Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής- Τι έχει η «καυτή» ατζέντα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, με την καυτή υπόθεση Brexit αλλά και την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει φοβισμένος για την μεγάλη συνάντηση καθώς τα θέματα που θα συζητηθούν είναι «μπαρούτι»: «Βαδίζουμε σε ναρκοθετημένο πεδίο, υπάρχουν τόσες συζητήσεις στην ατζέντα που μπορούν να εξελιχθούν στραβά», προειδοποιεί ο ίδιος που είναι υπεύθυνος για το προσφυγικό και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Οι 28 χώρες- μέλη πρέπει μετά από αίτημα του Ολάντ και της Μέρκελ, να βρουν μια κοινή γραμμή για τις κυρώσεις στη Μόσχα, για την συντριβή της πτήσης MH17 Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των 28», δήλωσε ωστόσο χθες Γερμανός αξιωματούχος, ενώ η Ιταλία αρνείται να πει το «ναι» σε επιπλέον επέκταση της «τιμωρίας» της Ρωσίας. Η Ευρώπη, καταδικάζει την προσάρτηση της Κριμαίας και την ρωσική παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ανανεώνει τις κυρώσεις εδώ και μια διετία.

Τραμπ, Πούτιν και Συρία

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε πως δεν υπάρχει «συναίνεση για τις κυρώσεις που συνδέονται με τη Συρία», τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να θέλει τις καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα και τον Πούτιν.

Στη Σύνοδο Κορυφής, είναι προγραμματισμένη και η «σφοδρή καταδίκη της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά του Χαλεπίου από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, και κυρίως τη Ρωσία». Το θέμα της απομάκρυνσης των αμάχων και της εκμετάλλευσης τους ως ανθρώπινες ασπίδες, θα αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της κορυφαίας συνάντησης.

Χωρίς την Τερέζα Μέι το δείπνο

Η Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει πριν το δείπνο ώστε να επιτρέψει στα 27 κράτη- μέλη να καταλήξουν σε μία συμφωνία σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο των 27 θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως οι Ε.Ε. είναι σε θέση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, μόλις η Μέι δώσει τη γνωστοποίηση μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Για το προσφυγικό, η Τουρκία θα πρωταγωνιστεί στην συζήτηση για τον ρόλο της στις ροές των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και την σημασία της συμφωνίας της με την Ευρώπη.

Το άρθρο Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής- Τι έχει η «καυτή» ατζέντα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα