Σήμα κινδύνου για τα επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα

Διεθνείς οργανισμοί, ο ένας μετά τον άλλο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αναφορικά με τη συνεχή εξαθλίωση που επιφέρει η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας. Σχετική έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας και στέρησης στις πέντε χώρες της ΕΕ, που επλήγησαν χειρότερα

από την οικονομική κρίση και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Με τον τίτλο «Η οικονομική κρίση δεν τελείωσε- τα χειρότερα έπονται», η ανακοίνωση της οργάνωσης Caritas επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΕ έδωσε προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική εις βάρος της κοινωνικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα, κατά την Caritas, ήταν να πληγούν οι πολίτες, ιδίως στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η έκθεση εκτιμά ότι η κρίση είναι πιθανό να παραταθεί, εξαιτίας της αποτυχίας της ΕΕ να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να προστατέψει τις δημόσιες υπηρεσίες και να παράσχει συγκεκριμένη στήριξη, στον βαθμό που απαιτείται, στους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ειδικότερα, σε χώρες του Μνημονίου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η έκθεση της Caritas επισημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν βαρύ κόστος για τους πιο φτωχούς και αδύναμους πολίτες. Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα που έγινε στα κατά τόπον παραρτήματα και καταφύγια για τους φτωχούς, που χρηματοδοτεί η οργάνωση, στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, εκτιμά ότι με τη μείωση των μισθών και των επιδομάτων και με την αύξηση της φορολόγησης για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, «η συνοχή της Ευρώπης και ακόμα και η ίδια η πολιτική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται σε κίνδυνο».

Συνεχίζοντας, η έκθεση της Caritas υποστηρίζει ότι η επιβάρυνση των κρατικών χρεών με τα χρέη των τραπεζών, όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Ισπανία, είναι «άδικη και μη βιώσιμη».

Κατά την Caritas, το τίμημα καλούνται να πληρώσουν κυρίως οι άνεργες άγαμες μητέρες, οι συνταξιούχοι, μερικοί από τους οποίους πλέον δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους και οι νέοι άνθρωποι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνια ανεργίας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Caritas υποστηρίζει ότι η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών έχει υπονομεύσει την ιδέα της κοινωνικής Ευρώπης.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι διαθέτει στοιχεία για ηλικιωμένους ανθρώπους που αναζητούν στέγη και φαγητό, μόνες άνεργες μητέρες που στηρίζονται στις συντάξεις των γονέων τους και όταν αυτοί αποβιώσουν μένουν χωρίς καθόλου εισοδήματα και αυτιστικά παιδιά που εκδιώκονται από ιδρύματα.

Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι και στην Πορτογαλία, η μείωση των δημοσίων δαπανών έχει επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, στη δε Ισπανία, τη χώρα που διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι εκκλήσεις προς την Caritas έχουν αυξηθεί κατά 170%.

Keywords
Τυχαία Θέματα