπάσει είναι εάν τα άρθρα που θα ψηφιστούν με πάνω από 200 ψήφους, ισχύσουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που έθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση.

Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι υποστηρίζουν ότι μόνο εφόσον ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα 2/3 των βουλευτών μπορεί ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τις επόμενες εκλογές.

Η θέση της Ένωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ

Αντιθέτως κυβερνητική πλειοψηφία, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ έχουν διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι τα άρθρα που θα ψηφιστούν με τα 2/3 των βουλευτών, ακόμα και αν δεν ψηφιστεί το ν/σ επί της αρχής, θα ισχύουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Την ίδια στιγμή, οι γνώμες των συνταγματολόγων διίστανται, με τους περισσότερους εξ αυτών να μελετούν το Σαββατοκύριακο το θέμα, ώστε από σήμερα να καταθέσουν δημοσίως τις προτάσεις τους.

Το άρθρο Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα